Η πολυετής εμπειρία της ως chef έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της στο event planning. Άλλωστε, οι δύο αυτοί τομείς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, όπως παραδέχεται η Κατερίνα Τζεμανάκη. Η founder της Can Events μιλά στο Yes I Do για το όραμα της εταιρείας της, για τάσεις και tips που μπορούν να απογειώσουν τους καλοκαιρινούς γάμους του 2024, ενώ προτείνει και το ιδανικό γαμήλιο menu, που περιλαμβάνει τη λέξη… CAN σε κάθε πιάτο!

Κυρία Τζεμανάκη, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο event planning και στη δημιουργία της Can Events;

Ως ανήσυχο πνεύμα που είμαι, φλερτάρω συνεχώς με νέες ιδέες και εγχειρήματα. Από πολύ μικρή, άλλωστε, μου άρεσε να δημιουργώ με κάθε τρόπο και πάντα με αφοσίωση, με ακλόνητη πίστη και σταθερότητα, επιμένοντας μέχρι να πετύχω τον κάθε μου στόχο. Με θυμάμαι να συνδυάζω υλικά στη μαγειρική, να ζωγραφίζω σε ένα κομμάτι μουσαμά ή σε έναν τοίχο, να ασχολούμαι με τη διακόσμηση ή την αναπαλαίωση ενός επίπλου και να κάνω κατασκευές με ξύλο. Η ανακάλυψη και η υλοποίηση νέων ιδεών με εμπνέει, μου δίνει κίνητρο για να ξεκινήσω κάτι νέο. Γιατί… πάντα όταν κάτι όμορφο τελειώνει, ξεκινά κάτι καινούριο, ακόμα πιο ωραίο! Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε η Can Events.

Μιλήστε μας για την ιδέα πίσω από το όνομα της εταιρείας σας. Πώς προέκυψε;

Η ονομασία Can Events έχει πολλές σημασίες. Η ουσία της «Can» βασίζεται στην επικοινωνία μας με τους πολύτιμους πελάτες μας, όπως βασιζόταν η επικοινωνία με τους φίλους μας, στα παιδικά μας χρόνια, στην κατασκευή Tin-o-phone (αυτοσχέδιο τηλέφωνο από τενεκεδάκια). Έτσι, το όνομά μας αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο. Επιπλέον, έμπνευση για εμάς αποτέλεσε η παράδοση των γαμήλιων σιδερένιων κουτιών που δένονται στα vintage οχήματα και αποτυπώνουν τη χαρά και τους εορτασμούς των νεόνυμφων! Ο μύθος λέει ότι με αυτήν την απολαυστική -αλλά με πολύ θόρυβο- παράδοση οι newlyweds προσπαθούν να διώξουν την αρνητική ενέργεια από τον γάμο τους. Στην Can Events, λοιπόν, αυτός ο συνδυασμός παιχνιδιάρικης διάθεσης και παράδοσης υπογραμμίζει την αφοσίωσή μας στην καλή επικοινωνία και στη δημιουργία χαρούμενων στιγμών για τα ζευγάρια. Και, φυσικά, ένα από τα πολλά και διάφορα quotes που ασπαζόμαστε είναι το: «If you CAN dream it, we can make it happen!». Το κάνουμε δικό μας και λέμε: «Where Dreams Say ‘CAN’ and Reality Becomes Magic».

Οι καινοτόμες ιδέες και οι τολμηροί συνδυασμοί χαρακτηρίζουν τα projects που αναλαμβάνετε. Από πού αντλείτε έμπνευση κάθε φορά;

Η αλήθεια είναι ότι, μαζί με την ομάδα μου, προσπαθούμε πάντα να εντάσσουμε στις δουλειές μας κάποιες λεπτομέρειες πιο ανατρεπτικές, αντλώντας έμπνευση από διάφορες πηγές. Για παράδειγμα, μελετάμε τις τελευταίες τάσεις στον χώρο των εκδηλώσεων, συζητώντας με συνεργάτες και συλλέγοντας ιδέες που έρχονται από το εξωτερικό. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή προσέγγιση που θα εντυπωσιάσει το κοινό μας. Θεωρούμε ότι η δημιουργικότητα και η συνεργασία είναι «κλειδιά» για την παραγωγή επιτυχημένων projects. Επίσης, μελετώντας την τέχνη, τη μουσική, τη φύση, κάνοντας ταξίδια ή παρατηρώντας όσα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, αναζητάμε την απαραίτητη έμπνευση και συναισθηματική σύνδεση που θα μας οδηγήσει σε κάτι… μοναδικό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς στο κομμάτι του wedding planning;

Να μετατρέπουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες του ζευγαριού σε μια μαγική εμπειρία, που θα ξεχωρίζει για πάντα τόσο στις δικές τους καρδιές όσο και στων καλεσμένων τους. Κάθε λεπτομέρεια πρέπει να είναι άρτια συντονισμένη, ώστε ο γάμος να μείνει αξέχαστος και να αντικατοπτρίζει την αγάπη και τη χαρά του ζευγαριού. Αυτή είναι μια πρόκληση που μου αρέσει να αντιμετωπίζω, όπως και να ξεπερνώ τη φαντασία των weds-to-be. Φυσικά, μια ακόμη πρόκληση για εμένα είναι… η εξέλιξη της Can Events χρόνο με τον χρόνο!

Ποια η πρώτη ερώτηση που κάνετε στους weds-to-be όταν απευθύνονται σε εσάς;

Ζητάμε να μάθουμε τα πάντα για τη γνωριμία τους, το love story τους και όλα όσα ονειρεύονται για τον γάμο τους. Έτσι, μπορούμε να κατανοήσουμε τη μοναδικότητα του ζευγαριού και να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο, που θα αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες και τα όνειρά τους για τη μεγάλη ημέρα της ζωής τους. Επίσης, πάντα θέλουμε να μαθαίνουμε και πιο αστείες ιστορίες, γιατί έτσι μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με τους μελλόνυμφους, να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα και -γιατί όχι;- να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο πιο παιχνιδιάρικο στοιχείο, από όσα έχουμε ακούσει, στο event τους. Εν ολίγοις, προσπαθούμε, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από το παρελθόν τους, να γράψουμε την πρώτη σελίδα της κοινής τους ζωής μέσα από ένα άκρως λαμπερό event. Γι’ αυτό και η απόλυτη ανταμοιβή μας είναι να βλέπουμε τη χαρά στα πρόσωπα όσων επενδύουν σε εμάς, δημιουργώντας έναν δεσμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Γιατί ένα ζευγάρι να επιλέξει την Can Events;

Για την προσήλωσή μας στο στήσιμο ενός ξεχωριστού event και την έμφαση που δίνουμε στις λεπτομέρειες. Αυτό μας οδηγεί να αναλαμβάνουμε έναν περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων ετησίως, ώστε να μπορούμε να δίνουμε σε κάθε event τη μοναδικότητα που του αξίζει. Η προτεραιότητά μας είναι να είμαστε πολύ κοντά στους πελάτες, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία – τόσο δυνατή που νιώθουμε ότι τη ζούμε εμείς στη θέση τους! Η πορεία μου ως chef μάς έχει βοηθήσει ώστε να είμαστε εξοικειωμένοι με την προσοχή στη λεπτομέρεια και την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας στην κάθε ξεχωριστή υπηρεσία, διατηρώντας παράλληλα χαμηλές τιμές. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση, ως νέα εταιρεία στον χώρο, αποτελεί μια επένδυση στο portfolio μας για το μέλλον.

Κεφάλαιο «wedding trends». Ποια είναι η κορυφαία τάση διακόσμησης και το πιο hot χρώμα για τους καλοκαιρινούς γάμους του 2024;

Το χρώμα του 2024, σύμφωνα με την Pantone, είναι το Peach Fuzz ή αλλιώς το απαλό ροδακινί. Εμείς θα το προτείναμε συνδυαστικά με χρώματα όπως το rose gold -για ένα glam touch- καθώς και με κάτι πιο γήινο, όπως το sage green. Όσον αφορά τη διακόσμηση, φέτος θα βλέπουμε παντού oversized φιόγκους, αναμμένα κεριά και νυφικές ανθοδέσμες με λουλούδια σε ζωηρά χρώματα.

Δώστε μας 3 βασικά tips, που πρέπει να έχουν κατά νου όσα ζευγάρια οργανώνουν έναν καλοκαιρινό γάμο.

#1 Το κυριότερο όλων είναι να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία wedding planner! Έτσι, θα είναι πιο χαλαροί και ξέγνοιαστοι μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

#2 Ένα άρτια επιμελημένο μενού είναι must, είτε πρόκειται αποκλειστικά για μεσογειακές γεύσεις, είτε για αγαπημένα πιάτα με ρίζες από κάποιο νησί ή από άλλη χώρα, είτε για πιάτα εμπνευσμένα από μια ιστορία αγάπης. Η αλήθεια είναι ότι συχνά παρατηρούμε ζευγάρια που επιλέγουν να ενσωματώσουν στο μενού τους στοιχεία που αναδεικνύουν πολύ προσωπικές μνήμες τους.

#3 Μια τέλεια ιδέα είναι τα wedding weekends! Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, λόγω κόστους, αλλά εάν κάποια ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα, ας το κάνουν. Το pre-wedding party, ο γάμος και το after wedding party είναι εμπειρίες αλησμόνητες!

Venue, διακόσμηση, φαγητό, μουσική, φωτογράφος… Μπορείτε να τα ταξινομήσετε σε μία κλίμακα από το λιγότερο έως το περισσότερο σημαντικό;

Όλα είναι εξίσου σημαντικά για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η παρακάτω σειρά είναι τυχαία:

  • Το venue μάς προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια μαγική, αξέχαστη εμπειρία για το ζευγάρι και τους καλεσμένους, ειδικά μάλιστα αν η τοποθεσία ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά της και εμείς την εμπλουτίσουμε με ρομαντικά στοιχεία.
  • Το φαγητό φτιάχνει τη διάθεση και προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και ζεστασιά, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά.
  • Η μουσική βοηθά στην έκφραση, τη χαλάρωση, την απελευθέρωση συναισθημάτων και τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους μέσω του χορού!
  • Η διακόσμηση μάς βοηθά να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και άνετο περιβάλλον – μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, που θα προσφέρει στιγμές ευτυχίας και χαράς στο ζευγάρι και τους καλεσμένους του.
  • Ο φωτογράφος αποτυπώνει τις σημαντικές στιγμές δημιουργώντας αναμνήσεις… για μια ολόκληρη ζωή!

Και μιας που είπαμε για φαγητό… Θα ήθελα να μιλήσουμε και για την ιδιότητά σας ως chef που αναφέρατε προηγουμένως. Πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση;

Όλα ξεκίνησαν από όταν ήμουν πολύ μικρή! Μια μέρα μαγείρεψα ένα πιάτο με λαχανάκια Βρυξελλών σε ένα οικογενειακό τραπέζι και είπα στους γονείς και στον αδερφό μου ότι θα γίνω chef. Τα λαχανάκια δεν ήταν, βέβαια, τόσο επιτυχημένη πρόταση αλλά τα έφαγαν για να μην με αποθαρρύνουν. Στη συνέχεια, ακολούθησαν 20 χρόνια με εμένα να βρίσκομαι στον χώρο της εστίασης και σε κάποιες από τις καλύτερες κουζίνες εστιατορίων.

Event planner VS chef. Αλληλοσυμπληρώνονται αυτές οι δύο ιδιότητες; Τι σας έχει μάθει το ένα επάγγελμα που σας φάνηκε χρήσιμο στο άλλο;

Έχοντας πάντα καλλιτεχνικές ανησυχίες και σε συνδυασμό με την οργάνωση και την πειθαρχία που έμαθα να έχω μέσα στις κουζίνες, τόλμησα να κάνω το επόμενο βήμα. Ένα βήμα διαφορετικό αλλά υπέροχο, που συνδέεται με τη δουλειά του chef σε πολλά σημεία. Και τα δύο απαιτούν αφοσίωση, μελέτη, οργανωτικό πνεύμα, πειθαρχία, αντοχή, ομαδική δουλειά, δημιουργική ένταση και πάθος. Πολλές φορές, από την αρχή της μαγειρικής μου καριέρας, φέρνω μνήμες και με θυμάμαι να βρίσκομαι αμέτρητες ώρες σε κάποια ψυχρή κουζίνα, η οποία όμως ταυτόχρονα ήταν και ζεστή, χάρη στη δημιουργικότητα που απαιτούσαν τα πιάτα. Με θυμάμαι χαρακτηριστικά να γεύομαι ιδιαίτερα υλικά, να προσπαθώ να πετύχω συνδυασμούς, που να έχουν τις κατάλληλες υφές και γευστικές εντάσεις στον ουρανίσκο, αλλά και σχήματα και χρώματα για το τελικό στήσιμο του κάθε πιάτου ώστε να φαίνεται καλαίσθητο. Σίγουρα λοιπόν η μία ιδιότητα συμπληρώνει την άλλη, το πιο σημαντικό όμως και για τις δύο είναι η ομαδική δουλειά, γιατί… teamwork makes the dream work.

Κεφάλαιο γαμήλιο menu. Τι πιάτα θα προτείνατε για ένα island wedding party πλάι στο κύμα και τι για μία δεξίωση γάμου σε κεντρικό, πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας;

Για ένα island wedding party πλάι στο κύμα, θα πρότεινα πιάτα όπως φρέσκα ψάρια, σαλάτες με θαλασσινά και φρούτα της θάλασσας. Για μία δεξίωση γάμου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, θα συνιστούσα εκλεπτυσμένες λιχουδιές σε συνδυασμό όμως με την ελληνική ταυτότητα. Βλέπετε, είμαι γνήσια Κρητικιά και έχω μάθει από τους παππούδες μου ότι η ελληνική μεσογειακή κουζίνα αποτελεί έναν θησαυρό γεύσεων και παραδόσεων υψίστης σημασίας. Με έμφαση στα φρέσκα φυτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα αρωματικά βότανα και τα θαλασσινά, η ελληνική μεσογειακή κουζίνα προάγει την υγιεινή διατροφή και την ευεξία. Η θρεπτική αξία και η γευστική απόλαυση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτη. Επίσης, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια διαφορετική δημιουργική προσέγγιση ενός μενού, το οποίο έχει τη λέξη CAN σε κάθε πιάτο!

WELCOME DRINK: Cotton Candy & rose champagne

APPETIZER: Apricot Canapés with gorgonzola & pecan

BREAD: Cannabis bread with cremolata butter

SOUP: Cantaloupe gazpacho with crispy prosciutto

FISH COURSE: Avocado Cannelloni with salmon tartar

MEAT COURSE: Free range chicken fillet with Cane’s Sauce

DESSERT: Chocolate Cannoli with pistachio cream

Can’t wait to taste it!

Κλείνοντας, σε τι λέτε πάντα «yes, I do»;

Στο καλό φαγητό, γιατί… ο έρωτας περνάει πάντα από το στομάχι!

Φωτογραφίες: Mneme Photography

RELATED POSTS