Θα εκπλαγείτε εάν σας πούμε ότι για μια επιτυχημένη πρόταση γάμου δεν χρειάζεστε πυροτεχνήματα, τον Πύργο του Άιφελ και τη συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης; Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γονατίσετε μπροστά στην αγαπημένη σας ζητώντας της με σιγουριά και ειλικρίνεια να σας παντρευτεί. Α, και φυσικά το δαχτυλίδι αρραβώνων, που οφείλει να ταιριάζει στο γούστο της ώστε να θέλει να το φορά καθημερινά για όλη της τη ζωή! Το task είναι δύσκολο, ειδικά αν το έχετε αναλάβει μόνοι σας εξ ολοκλήρου, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να ξέρετε για το μονόπετρο δαχτυλίδι στον απόλυτο οδηγό αγοράς!

She said yes! 

1. Η πέτρα

Το διαμάντι είναι η πιο δημοφιλής επιλογή πέτρας για το δαχτυλίδι αρραβώνων, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητάς του. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε άλλες ανθεκτικές πέτρες σε πιο έντονα χρώματα, όπως είναι τα ζαφείρια, τα ρουμπίνια ή ο μοργανίτης.

2. Το σχήμα της πέτρας

Υπάρχουν τόσες επιλογές σχημάτων της πέτρας που το πιο πιθανό είναι να μπερδευτείτε. Θυμηθείτε ότι συνήθως το στρογγυλό και το τετράγωνο κολακεύουν τα περισσότερα δάχτυλα.

3. Τα 4C’s 

Που αντιστοιχούν στα: Color (χρώμα), Cut (κοπή), Clarity (διαύγεια), Carat (καράτια) και ορίζουν την ποιότητα του διαμαντιού.

Πιο συγκεκριμένα:

Color: Το διαμάντια βαθμολογούνται με μια διεθνή κλίμακα D-Z όσον αφορά το χρώμα τους. Όπου D τα άχρωμα (ή λευκά) διαμάντια που κοστίζουν περισσότερο και Z τα διαμάντια με κίτρινη απόχρωση.

Cut: Το είδος κοπής έχει κυρίως να κάνει με τη λάμψη του. Το πιο ακριβό είδος κοπής είναι το round brilliant cut, που αναδεικνύει περισσότερο τα χαρακτηριστικά των διαμαντιών.

Clarity: Η διαύγεια ενός διαμαντιού με βάση μια κλίμακα από το F-I, όπου F flawless με το οποίο αξιολογούνται τα διαμάντια με καμία ατέλεια και I included που αφορά τα διαμάντια που κρύβουν αρκετά στοιχεία-ατέλειες που διακρίνονται και με γυμνό μάτι.

Carat: Η μονάδα βάρους των πετρών και αντιστοιχεί σε 1/5 του γραμμαρίου.

4. Tα μέταλλα

Λευκός/ροζ/κίτρινος χρυσός, πλατίνα, παλλάδιο. Η επιλογή του χρώματος είναι καθαρά θέμα γούστου και τόνου επιδερμίδας, ενώ η επιλογή μετάλλου θέμα budget. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τυχόν αλλεργίες της συντρόφου σας σε κάποιο από τα παραπάνω μέταλλα. Η πλατίνα, πέρα από πιο ανθεκτική, είναι και υποαλλαεργική.

5. Το δέσιμο

Το δέσιμο του δαχτυλιδιού, δηλαδή ο τρόπος που η πέτρα στηρίζεται στη βάση του δαχτυλιδιού επηρεάζει και την εμφάνισή της. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο δημοφιλή δεσίματα είναι το prong setting, όπου μικροσκοπικά καρφάκια στηρίζουν την πέτρα αφήνοντας το φως να τη διαπερνά. Ο συγκεκριμένος τρόπος αναδεικνύει τη λάμψη της αλλά αφήνει την πέτρα εκτεθειμένη. Αντίθετα, το bezel setting «αγκαλιάζει» την πέτρα, προστατεύοντας τη περισσότερο από τις φθορές.

6. Συνδυασμός πετρών

Αν και ακούγεται αντιφατικό με την ονομασία του, ένα μονόπετρο μπορεί να έχει και άλλες πέτρες που περιστοιχίζουν την κεντρική.

7. Παρατηρήστε το στιλ της συντρόφου σας

Είναι απόλυτα αποδεκτό το ζευγάρι να επιλέγει από κοινού το δαχτυλίδι των αρραβώνων του. Ωστόσο, αν επιμένετε στην παράδοση και θέλετε να επιλέξετε μόνος το μονόπετρο, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τα κοσμήματα που συνήθως φορά η αγαπημένη σας. Τι χρώμα μετάλλου επιλέγει; Προτιμά πιο μίνιμαλ ή πιο σύνθετα σχέδια; Της αρέσουν οι πολύχρωμες πέτρες ή είναι οπαδός του πιο κλασικού στιλ; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να απαντήσετε με μια κλεφτή ματιά στην κοσμηματοθήκη της.

8. Κάντε την έρευνά σας

Επιλέξτε έναν έμπιστο κοσμηματοπώλη και πάρτε συστάσεις από γνωστούς και φίλους. Αν αναζητήσετε το δαχτυλίδι online μελετήστε καλά τους όρους και τις προϋποθέσεις και βεβαιωθείτε για την αξιοπιστία του ιστότοπου. Επιπλέον, έχετε υπόψη ότι όπως κάθε τι online μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από κοντά. Τέλος, ελέγξτε την ημερομηνία παράδοσης για να είστε βέβαιοι ότι θα το έχετε στην ώρα του.

9. Budget

Δεν υπάρχει ποσό που «πρέπει» να ξοδέψετε για το δαχτυλίδι αρραβώνων. Υπάρχει το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε με βάση το budget σας. Σίγουρα είναι μια επένδυση και αξίζει να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρεοκοπήσετε. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και ένας γάμος στον ορίζοντα.

10. Οικογενειακό κειμήλιο

Το δαχτυλίδι της προγιαγιάς ή της μητέρας σας πέρα από υλική, έχει και μεγάλη συναισθηματική αξία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα vintage σχέδια είναι η απόλυτη τάση, που είναι παράλληλα ηθική και zero-waste. Απλώς, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στο στιλ της αγαπημένης σας και θα είναι κάτι που θα θέλει να φορά.

Plus:

Το μέγεθος μετράει όταν μιλάμε για το δαχτυλίδι αρραβώνων. Οι επιλογές είναι οι εξής:

– Δανείζεστε ένα δαχτυλίδι από την κοσμηματοθήκη της αγαπημένης σας χωρίς να το καταλάβει (βεβαιωθείτε ότι είναι κάποιο που της κάνει και την έχετε δει να το φοράει πρόσφατα).

– Επιστρατεύετε μια καλή φίλη της για να μάθει το νούμερο.

– Επισκεφτείτε μαζί με την αγαπημένη σας το κοσμηματοπωλείο και διαλέξτε μαζί το δαχτυλίδι.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είστε βέβαιος για το μέγεθος του δαχτυλιδιού επιλέξτε το μεγαλύτερο, που μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε στο σωστό νούμερο. Κάποια καταστήματα σας δίνουν την επιλογή να κάνετε την πρόταση με ένα sample δαχτυλίδι και να επιλέξετε το δικό σας μετά το «I do».

Αν όλες αυτές οι πληροφορίες σας φαίνονται ακόμα βουνό, μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη βοήθεια της συντρόφου σας. Άλλωστε, το δύσκολο part του να βρείτε τον life partner σας έχει περάσει… Σε ένα δαχτυλίδι θα κολλήσετε;

Διαβάστε επίσης…

Αποστολή «Μονόπετρο» : 10 συμβουλές προτού το επιλέξετε!

Αυτά είναι τα 10 πιο όμορφα νέα δαχτυλίδια αρραβώνων

KK Jewelry Lab by Katerina Kouloubourou | Δείτε τη νέα συλλογή κοσμημάτων της ταλαντούχας Ελληνίδας σχεδιάστριας