Ο αριθμός των χρηστών του Tinder που πρόσθεσαν τον όρο «situationship» στην αναζήτησή τους αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Τι είναι όμως αυτό το relationship status που κινείται σε μια γκρίζα ζώνη ανάμεσα στους σταθερούς δεσμούς και τις σχέσεις της μίας νύχτας;

Από τη Γεωργία Καρκάνη

 

Τον γνωρίσατε σε κάποιο μπαρ ή διαδικτυακή πλατφόρμα, βγήκατε μερικές φορές, περάσατε πολύ ωραία μαζί, φλερτάρατε, κάνατε σεξ, ίσως και να μοιραστήκατε εμπειρίες όπως μια βραδιά στο σινεμά ή μια ημερήσια εκδρομή, αλλά κανένας από τους δυο σας δεν επιδίωξε -ούτε επιθύμησε, όπως υποθέτετε- κάτι παραπάνω, οπότε δεν έγινε προσπάθεια από καμία πλευρά να εξελιχθεί σε σχέση ό,τι ζήσατε. Απλά το αφήσατε να σβήσει με τον καιρό, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις, χωρίς κλάματα, θυμό ή/και παρακάλια.

Αν πρωταγωνιστήσατε κάποτε στο παραπάνω σενάριο, ή σε ένα παρόμοιο, γνωρίζετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει «situationship».

Πρόκειται ουσιαστικά για «μια σχέση χωρίς δεσμεύσεις» σύμφωνα με τη Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγο και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yeshiva της Νέας Υόρκης, ή μια σχέση «που δεν έχει προσδιοριστεί» κατά την ψυχολόγο Vijayeta Sinh, «είτε λόγω απροθυμίας και των δύο είτε λόγω απουσίας δέσμευσης του ενός προς τον άλλον». Είναι ένα «φάσωμα με συναισθηματικά οφέλη» όπως την περιέγραψε η δημοσιογράφος Carina Hsieh, η οποία εισήγαγε τον όρο το 2017. Ή, αλλιώς, όπως θα γράφαμε ίσως σε ένα Facebook status update, «it’s complicated».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HENRI MEILHAC/UNSPLASH

Πώς θα την αναγνωρίσουμε

Μπορεί να μην έχει επίσημο ορισμό, ωστόσο αρθρογράφοι και ειδικοί συμφωνούν σε κάποια χαρακτηριστικά της:

Δεν έχει προσδιοριστεί: Δεν έχετε συζητήσει με τον παρτενέρ σας τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ σας, δεν αποκαλεί ο ένας τον άλλον το «αγόρι μου», το «κορίτσι μου» – για την ώρα, ή ποτέ.
Η επικοινωνία/τα ραντεβού δεν χαρακτηρίζονται από σταθερότητα: Δεν είναι στάνταρ δηλαδή ότι θα μιλήσετε μία φορά την ημέρα στο τηλέφωνο ή ότι θα βγείτε μαζί το βράδυ του Σαββάτου.
Δεν μιλάτε για το μέλλον (σας): Δεν μιλάμε για γάμους και παιδιά, ούτε κατά διάνοια. Σε μια situationship δεν κάνετε ούτε πιο άμεσα σχέδια, για παράδειγμα, να συνοδεύσει ο ένας τον άλλον σε μια κοινωνική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί σε μερικές εβδομάδες ή να οργανώσετε παρέα ένα μακρινό ταξίδι.
Δεν αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον ως προτεραιότητα: Συναντιέστε και μιλάτε μόνο όταν βολέψει – για παράδειγμα, ανάμεσα στα επαγγελματικά ταξίδια σας, όταν δεν είστε υπερβολικά κουρασμένη από τη δουλειά ή δεν έχετε κανονίσει έξοδο με τις κολλητές σας.
Μπορεί να μην έχει γνωρίσει ο ένας τους φίλους/συγγενείς του άλλου: Είναι ένας ακόμα τρόπος να περάσετε το μήνυμα ότι «αυτή η σχέση δεν είναι αρκετά σημαντική για να την υποδεχτώ στη ζωή μου».
Μπορεί να μην έχετε βαθιά επικοινωνία: Ίσως, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, να περιορίζεστε στην «ψιλή κουβεντούλα» και να μην κάνετε προσωπικές ερωτήσεις ή να αποφεύγετε να μιλήσετε για τον εαυτό σας.
Μπορεί να βγαίνετε παράλληλα και με άλλους: Αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει μόνο ο ένας άνθρωπος ερωτικά, στη ζωή του άλλου, σε μια situationship μη θεωρείτε καθόλου δεδομένο ότι δεν βγαίνει ραντεβού με άλλες – ούτε φυσικά ότι πρέπει να του είστε πιστή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JD MASON/UNSPLASH

Οι παγίδες μιας «χαλαρής» σχέσης

Όταν δεν έχετε συζητήσει με τον παρτενέρ σας για το πού ακριβώς βρίσκεστε και προς τα πού κατευθύνεστε, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχετε διαφορετικές προσδοκίες. Μπορεί, για παράδειγμα, εσείς να ελπίζετε η σχέση σας να γίνει πιο σταθερή, αλλά εκείνος να «σφυρίζει κλέφτικα», με αποτέλεσμα, όσο δυναμώνουν τα συναισθήματά σας για εκείνον, να βομβαρδίζεστε από διαδοχικές απορρίψεις, η απογοήτευσή σας να μεγαλώνει και η αυτοεκτίμησή σας να κατρακυλάει προς τα τάρταρα.

Ή, μπορεί, ενώ εσάς σας εξυπηρετεί μια χαρά η απουσία δέσμευσης, εκείνος να αρχίσει να σας δείχνει, εμμέσως ή σαφώς, ότι ζητάει το κάτι παραπάνω που εσείς δεν θέλετε, και δεν μπορείτε να του προσφέρετε, και συνεπώς η κατάσταση να γίνεται ασφυκτική.

Τα πλεονεκτήματά της

Σύμφωνα με την αναφορά του Tinder «Year in Swipe» για το 2022, οι χρήστες της εφαρμογής που δηλώνουν ότι αναζητούν μια «situationship», στην πραγματικότητα θέλουν να αναπτύξουν «μια σχέση με λιγότερη πίεση». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι μόλις βγήκαν από μια άλλη και δεν είναι ακόμη έτοιμοι για δεσμεύσεις. Ότι βρίσκονται σε μια φάση ζωής που δεν τους επιτρέπει τις πιο σταθερές σχέσεις – για παράδειγμα, ταξιδεύουν συνέχεια λόγω επαγγέλματος.

Όταν η επιθυμία για situationship είναι αμοιβαία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τότε, όπως σχολιάζει η κλινική σεξολόγος Myisha Battle στο περιοδικό «Time», «μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε λιγότερο στο μέλλον και περισσότερο στην απόλαυση του τώρα». Μπορεί δηλαδή δύο άνθρωποι που ξέρουν ότι δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μαζί, να απολαμβάνουν τα χαλαρά οφέλη μιας situationship ενώ ταυτόχρονα αναζητά ο καθένας το έτερον ήμισυ. Ή μπορεί να δοκιμάζουν τα αχαρτογράφητα νερά της προτού αποφασίσουν να είναι μαζί – και η situationship να εξελιχθεί σε relationship με τα όλα της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SARA KURFEß/UNSPLASH

Situationship: Συμβουλές επιβίωσης

Τι κάνετε αν συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε αυτή την άναρχη περιοχή των σχέσεων όπου όλα μοιάζουν μπερδεμένα και απρόβλεπτα; «Σκεφτείτε αρχικά αν σας προκαλεί περισσότερο άγχος παρά άνεση» απαντά η κλινική σεξολόγος Myisha Battle. «Αν νιώθετε καλά, μπορείτε να το συζητήσετε με τον παρτενέρ σας, ξεκαθαρίζοντάς του ότι σας αρέσει η κατάσταση μεταξύ σας και ότι για εσάς δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Βεβαιωθείτε ότι κι εκείνος θέλει το ίδιο. Αν νιώθετε μπερδεμένη ή μη ικανοποιημένη, ρωτήστε τον τι ακριβώς ψάχνει». Τέλος, να έχετε κατά νου ότι όσο νωρίτερα απομακρυνθείτε από μια κατάσταση που ξέρετε ότι δεν σας καλύπτει συναισθηματικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι – και θα εξοικονομήσετε χρόνο για να κάνετε αλλού μια νέα αρχή.

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do

που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

Να αλλάξω το επίθετό μου μετά τον γάμο;

Μια νέα τάση τιμά και την αγάπη και την ισότητα των φύλων.

Celebrating 10 years Yes I Do | Γιορτάζουμε 10 χρόνια με ένα επετειακό ΑΙ τεύχος!

Το cover story του ανοιξιάτικου τεύχους του Yes I Do δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον ταλαντούχο Κώστα Σπαθή.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press