Η περίοδος των προετοιμασιών του γάμου περιλαμβάνει μία σειρά από tasks που πρέπει να φέρετε εις πέρας: εύρεση νυφικού, εκκλησίας, wedding venue και προσκλητηρίων, επιλογή beauty experts, φωτογράφου και βιντεογράφου. Μέσα σε όλα αυτά… δεν πρέπει με τίποτα να αμελήσετε το χαμόγελό σας!

Σκεφτείτε απλά πόσες φορές θα χαμογελάσετε για να βγάλετε τις πιο όμορφες γαμήλιες λήψεις ή την ώρα που θα σας δίνουν τις πιο θερμές ευχές τους οι καλεσμένοι σας. Γι’ αυτό ακριβώς, μαζί με όλα τα to-dos, καλό είναι να βάλετε στη λίστα σας και την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κι αν αναρωτιέστε τι θεραπείες χρειάζεται να ακολουθήσετε για το απόλυτο bridal smile, ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος DMD, MSc, θα σας λύσει κάθε απορία. Ο έμπειρος οδοντίατρος-προσθετολόγος μιλά στο Yes I Do και μοιράζεται μαζί μας όλα τα βήματα και μυστικά για ένα υγιές, λαμπερό χαμόγελο που «φωνάζει» ευτυχία. Brides-to-be, scroll down και… κρατήστε σημειώσεις!

Freepik.com/freepic.diller

Αγαπητέ κ. Γαλανόπουλε, ας πούμε κατευθείαν αυτό που ενδιαφέρει κάθε μέλλουσα νύφη! Πώς θα φτάσει άμεσα και χωρίς πολλές οδοντιατρικές παρεμβάσεις στο πιο λευκό, λαμπερό και υγιές χαμόγελο;

Ο ιδανικός τρόπος για να επιτύχουμε ένα λευκό, λαμπερό και υγιές χαμόγελο, χωρίς κάποια παρέμβαση στα δόντια, είναι η διαδικασία της λεύκανσης, η οποία γίνεται με 2 διαφορετικές μεθόδους. Η πρώτη είναι η μέθοδος της λεύκανσης στο σπίτι και η δεύτερη η λεύκανση στο οδοντιατρείο. Φυσικά, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ήδη κάποιες αποκαταστάσεις (σφραγίσματα, θήκες, όψεις κλπ.) στα δόντια που θέλουμε να λευκάνουμε, η διαδικασία είναι διαφορετική και θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιες ακόμη παρεμβάσεις, όπως είναι η αλλαγή των αποκαταστάσεων αυτών, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος στη διαδικασία της λεύκανσης είναι ένας καλός καθαρισμός και έλεγχος για την εξάλειψη οποιασδήποτε παθολογίας των δοντιών ή των ούλων (π.χ. τερηδόνα, ουλίτιδα). Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι, ενώ η λεύκανση είναι μια θεραπεία εντελώς ακίνδυνη, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παθολογία στο στόμα, αντενδείκνυται, γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες. Οπότε, είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος από τον οδοντίατρο πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Λεύκανση στο οδοντιατρείο ή στο σπίτι; Τι να προτιμήσουμε;

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος τοποθετεί στα δόντια τον λευκαντικό παράγοντα σε 2 ή 3 φάσεις (10-20 λεπτά) και μέσα στη διάρκεια 1 ώρας ο ασθενής έχει πιο λευκό χαμόγελο. Σε κάποιες περιπτώσεις, συστήνεται και δεύτερη επίσκεψη για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τεχνική της λεύκανσης στο οδοντιατρείο αφορά ασθενείς που έχουν κάνει ξανά λεύκανση στο πρόσφατο παρελθόν και σε ασθενείς που έχουν ήδη λευκά δόντια αλλά επιθυμούν μια ανανέωση στο χρώμα τους. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με διαφορετικό τρόπο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Συγκεκριμένα, κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες που εφαρμόζουν ακριβώς στα δόντια του ασθενούς και ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή τον λευκαντικό παράγοντα μαζί με οδηγίες, ενώ κάνει και επίδειξη για τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετεί το λευκαντικό στους νάρθηκες ώστε να χρησιμοποιηθεί σωστά στο σπίτι. Οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται καθημερινά, για ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών και για συγκεκριμένες ώρες μέσα στο 24ωρο. Αυτή η τεχνική προτιμάται σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει κάνει λεύκανση πρόσφατα, όταν υπάρχουν ευαισθησίες στα δόντια και όταν χρειάζεται μεγάλη αλλαγή στο χρώμα των δοντιών. Μία ακόμη τεχνική λεύκανσης είναι ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων τεχνικών. Ο ασθενής ξεκινάει για μία εβδομάδα με λεύκανση στο σπίτι, στη συνέχεια κάνει ένα ραντεβού στο ιατρείο και έπειτα συνεχίζει για μία εβδομάδα ακόμα τη λεύκανση στο σπίτι. Φυσικά, μπορεί να γίνουν παραπάνω ραντεβού στο ιατρείο αν κριθεί αναγκαίο. Αυτήν τη συνδυαστική τεχνική την επιλέγουμε σε περιπτώσεις που τα δόντια είναι έντονα δυσχρωμικά και θέλουμε να φτάσουμε στο μέγιστο της φωτεινότητάς τους, αναδεικνύοντας το χρώμα τους.

Σιδεράκια σε μεγαλύτερη ηλικία: Πώς, γιατί και για πόσο;

Πολύς κόσμος έχει τη λανθασμένη άποψη πως η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται μόνο σε παιδάκια. Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ορθοδοντική είναι μια επιλογή που μπορεί να εφαρμοστεί και σε ενήλικες, ακόμα και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε αισθητικά, λειτουργικά αλλά και βιολογικά προβλήματα με πολύ συντηρητικό τρόπο. Ανάλογα με τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε σε κάθε στόμα, επιλέγουμε και τον κατάλληλο τρόπο. Οι επιλογές που υπάρχουν στα σιδεράκια είναι οι εξής: τα μεταλλικά (γκρι μεταλλικό χρώμα) και τα κεραμικά (λευκωπό χρώμα). Η διαφορά τους έγκειται μόνο στο χρώμα και επομένως στο πόσο εμφανή μπορεί να είναι στο χαμόγελο. Η επιλογή ανάμεσα στα 2 υλικά γίνεται από τον ασθενή, ανάλογα με τις επιθυμίες του. Η διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας είναι απλή. Στο πρώτο ραντεβού γίνεται εξέταση του ασθενούς και των ακτινογραφιών του, συζήτηση των επιθυμιών του και των θεραπευτικών επιλογών και λήψη φωτογραφιών του στόματος. Στο επόμενο ραντεβού γίνεται η συγκόλληση των ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια) στα δόντια και δίνονται οδηγίες για τη σωστή στοματική υγιεινή. Οι επόμενες επισκέψεις του ασθενούς στο ιατρείο πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα για έλεγχο και για κάποιες μικρές τροποποιήσεις. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται κάθε φορά από τις μετακινήσεις που θέλουμε να επιτύχουμε και συνήθως είναι 6-12 μήνες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Υπάρχει και ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια;

Φυσικά, πλέον υπάρχει και η επιλογή της «αόρατης» ορθοδοντικής, όπως συχνά χαρακτηρίζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί να συγκολληθούν σιδεράκια στο στόμα, κατασκευάζονται ειδικά μασελάκια που εφαρμόζουν πάνω στα δόντια και κάνουν τις επιθυμητές μετακινήσεις. Τα μασελάκια αυτά είναι διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν από τον ίδιο τον ασθενή χωρίς πρόβλημα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι πως οι νάρθηκες δεν φαίνονται εύκολα, εκτός εάν κάποιος πλησιάσει σε κοντινή απόσταση και επίσης συμβάλλουν στην καλή στοματική υγιεινή, αφού βγαίνουν για να βουρτσίσουμε τα δόντια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των ορθοδοντικών ναρθήκων είναι ίδια με αυτά της ορθοδοντικής με τα σιδεράκια.

Να βάλουμε την περιποίηση των δοντιών της νύφης σε ένα χρονικό πλάνο; Ας το πιάσουμε από τους 12 μήνες πριν τον γάμο!

Mία συνθήκη που καλούμαι να διαχειριστώ συχνά με τον ασθενή είναι ο προσδιορισμός του χρονικού πλαισίου που θα διαρκέσει η οδοντιατρική θεραπεία. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις πριν τον γάμο, που όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία, ο χρόνος της νύφης και του γαμπρού μπορεί να είναι πολύ περιορισμένος, οι επιλογές πρέπει να προγραμματιστούν σωστά και με ακρίβεια. Το ιδανικό για κάποιον που θέλει να μεταμορφώσει το χαμόγελό του είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρο νωρίς, να συζητήσει τις επιλογές του και να διαμορφώσουν μαζί ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει τη σωστή θεραπεία με τα βέλτιστα αποτελέσματα, χωρίς άγχος. Δώδεκα μήνες πριν από τον γάμο είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για την πλειονότητα των περιστατικών. Σε βάθος ενός έτους, η νύφη (φυσικά και ο γαμπρός) έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τις επιθυμίες της, να προγραμματίσει τις επισκέψεις της και να αποκτήσει το χαμόγελο που ονειρεύεται.

Freepik.com/cookie_studio

Ποιες τροφές κάνουν πραγματικά «κακό» στα δόντια μας και ποιες επηρεάζουν το χρώμα τους;

Οι τροφές και τα ποτά που κάνουν κακό στα δόντια μας και που χρειάζεται να καταναλώνουμε με μέτρο είναι εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δηλαδή τα γλυκά, τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, οι χυμοί κλπ. Κι αυτό, γιατί η ζάχαρη είναι η αγαπημένη «τροφή» των βακτηρίων του στόματος, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται πιο γρήγορα και εύκολα τερηδόνα στα δόντια. Επίσης, τροφές με άμυλο, όπως το ψωμί, τα τσιπς πατάτας και τα κράκερς, καλό είναι να αποφεύγονται. Το άμυλο είναι υδατάνθρακας και βοηθά την ανάπτυξη των μικροβίων του στόματος και της τερηδόνας. Μία ακόμα κατηγορία τροφών που πρέπει να καταναλώνουμε με προσοχή είναι τα όξινα φαγητά, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι ντομάτες και το ξύδι, επειδή αυξάνουν την οξύτητα του στόματος και καταστρέφουν την αδαμαντίνη των δοντιών, δηλαδή την προστασία τους. Τροφές που επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών είναι ουσιαστικά αυτές που περιέχουν χρωστικές (είτε φυτικές, είτε τεχνητές) και οι όξινες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο καφές, το μαύρο τσάι, οι κόκκινες σάλτσες (ντομάτας, σόγιας κλπ.), το κόκκινο κρασί και τα ενεργειακά ποτά (energy drinks). Φυσικά, αυτές τις τροφές που αναφέρουμε δεν σημαίνει πως πρέπει και να τις αποκλείσουμε τελείως από τη διατροφή μας, αλλά να τις καταναλώνουμε με μέτρο, να πίνουμε αρκετό νερό μετά την κατανάλωσή τους και να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής καθημερινά.

Ας μιλήσουμε για επανορθωτική οδοντιατρική πριν τον γάμο (αντικατάσταση σφραγισμάτων, όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης, κλείσιμο κενών κτλ.)

Η επιθυμία της νύφης και του γαμπρού πριν τον γάμο είναι συχνά η αλλαγή της εμφάνισης του χαμόγελού τους. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με μια απλή λεύκανση, είτε με ορθοδοντική θεραπεία, είτε με επανορθωτική οδοντιατρική. Με την επανορθωτική οδοντιατρική μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε περιστατικά που χρειάζεται να αλλάξει το σχήμα, η θέση και το χρώμα των δοντιών όταν οι άλλες τεχνικές που έχουμε (λεύκανση, ορθοδοντική) δεν μπορούν να μας προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε για τεχνικούς λόγους, είτε λόγω χρόνου. Η επανορθωτική οδοντιατρική ή προσθετική οδοντιατρική, είναι η επιστήμη που ασχολείται με οτιδήποτε επιπρόσθετο στο στόμα, όπως είναι τα σφραγίσματα, οι όψεις, οι θήκες, τα εμφυτεύματα κλπ. Ένας εξιδεικευμένος προσθετολόγος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να καταλάβει τις επιθυμίες του ασθενούς, να του εξηγήσει τις επιλογές του και να του προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δώστε μας και 3 last minute οδηγίες για τις νύφες του καλοκαιριού!

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο λίγες ημέρες πριν τον γάμο για έλεγχο και καθαρισμό, ώστε να έχετε το πιο καθαρό και λαμπερό χαμόγελο τη μεγάλη ημέρα. Εάν σας απασχολεί η αισθητική του χαμόγελού σας, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο προσθετολόγο. Ακόμα και αν ο χρόνος είναι περιορισμένος, μπορεί να σας δώσει λύσεις! Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και να ενυδατώνεστε αρκετά – βοηθάει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, στην πιο καθαρή σκέψη αλλά και στη στοματική υγεία. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα βουρτσίσματος 2 φορές/ημέρα σε συνδυασμό με τη χρήση οδοντικού νήματος. Ένα υγιές χαμόγελο αρκεί για να αναδείξει την εσωτερική μας ευτυχία σε κάθε σημαντική στιγμή!

Παναγιώτης Γαλανόπουλος DMD, MSc

Οδοντίατρος – Προσθετολόγος

Διεύθυνση: Περικλέους 3 & Παναγή Τσαλδάρη, Μαρούσι

Τηλέφωνο: 210 8025131

E-mail: galanopoulosdental@gmail.com

Instagram: @galanopoulosdental

RELATED POSTS