Από τον Παναγιώτη Κούστα

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, αρχές Δεκεμβρίου του 2020 και εν μέσω του 2ου πανελλαδικού lockdown, όλοι έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στην άφιξη των εμβολίων που αναμένεται να προστατεύσουν τον γενικό πληθυσμό της χώρας από τον κορωνοϊό, με το 1ο εξάμηνο του 2021 να προβλέπεται καθοριστικό για το πώς θα είναι όχι μόνο οι γάμοι σε όποια τους μορφή, αλλά και η ίδια η ζωή και η καθημερινότητά μας στο μέλλον.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Βέβαια, ό,τι και να γίνει τους μήνες που θα ακολουθήσουν, η ζωή πάντα θα συνεχίζεται -τουλάχιστον για εμάς τους αισιόδοξους- και για όσα ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν, καμία εξέλιξη δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση του ονείρου τους. Τι θα γίνει, όμως, με τους destination weddings στη χώρα μας, που προϋποθέτουν ξεχωριστά «logisctics», όπως τη μετακίνηση των καλεσμένων ακόμα και από διαφορετικές ηπείρους σε ένα συγκεκριμένο μέρος; Η απάντηση είναι διαφορετική, ανάλογα με το αν το ζευγάρι προέρχεται από το εξωτερικό ή όχι.

Γάμοι ξένων στην Ελλάδα: Ένα destination wedding boom

Στην πρώτη περίπτωση, μιας και η Ελλάδα, κυρίως τα νησιά της, αποτελούν πόλο έλξης για ζευγάρια από το εξωτερικό και πολλούς ομογενείς που ονειρεύονται να ζήσουν στον γάμο τους και να μοιραστούν με τους δικούς τους ανθρώπους την εμπειρία του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού», τα πράγματα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Ας αναλογιστούμε τι έγινε το φετινό καλοκαίρι. Παρότι «άνοιξαν τα σύνορα» για τον τουρισμό, μετρήσιμοι παράγοντες όπως η προσδοκία για αύξηση των κρουσμάτων και αναζωπύρωση της πανδημίας, ο φόβος και η αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown που είχε προηγηθεί του καλοκαιριού, αλλά και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους επαγγελματίες, οδήγησαν τα περισσότερα ζευγάρια από το εξωτερικό να ακυρώσουν το σχέδιό τους για έναν γάμο στην Ελλάδα ή να τον αναβάλλουν για το 2021 – κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για ένα destination wedding boom.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η αισιοδοξία που περιλαμβάνει και τον ψυχολογικό παράγοντα, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, θα οδηγήσει τα αλλοδαπά ζευγάρια στην τήρηση της υπόσχεσής τους – πάντα με τον όρο ότι οι καταστάσεις θα συντείνουν στο να τα καταφέρουν. Αν, δηλαδή, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού τόσο στη χώρα προέλευσης των ιδίων, των καλεσμένων τους και, φυσικά, σε εμάς, μια πραγματική έκρηξη των γάμων στα ελληνικά νησιά κατά το 2ο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Παρόλα αυτά, είναι νωρίς για βεβαιότητες, ενώ πρέπει να έχουμε στα υπόψη ότι κάποια από τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στην παρούσα φάση θα τα «παντρευτούμε» για ένα εκτενέστερο χρονικό διάστημα του 1ου εξαμήνου του 2021 και μέχρι να είμαστε όλοι απόλυτα ασφαλείς.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Εσωτερικός wedding τουρισμός: Οι καλύτερες προσδοκίες γι’ αυτό το καλοκαίρι

Όσον αφορά το κομμάτι των destination weddings «εσωτερικού τουρισμού» που περιλαμβάνει ζευγάρια που θέλουν να κάνουν τον γάμο τους σε έναν τόπο διαφορετικό από αυτόν της μόνιμης κατοικίας τους -είτε αυτός σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής τους, είτε με ένα μέρος με ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους, είτε με ένα θέρετρο απαράμιλλης ομορφιάς που θα αποτελέσει το τέλειο σκηνικό για τον γάμο τους- τα πράγματα προβλέπονται πολύ πιο εύκολα.

Παρότι η πορεία της πανδημίας έχει δείξει ότι δεν μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμη, τόσο το lockdown όσο και οι κατά τόπους περιορισμοί στις μετακινήσεις π.χ. ανάμεσα σε νομούς, τουλάχιστον κατά το 2ο εξάμηνο της νέας χρονιάς που αποτελεί τη hot season των γάμων, θα αποτελούν κακή ανάμνηση από το παρελθόν. Πάντα ανάλογα με την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό της χώρας και εφόσον ανάμεσα στους καλεσμένους δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα ταξιδέψουν από χώρες με διαφορετική πορεία ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους destination weddings μόνιμων κατοίκων άλλων χωρών που θέλουν να παντρευτούν στην Ελλάδα.

Ένας ακόμα αισιόδοξος παράγοντας για τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να κάνουν έναν destination wedding εντός συνόρων είναι τα μειωμένα «logistics» σε σχέση με τα ζευγάρια που θέλουν να έρθουν από το εξωτερικό. Παρόλα αυτά, πρέπει να είναι αρκετά προνοητικά και να ξεκινήσουν να οργανώνουν ήδη τον destination wedding τους σε όλες του τις λεπτομέρειες. Το wedding boom που αναμένεται να συμβεί το 2021 μετά την αναβολή των γάμων της χρονιάς που διανύουμε, έχει ήδη οδηγήσει στο να αγκαζαριστούν τα περισσότερα Σαββατοκύριακα της hot season της νέας χρονιάς. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, δημοφιλών θέρετρων έχουν μείνει ελεύθερες μόνο καθημερινές ημέρες για την τέλεση γαμήλιων τελετών και τη φιλοξενία destination weddings.

Όσο για την εικόνα και την αισθητική τους; Ο «ελεύθερος χρόνος» και η «μειωμένη κίνηση» κατά τη διάρκεια του δίσεκτου 2020 που όλοι θέλουμε να φύγει μαζί με όλα τα δεινά που έφερε μαζί του, έδωσε την ευκαιρία στους επαγγελματίες του γάμου να γίνουν ακόμα πιο δημιουργικοί και να ανεβάσουν ένα ακόμα επίπεδο την ήδη υψηλή ποιότητα της δουλειάς τους. Οπότε, όπως κι αν έχετε ονειρευτεί τον destination wedding σας, με φρέσκα κλαδιά ελιάς πάνω στα τραπέζια, σερβίτσια Baccarat, φωτιές στην άμμο και βεγγέρες με τοπικές και διεθνείς γεύσεις της υψηλής γαστρονομίας, να ξέρετε ότι υπάρχει μια στρατιά ανθρώπων έτοιμη να τον κάνει πραγματικότητα με τη βοήθεια της γαμήλιας, «λευκής» τους μαγείας.

Must Read:

Αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι: Πώς θα κάνεις τον γάμο σου να μοιάζει βγαλμένος από νησί

Η απόλυτη checklist για τους γάμους της εποχής του κορωνοϊού

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Most Popular:

Τι γίνεται με τα «αστεφάνωτα» ζευγάρια εν μέσω lockdown;

Όταν οι γάμοι γίνονται φιλίες: Τα καλά, τα κακά και τα όμορφα
 

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.