Από τη Γωγώ Καρκάνη

Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, που λένε. Όμως, το αν θα έχεις τελικά κέρδη ή «χασούρα» είναι στο χέρι σου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Spice up your (sex) life!

«Με ενδιαφέρει η σύγχρονη θεωρία ότι μπορείς να έχεις έναν συνδυασμό αγάπης και σεξ μέσα στον γάμο – μια θεωρία που καμία κοινωνία στο παρελθόν δεν πίστευε», έχει πει ο Ελβετός συγγραφέας και φιλόσοφος Alain de Botton. Άραγε, στην εποχή των διαστημικών ταξιδιών, της τεχνητής νοημοσύνης και της κλωνοποίησης, είναι όντως εφικτό αυτό το σενάριο ενός παντρεμένου ζευγαριού -με παιδιά- που ζει στιγμές πάθους με τις οποίες θα κοκκίνιζαν από ντροπή και οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»;

Και να και όχι, απαντά μια μεγάλη έρευνα του 2019 που διεξήγαγε ο Δρ Christopher Quinn-Nilas από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ στον Καναδά. Ο ερευνητής, αφού ανέλυσε τις απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις πάνω από 700 ζευγάρια Αμερικανών που έχουν ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική ικανοποίηση ναι μεν μειώνεται στο πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν μας αφήνει χρόνους. Και όσο υψηλότερη είναι στην αρχή της σχέσης, τόσο το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί μέσα στα χρόνια, τουλάχιστον, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αλλά ακόμα και ένα ζευγάρι με χλιαρή σεξουαλική ζωή αλλά υψηλά σκορ σε άλλους τομείς της σχέσης έχει ελπίδα, αρκεί να το δουλέψει, ίσως σε συνεργασία με κάποιον θεραπευτή. Και όσο νωρίτερα το κάνει τόσο το καλύτερο, όπως σχολιάζει άρθρο του Psychology Today.

Όσο υψηλότερη είναι η σεξουαλική ικανοποίηση στην αρχή της σχέσης, τόσο το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί μέσα στα χρόνια.

Ο γάμος δεν σκοτώνει το σεξ αλλά το αλλάζει, απαντούν με τη σειρά τους διάφοροι ειδικοί. Ή αλλιώς, κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Το αν το πρόσημο θα είναι τελικά θετικό είναι στο χέρι σου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ποιους μύθους καταρρίπτουν οι ειδικοί;

Το σεξ μετά τον γάμο δεν είναι αγγαρεία. Είναι πιο γρήγορο, αλλά και πιο αποτελεσματικό, ακόμα και αν το στριμώξουμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη ρουτίνα ύπνου του μωρού και τη δική μας ρουτίνα ύπνου – όπου «δική μας ρουτίνα ύπνου», ίσως σημαίνει «λιποθυμώ από εξάντληση». Ναι μεν λέμε αντίο στα ατελείωτα προκαταρκτικά και τα χουζουρέματα μετά το σεξ αλλά, με λίγη τύχη, έχουμε τον οργασμό στο τσεπάκι, γιατί «μέσα στα χρόνια καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο πολύ καλά και ξέρουν και οι δύο τους “συνδυασμούς” που ξεκλειδώνουν την ικανοποίηση», όπως εξηγεί η ειδικός και coach σε θέματα σχέσεων NaDasha Elkerson.

Είναι απελευθερωμένο – από «εμπόδια» και στρες. Αντίο προφυλακτικά, αντίο «τράβηγμα» και άλλες μέθοδοι αντισύλληψης που ψαλιδίζουν την ευχαρίστηση. Εκτός, βέβαια, αν η οικογένεια είναι ολοκληρωμένη, οπότε ίσως πρέπει να αναζητήσετε μια λύση πιο μόνιμη όπως το σπιράλ.

Ο έρωτας δεν πηγαίνει στον παράδεισο, αλλά μεταμορφώνεται σε τρυφερότητα.

Δεν έχει ανάγκη από λουλούδια και αισθησιακά αφρόλουτρα. Το ζευγάρι μπαίνει κατευθείαν στο ψητό. Για έναν άχαρο λόγο – ελλείψει χρόνου, όπως είπαμε. Και για έναν πολύ ρομαντικό λόγο: «Τα ζευγάρια αρχίζουν να νιώθουν ασφάλεια και δεν αισθάνονται τελικά την ανάγκη να προσπαθήσουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του συντρόφου τους» όπως διευκρινίζει η θεραπεύτρια σχέσεων Rhonda Milrad.

Μπορεί να του λείπει το πάθος του πρώτου καιρού, αλλά έχει αγάπη. Ο έρωτας δεν πηγαίνει στον παράδεισο, αλλά μεταμορφώνεται σε τρυφερότητα. Αν, τώρα, αυτό μάς φαίνεται κάπως σαν παρηγοριά στον άρρωστο, μπορούμε να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο σύμβουλος σε θέματα σεξ Eric Marlowe Garrison, που μας διαβεβαιώνει ότι ακόμα και στο σεξ μετά τον γάμο χωρούν οι πειραματισμοί. «Οι πειραματισμοί στο σεξ ίσως υποχωρούν καθώς οι σύντροφοι υιοθετούν τους ρόλους του “τυπικού, ευτυχισμένου παντρεμένου ζευγαριού”. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν ερωτικά παιχνίδια, πειραματίζονται με τον σαδομαζοχισμό και βλέπουν πορνό». Αρκεί βέβαια, θα προσθέταμε εμείς, να βάλουμε την «αισθησιακή» ταινία στο mute για να μην ξυπνήσουν τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης…

Αν ποτέ παντρευόμουν…

Η μεταγαμήλια μελαγχολία μου χτύπησε την πόρτα λίγες ώρες αφότου έγινα «Κυρία Μπίθα»…

Γιατί έκανα θρησκευτικό γάμο ενώ δεν είμαι σίγουρη αν πιστεύω στον Θεό…