Αν μέχρι τώρα έχετε καταφέρει να διαχειριστείτε με σύνεση το budget του γάμου σας, σταματήστε να διαβάζετε. Αν πάλι νιώθετε ότι έχετε βγει εκτός προϋπολογισμού, δείτε μερικά χρήσιμα tips για να μειώσετε τα έξοδα και να εξοικονομήσετε χρήματα για το ταξίδι του μέλιτος.

Goodbye, Saturday!
Ασφαλώς, το Σάββατο είναι η πιο δημοφιλής ημέρα γάμου, αλλά, αν όντως θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παντρευτείτε Παρασκευή ή Κυριακή, όπου τα γαμήλια πακέτα δεξίωσης είναι πιο οικονομικά. Επιπλέον, μπορείτε να ρωτήσετε αν οι τιμές για τον χώρο που σας ενδιαφέρει είναι χαμηλότερες τους off-season μήνες του έτους (από Οκτώβριο έως Μάρτιο). Ποιος είπε ότι οι ωραιότεροι γάμοι γίνονται μόνο τα Σάββατα του Ιουνίου;

The VIP list
Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο σύντομη είναι η λίστα με τους καλεσμένους σας, τόσο περισσότερα χρήματα θα εξοικονομήσετε. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να την περιορίσετε στους 50, μια μείωση από τους 300 στους 150 μπορεί να κάνει αισθητή τη διαφορά στο οικονομικό κομμάτι. Συνήθως, ένας πιο «κλειστός» γάμος απαιτεί λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και συνοδεύεται από ένα extra bonus: περισσότερος ποιοτικός χρόνος με τα άτομα που έχετε επιλέξει να είναι δίπλα σας την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής σας.

It’s a deal
Από τον DJ μέχρι τον hairstylist και τον makeup artist, κατά την οργάνωση του γάμου σας, ίσως χρειαστεί να πάρετε προσφορές από διαφορετικούς επαγγελματίες. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η σωστή διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορεί, ύστερα από συζητήσεις, να εξασφαλίσετε μία επιπλέον ώρα μουσικής από τον DJ ή δωρεάν χτενίσματα για την κουμπάρα και τη μητέρα σας από τον hairstylist.

Φωτογραφία από @wayhomestudio (Freepik)

Oh, my dress!
Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν διαπραγματεύεστε το budget σας, αυτό είναι το νυφικό σας. Κι όμως, μπορείτε να αποκτήσετε το φόρεμα των ονείρων σας σε πολύ προσιτή τιμή, αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά! Πολλοί οίκοι μόδας προσφέρουν εκπτώσεις, με αφορμή την Black Friday, για παράδειγμα, δίνοντας την ευκαιρία στις brides-to-be να βρουν το τέλειο νυφικό σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε εγκαίρως το ραντεβού σας.

Flower power
Κάθε λουλούδι ανθίζει σε διαφορετική εποχή, αλλά, πλέον, τα περισσότερα είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, γεγονός που τα καθιστά πιο ακριβά. Ο florist που έχει αναλάβει τη διακόσμηση του γάμου σας είναι εκείνος που θα σας δώσει ό,τι συμβουλές χρειάζεστε. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε τα λουλούδια για τη νυφική ανθοδέσμη και τον υπόλοιπο στολισμό με βάση την εποχή. Έτσι θα απαλλαγείτε από τα περιττά έξοδα και θα μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα στον πλανήτη.

YES I DO Note: Σύμφωνα με έρευνα (από το Wedding Circle και το Marketing Glasses) που διεξήχθη το 2019 και στην οποία συμμετείχαν 518 άτομα από την Ελλάδα και την Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του γαμήλιου budget διατίθεται στον χώρο της δεξίωσης (6.477€), ακολουθούν ο φωτογράφος και ο βιντεογράφος (1.719€), το νυφικό (1.426€) και ο wedding planner (1.347€).

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS