Πραγματικά δεν φαντάζεστε πόσο σας καταλαβαίνω.

Θυμάμαι σαν τώρα την ετήσια σχεδόν προετοιμασία που έκανα για το Bithas Family Festival και μόνο στη σκέψη πως θα έπρεπε στις 18 Μαΐου να επιλέξω αν θα κάνω τον γάμο μου ή όχι, ότι δεν θα γνώριζα πόσους καλεσμένους θα μπορούσα τελικά να έχω και θα βρισκόμουν εντελώς μετέωρη έχοντας ανοιχτά ένα σωρό θέματα που περιμένουν απαντήσεις, με πιάνει τρέλα. 

Όμως τους τελευταίους δύο μήνες θα πρέπει να έχω λάβει πάνω από 2.000 μηνύματα δικά σας και έτσι σήμερα αποφάσισα να σας γράψω αυτό το γράμμα, άρθρο, όπως θέλετε πείτε το για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και κάθε ζευγάρι να πάρει με άξονα τη λογική και όχι τον πανικό την τελική του απόφαση.

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως αυτό που λείπει βασικά είναι μια επίσημη κυβερνητική απόφαση που να λέει τι ακριβώς θα γίνεται με λεπτομέρειες στο κομμάτι «γάμος». Είναι μια πραγματικότητα, πως σήμερα 18/5 δεν έχουμε τίποτα επίσημο να μοιραστούμε μαζί σας και άρα «κλέβουμε» τα δεδομένα από τις γενικές ανακοινώσεις για το πώς λειτουργούν οι εκκλησίες και τα προσαρμόζουμε στα δεδομένα του γάμου. 

Photo: G wedd Fotografia by George Bouzakis

Τι ισχύει ως σήμερα:

Οι εκκλησίες άνοιξαν χτες με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας και έτσι τελούνται και επίσημα τόσο οι γάμοι όσο και οι βαπτίσεις με το όριο καλεσμένων εντός του ναού να φτάνει τους 50 ανθρώπους και την αυστηρή τήρηση των κανόνων. Στις 5 Ιουνίου περιμένουμε επαναξιολόγηση των μέτρων. Με απλά λόγια, προς το παρόν δεν ξέρουμε πώς ακριβώς μπορεί να τελεστεί ένας γάμος, δεν έχουμε σαφείς οδηγίες για το wedding party, τον χορό, το φαγητό κ.ο.κ. 

Οι γάμοι του εξωτερικού:

Ήταν κάπως αναμενόμενο πως δεδομένων των κλειστών συνόρων, της ως τώρα απαγόρευσης των πτήσεων και του γενικότερου παγκόσμιου πανικού, οι συγκεκριμένοι γάμοι θα πήγαιναν για το 2021 στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Το αρνητικό και εδώ είναι πως επειδή οι γάμοι των ζευγαριών του εξωτερικού αλλά και των Ελλήνων που μένουν σε άλλη χώρα, χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερο προγραμματισμό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προγραμματιστούν σωστά για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο του φθινοπώρου, αλλά δεν θέλω να είμαστε αισιόδοξοι πέραν της λογικής. 

Οι προκαταβολές:

Εδώ τώρα, κορίτσια, δεν έχω τι να σας πω. Και τα ζευγάρια έχουν δίκιο και οι επαγγελματίες έχουν δίκιο. Μιλήστε μαζί τους, εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα και προσωπικά προτείνω να μην πάτε για το 2021 αλλά να βρείτε μια φανταστική ημερομηνία για τον Αύγουστο ή το φθινόπωρο και έτσι ούτε την προκαταβολή δεν θα χάσετε, ούτε το excitement, ούτε τίποτα! Πάντως δεν υπάρχει μια εγκύκλιος που να αφορά το σύνολο των επαγγελματιών του γάμου και να λέει πως οι προκαταβολές πρέπει ή δεν πρέπει να επιστραφούν. Θέλω πάντα να σκέφτεστε και την πλευρά των επαγγελματιών του γάμου που περιμένουν αυτούς τους 5 μήνες να δουλέψουν για να ζήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά και βρίσκονται ίσως πιο ξεκρέμαστοι και από εσάς. Με ηρεμία, τρυφερότητα και ανθρωπιά θα πρέπει να μιλήσετε και να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα 

Ο αριθμός καλεσμένων: 

Μέχρι αυτή τη στιγμή ισχύει ο περιορισμός ατόμων που μπορούν να είναι εντός της εκκλησίας, όπου συγκεκριμένα μπορεί να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και μέχρι 50 άτομα σε ναούς άνω των 500 τ.μ. Θα υπάρχουν μεγάφωνα εκτός των ναών και άρα φανταζόμαστε ότι μπορείτε να έχετε 50 άτομα μέσα και άλλον κόσμο στον εξωτερικό χώρο του ναού πάντα τηρώντας τις αποστάσεις. Και εδώ όμως δεν έχω να σας πω κάτι επίσημο και να σας καθησυχάσω καθώς όπως σας είπα εκκρεμεί η κυβερνητική απόφαση που θα απαντήσει σε όλα αυτά. 

Μία συμβουλή θέλω να σας δώσω όμως: ΜΗΝ διαβάζετε τον κάθε έναν που γράφει κανόνες, συμβουλές και «δεδομένα» γιατί πρακτικά δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας πέρα από αυτά που σας ανέφερα πιο πάνω. Μην διαβάζετε για τους χορούς που δεν θα γίνουν και το ζευγάρι που δεν θα φιλιέται. 

Επίσης, ξέρω ότι μπορεί να ακουστώ αιθεροβάμων, αλλά σας προτείνω να μην ακυρώσετε τους γάμους σας! Ναι οι γάμοι θα είναι διαφορετικοί, ναι είναι όλα πιο δύσκολα φέτος, όμως -προς το παρόν- πάμε τόσο καλά που η χρονιά αυτή είναι δική σας. Έτσι ξεκίνησε και έτσι θα γίνει. Κανείς δεν μπορεί να σας «κλέψει» τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τα όνειρα. 

Κορίτσια -και αγόρια, φυσικά- θέλω να σας ξαναδώ να χαμογελάτε, χωρίς άγχη και αγωνίες. Άλλωστε, το βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου είναι η προσαρμοστικότητα

Θα προσαρμοστούμε, θα αλλάξουμε, αλλά θα διασκεδάσουμε και φυσικά θα παντρευτούμε.

Είμαστε πάντα εδώ να μιλήσουμε μαζί σας, είτε ως ομάδα, είτε σε προσωπικό επίπεδο στο account μου στο Instagram και μη μου λέτε κάθε φορά «Μυρτώ συγνώμη που σου στέλνω αλλά δεν ξέρω τι να κάνω». Καμία συγνώμη! Είμαι εδώ για να τα βρούμε όλα!

Μέσα μου ξέρω πως από τον Ιούλιο και μετά θα επανέλθουμε και στη wedding κανονικότητα. Δεν είμαι μάγος, ούτε έχω προαισθήματα και μαντικές ικανότητες, ξέρω όμως ότι η αγάπη όλα τα νικά και κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά της. Αν ήδη μεταφέρατε τον γάμο σας για το 2021 και πάλι μαζί σας είμαι, όμως θα χαρώ πολύ φέτος το καλοκαίρι να δω ένα Instagram γεμάτο με ευτυχισμένα ζευγάρια που τόλμησαν να πουν το Yes I Do στην πιο δύσκολη χρονιά του 21ου αιώνα.

Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας, προχωρήστε!

Με αγάπη,

Μυρτώ

Photo Credit: GWedd Fotografia

Διαβάστε επίσης…

Χθες η επίσημη 1η για τους γάμους της νέας σεζόν, μετά την άρση της απαγόρευσης λόγω κορωνοϊού

Breaking News: Θρησκευτικοί γάμοι υπό όρους από 17 Μαΐου; Μόλις ολοκληρώθηκε η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις