Από τον Παναγιώτη Κούστα

Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε εσείς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά εγώ έχω πολύ καλή. Να το διευκρινίσω, όχι για τον ίδιο τον άγιο τον οποίο δεν έτυχε ποτέ να τον γνωρίσω προσωπικά, αλλά για τη γιορτή του, καθώς μου αρέσει η καταναλωτική και λοιπή ευφορία που τη συνοδεύει: ανταλλαγή δώρων, κόκκινα τριαντάφυλλα, σοκολατάκια με αλκοόλ και σεξ.

Ασχέτως της δικής μου συμπάθειας, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τυγχάνει να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς για να κάνει κανείς πρόταση γάμου. Λογικό και αναμενόμενο, θα μου πείτε. Σίγουρα. Αυτό, όμως, που με μια πρώτη ανάγνωση δεν μοιάζει ούτε ανεμενόμενο ούτε και λογικό είναι το ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικονομίας και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης που δημοσιεύτηκε στο Huffington Post, οι γάμοι που τελούνται την ημέρα του καθολικού αγίου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε διαζύγιο!

Δεν υπάρχει, λοιπόν, happy end όπως στις ταινίες για τους γάμους που τελούνται υπό τις ευλογίες του! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας -η οποία βασίστηκε σε δείγμα 1,1 εκατομμυρίου γάμων, παρακαλώ- εννέα έτη μετά τον γάμο τους, το 21% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είχαν ήδη χωρίσει, σε αντίθεση με το 16% των ζευγαριών που είχαν επιλέξει να παντρευτούν ένα οποιοδήποτε συνηθισμένο Π-Σ-Κ του θεού, όπως όλος ο νορμάλ υπόλοιπος κόσμος.

Λέτε να υπάρχει καμιά κατάρα, σαν αυτή του Τουταγχαμών; Θα σας απαντήσω εγώ: όχι. Κατά μία θεωρία, τα διαζύγια είναι αποτέλεσμα των συναισθηματικών χαρακτηριστικών των ζευγαριών που επιλέγουν να παντρευτούν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Πιθανολογείται ότι ακόμα και αν το μεταξύ τους ταίριασμα δεν είναι και τόσο γερό, έχουν την τάση να συγκινούνται από εξωτερικά «σημάδια» όπως οι ημερομηνίες «με νόημα».

Ευτυχώς, λοιπόν, που -τουλάχιστον στη χώρα μας- έχουμε συνδυάσει τους γάμους με την περίοδο της άνοιξης και του παρατεταμένου θέρους. Βέβαια, στις αγγλοσαξωνικές χώρες οι θεματικοί «Valentine’s Day» γάμοι υφίστανται κανονικότατα μαζί με όλη την υπέροχη -ενίοτε κιτς- αισθητική που τους συνοδεύει, χωρίς -πάλι, ευτυχώς- να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Στα παραλειπόμενα, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τελούνται 3 φορές οι γάμοι που λαμβάνουν χώρα οποιαδήποτε άλλη μέρα του Φεβρουαρίου. Προσωπικά, μη με πείτε προληπτικό, αλλά λέω να κάνω τον γάμο μου -τη μέρα εκείνη που θα αργήσει- καλοκαίρι στη Νάξο και φέτος να περιοριστώ στα σοκολατάκια με το αλκοόλ. Και όλα τα υπόλοιπα. 

Διαβάστε επίσης…

Και τώρα, τι γράφουμε στο προσκλητήριο γάμου; Ένας πλήρης οδηγός

Αν ποτέ παντρευόμουν…

Όταν οι γάμοι γίνονται φιλίες: Τα καλά, τα κακά και τα όμορφα