Το μυστήριο του γάμου είναι γεμάτο συμβολισμούς που προέρχονται από το παρελθόν και μεταφράζονται με τον ίδιο τρόπο μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερο νόημα και συγκινησιακή φόρτιση στην τελετή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο συμβολισμός των γαμήλιων στεφάνων. Εσείς γνωρίζετε τι συμβολίζουν για τους νεόνυμφους;

Χρυσά ή ασημένια, με περίτεχνη διακόσμηση ή πιο απλά; Ό,τι στέφανα κι αν επιλέξετε για τον γάμο σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο συμβολισμός τους παραμένει ίδιος εδώ και χρόνια.

Ο ιερέας έχοντας σχηματίσει με τα στέφανα το σχήμα του σταυρού επικαλείται τον ίδιο τον Θεό για να ενώσει με δόξα και τιμή το νιόπαντρο ζευγάρι. Μέχρι τη στιγμή που ο κουμπάρος ή η κουμπάρα θα αλλάξει τα στέφανα, βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε έναν δίσκο γεμάτο κουφέτα. Είναι παράδοση οι ελεύθερες κοπέλες να παίρνουν κουφέτα από τον δίσκο και να τα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν τον άνδρα που θα παντρευτούν! Μετά από τον γάμο, ο γαμπρός και η νύφη -αν θέλουν- τα τοποθετούν μέσα σε μια στεφανοθήκη.

Φωτογραφία από Emma Bauso (Pexels)

Οι συμβολισμοί

Ο πιο γνωστός συμβολισμός είναι ότι τα στέφανα παραπέμπουν στη δημιουργία ενός νέου βασιλείου. Ο γαμπρός και η νύφη είναι ο βασιλιάς και η βασίλισσα που καλούνται να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή μέσα στο βασίλειό τους. Τα χρυσά στέφανα μάλιστα, ενισχύουν αυτόν τον συμβολισμό. Τα στέφανα του γάμου δένονται με μία κορδέλα, συμβολίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρότερος δεσμός από αυτόν του γάμου. Μάλιστα, τα στέφανα εναλλάσσονται στα κεφάλια του γαμπρού και της νύφης για να γίνει φανερό ότι οι ρόλοι αλλάζουν συνεχώς.

Φωτογραφία από jcomp (Freepik)

Τα στέφανα, όμως, έχουν μία ακόμα σημασία. Από την αρχαιότητα, στεφάνια από δάφνη ή ελιά τοποθετούνταν στα κεφάλια των νικητών αθλητών. Η εκκλησία θέλει να δείξει ότι ο γαμπρός και η νύφη είναι νικητές επειδή κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ και να ξεπεράσουν με επιτυχία τυχόν δυσκολίες, τονίζοντας ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν σε όλη τη διάρκεια της κοινής ζωής τους.