Λίγες μέρες μετά το μεγάλο ναι στην πρόταση γάμου, έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει σιγά σιγά, να ξεκινήσετε την προετοιμασία του γάμου. Και ξαφνικά αγχώνεστε καθώς σας φαίνεται αδύνατο ότι όλα θα είναι έτοιμα on time και με κάθε λεπτομέρεια. Γι’αυτό το λόγο το Yes-I-Do Team συνέλεξε για εσάς τα 6 σημαντικά νομικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε ζευγάρι πριν την ημέρα του γάμου του.

yes-i-do-license.jpg

1. Πιστοποιητικά αγαμίας – αίτηση άδειας γάμου

Τα πιστοποιητικά αγαμίας αποτελούν σημαντικά έγγραφα καθώς είναι εκείνα που θα πιστοποιήσουν ότι κανένας από τους δύο μελλόνυμφους δεν είναι ήδη παντρεμένος. Τα πιστοποιητικά αυτά, εκδίδονται στην ενορία του καθενός και είναι απαραίτητα για την αίτηση  της άδειας γάμου και την επικύρωσή της, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχιεπισκοπή. Τέλος πρέπει να γίνει η παράδοση των εγγράφων αυτών στην εκκλησία που θα τελεστεί το μυστήριο.

Extra tip: στην αίτηση άδειας γάμου πρέπει το ζευγάρι να δηλώσει το επώνυμο των παιδιών

Όσον αφορά τον πολιτικό γάμο και την άδεια, το ζευγάρι χρειάζεται να προσκομίσει στο δημαρχείο  το πιστοποιητικό γέννησης που θα αποδεικνύει ότι κανείς από τους δύο σας δεν είναι παντρεμένος.

yes-i-do-license3.jpg

2. Παράβολο χαρτοσήμου

Ένα επίσης σημαντικό βήμα θεωρείται το παράβολο χαρτοσήμου για την άδεια γάμου, το οποίο προσκομίζεται από δημόσια ταμεία ή την εφορία. Το παράβολο επίσης είναι ένα από τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να παραδοθούν στην Αρχιεπισκοπή και στο δημαρχείο αντίστοιχα.

3. Αναγγελία γάμου σε εφημερίδα

Η αναγγέλια του γάμου πρέπει να εκδοθεί σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας και να περιέχει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον επικείμενο γάμο – ποιος – που – ποτε. Η εφημερίδα αποτελεί αποδεικτικό ότι και οι δύο είναι άγαμοι.

4. Προγαμιαίο Σύμβολαιο

Το προγαμίαιο συμβόλαιο αποτελεί προαιρετικό βήμα όμως πολύ σύνηθες στις μέρες μας. Οι περισσότεροι λοιπόν επιλέγουν πριν το γάμο τους να υπογράψουν τη συγκεκριμένη σύμβαση που δεν σημαινει απαραίτητα πως προμηνύει κάτι το αρνητικό αλλά είναι μία ευκαιρία για το ζευγάρι να κάνει ένα «ξεκαθάρισμα» των οικονομικών του για μελλοντικά σχέδια.

Photo: Uyen Le / Getty Images

5. Αίτηση για αλλαγή επωνύμου

Εναι γνωστό πως πλέον η γυναίκα δεν είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει το επώνυμο του συζύγου της όμως για εκείνες που θα ήθελαν με αυτό τον τρόπο να έρθουν ακόμα πιο κοντά με το έτερόν τους ήμισυ, μπορούν με μία απλή αίτηση στη Νομαρχία (στην οποία ανήκει ο δήμος τους) να το κάνουν πραγματικότητα.

Extra tip: η αίτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά το γάμο – σημαντικό πρέπει να ενημερωθούν όλες οι υπηρεσίες, τράπεζες κλπ και να γίνει επίσης αλλαγή της ταυτότητας.

6. Υπογραφή σύμβασεων με επαγγελματίες που σχετίζονται με το γάμο

Μία ιδιαίτερα συνετή πράξη που πρέπει να επιλέγει κάθε ζευγάρι πριν το γάμο είναι να υπογράφει συμβάσεις – συμβόλαια με κάθε επαγγελματία με τον οποίο πρόκειται να συνεργαστεί έτσι ώστε να υπάρχει μία γραπτή συμφωνία , μία δέσμευση που θα υπόσχεται την επιτυχία του γάμου αλλά θα εφησυχάζει και το ζευγάρι.

yes-do-license4.tn_.jpg

Τώρα λοιπόν είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα… Καλή Τύχη

Διαβάστε επίσης…

5 hot trends για τους φετινούς φθινοπωρινούς γάμους! 

5 ιδέες για πολιτικό γάμο

10 Αλήθειες για την ημέρα του γάμου σου που κανείς δεν σου αποκαλύπτει

Από την Ιφιγένεια Ηλιάδη