Από τη Γωγώ Καρκάνη

Ανθοδέσμη: Η ρίψη της ανάγεται στη μεσαιωνική Αγγλία, όταν οι καλεσμένοι προσπαθούσαν να βουτήξουν ένα προσωπικό αντικείμενο της νύφης για καλοτυχία. Ευτυχώς σήμερα περιορίζονται στην ανθοδέσμη και προστατεύεται η σωματική της ακεραιότητα.

yes-i-do-wedding-alphabet.jpeg

Βελούδο: Συνδεδεμένο με τους γάμους του χειμώνα και την πολυτέλεια, με ιστορία 4.000 χρόνων, κάποτε κατασκευαζόταν από μετάξι και ήταν σύμβολο πλούτου στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι εύπορες οικογένειες.

Γαμπρός: Δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστής της τελετής, αλλά και ο νέος τίτλος συγγενείας εξ αγχιστείας που αποκτά για τα πεθερικά του.

Δώρο γάμου: Η παράδοση πιθανότατα προέρχεται από την προίκα που έδινε η οικογένεια του γαμπρού (σύμφωνα με αναφορές, ήδη από το 3.000 π.Χ.) στην οικογένεια της νύφης. Με άλλα λόγια τώρα οι καλεσμένοι «πληρώνουν τη νύφη».

Έρωτας: Μέχρι τον 19ο αιώνα δεν εθεωρείτο προαπαιτούμενο για τον γάμο, αλλά ένα «εύθραυστο» και «παράλογο» κριτήριο επιλογής συζύγου.

Ζιρκόνιο: Αυτό το σκουρόχρωμο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε βέρες είναι υποαλλεργικό και εξαιρετικά ανθεκτικό στην τριβή – όπως, ελπίζουμε, και ο δεσμός που επισημοποιεί.

Ηχητική κάλυψη γάμου: Πιθανολογείται ότι η μουσική ορχήστρα έκανε την εμφάνισή της στους γάμους γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα. Το πιο εμβληματικό τραγούδι είναι αναμφίβολα το «Here comes the bride», που προέρχεται από μουσική σύνθεση του Βάγκνερ.

Θεματικός γάμος: Σε αυτή την τάση, που ήρθε από το εξωτερικό για να κυριεύσει τους ελληνικούς γάμους, το θέμα μπορεί να είναι από ένα χρώμα μέχρι τον ‘20s κόσμο του Μεγάλου Γκάτσμπυ.

Ίριδα: Μητέρα του έρωτα στην αρχαία μυθολογία, είναι επίσης λουλούδι που χρησιμοποιείται σε νυφικές ανθοδέσμες, προσθέτοντας λευκές, κίτρινες ή μοβ πινελιές.

Κρεβάτι: Δεν είναι μόνο η συζυγική κλίνη αλλά και ένα παλιό έθιμο σύμφωνα με το οποίο δυο τρεις μέρες πριν από τον γάμο στενοί συγγενείς και φίλοι μαζεύονται στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού, στρώνουν το κρεβάτι, ρίχνουν ρύζι, πέταλα λουλουδιών, χρήματα και στο τέλος ένα παιδί, για βίο ανθόσπαρτο και καρποφόρο.

Λίστα γάμου: Ανοιχτή ή κλειστή; Ιδού το ερώτημα. Στην πρώτη περίπτωση, επιλέγετε εσείς τα δώρα και οι καλεσμένοι σας διαλέγουν ποιο θα σας χαρίσουν. Στη δεύτερη, επιλέγουν εκείνοι τα δώρα κι εσείς αν θέλετε μετά τα αλλάζετε.

Μπατζανάκης: Όταν δύο αδερφές παντρεύονται, οι άντρες τους αποκτούν αυτό τον τίτλο συγγενείας εξ αγχιστείας, μια λέξη που για πολλές οικογένειες παραμένει άλυτο μυστήριο. Λέγεται και σύγαμπρος.

Νυφικό: Όχι, το λευκό (ίσον αθωότητα) δεν ήταν ανέκαθεν ο κανόνας, αλλά καθιερώθηκε το 1840 από τη βασίλισσα Βικτώρια, για να επεκταθεί, μέχρι το 1920, στις «κοινές θνητές».

Ξύρισμα γαμπρού: Ένα έθιμο από τα παλιά, όταν μαζεύονταν οι φίλοι του γαμπρού πριν από τον γάμο και τον ξύριζαν, στήνοντας ολόκληρο πανηγύρι με τραγούδια και αστεία, για να αποχαιρετήσουν την εργένικη ζωή. Κάτι σαν bachelor του χωριού.

Οργάντζα: Από μετάξι ή βαμβάκι, λεπτό και διαφανές, γίνεται η βάση για πολλά παραμυθένια νυφικά.

Προσκλητήριο: Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, τελάληδες αναλάμβαναν αυτόν το ρόλο, προαναγγέλλοντας φωναχτά τον επικείμενο γάμο όπου όλο το χωριό ήταν, φυσικά, καλεσμένο.

Ροδοπέταλα: Διάσπαρτα στο ρύζι (για να ριζώσουν οι νεόνυμφοι) και στο μαξιλάρι της πρώτης νύχτας του γάμου, δίνουν το «παρών» στους γάμους από την αρχαιότητα ακόμα, συμβολίζοντας τον ανθόσπαρτο βίο αλλά και τη γονιμότητα.

Στέφανα: Στην αρχαία Ελλάδα ήταν φτιαγμένα από κλαδιά, συμβολίζοντας την ομορφιά και την καρποφορία. Στο Βυζάντιο θύμιζαν κορώνες, εγκαινιάζοντας το βασίλειο ενός νέου σπιτιού.

Τούλι: Το αέρινο, λευκό, διάτρητο ύφασμα, εμβληματικό τόσο για το νυφικό φόρεμα όσο και για την μπομπονιέρα.

Υδρόμελο: Το αλκοολούχο ποτό με μέλι που έπιναν οι Τεύτονες για έναν μήνα μετά τον γάμο τους ενέπνευσε επίσης το ταξίδι και τον μήνα του μέλιτος.

Φωτογράφιση: Στα «παραδοσιακά» πορτρέτα του ζευγαριού ήρθαν να προστεθούν τάσεις όπως οι photo booths (φωτογραφικοί θάλαμοι), τα photo props (χιουμοριστικές κατασκευές για Insta-πορτρέτα) αλλά και η next day φωτογράφιση.

Χρυσή επέτειος γάμου: Γιορτάζεται στα 50 χρόνια και απευθύνεται στους πολύ τυχερούς κι ευτυχισμένους.

Ψυχαγωγία: Στις δεξιώσεις και τα παραδοσιακά γλέντια έχουν προστεθεί αμέτρητες ακόμα επιλογές, όπως destination weddings, beach parties, catering στο προαύλιο της εκκλησίας και παρεϊστικές βραδιές σε μπαρ μόνο με τους κολλητούς του ζευγαριού.

«Ωραία που ‘ναι η νύφη μας»: Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει βρεθεί κάποιος σε παραδοσιακό γάμο σε χωριό και να μην ακούσει αυτό το τραγούδι. Θα το έλεγες και το ελληνικό αντίπαλο δέος του «Here comes the bride».

Διαβάστε επίσης…

Όλες οι υποχρεώσεις της κουμπάρας: Ο πλήρης και ανανεωμένος οδηγός

Το λεξικό των οικογενειακών σχέσεων!

Η πιο δημοφιλής ημερομηνία γάμου και άλλες παράξενες στατιστικές