Τα μαλλιά, το μακιγιάζ, το νυφικό και τα παπούτσια φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της bride-to-be, ενώ η διαθεσιμότητα της εκκλησίας, ο στολισμός και η δεξίωση είναι tasks που οφείλει να προγραμματίσει! Σε κάθε γάμο, το “worst case scenariο” είναι βέβαιο ότι θα προκύψει, με τη γυναικεία φύση της νύφης να δρα ανεξάρτητη και απρόβλεπτη! Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν η νύφη είναι έγκυος; Πώς μπορεί να ¨προβλέψει” την έμμηνο ρύση; Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει η ίδια και ο σύζυγός της πριν από τον γάμο; Τι θα πρέπει να αποφύγει και τι να μην παραλείψει πριν από το honeymoon; Επισκεφθήκαμε το ιατρείο της γυναικολόγου, Όλγας Μπίκου, και της ζητήσαμε να μας απαντήσει σε όλα τα καίρια ερωτήματα, που ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη μας σκέψη όταν οργανώνουμε τον γάμο μας! 

yes-i-do-olga-mpikou-2.jpg

Ποιες είναι οι πιο safe ημέρες του κύκλου για να προγραμματίσει μία νύφη τον γάμο της; 

Ασφαλέστερες ημέρες του κύκλου για να προγραμματίσει μια νύφη τον γάμο της θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ημέρες εκτός της εμμήνου ρύσεως. Ο βαθμός δυσκολίας για τις ημέρες της περιόδου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ σε κάποιες γυναίκες είναι άβολες και οι ημέρες πέριξ της ωορρηξίας.
Εκτός από την απλή καταγραφή της περιόδου –  δηλαδή πότε ξεκινά, πόσες ημέρες διαρκεί η μεγαλύτερη ροή και ποιοί είναι οι χαρακτήρες της – υπάρχουν και αντίστοιχες εφαρμογές που μπορούν με μια σχετική ασφάλεια να προβλέψουν την επερχόμενη περίοδο. Στις γυναίκες που δεν έχουν πάντα σταθερό κύκλο αυτή η μέθοδος μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
Η νύφη που δεν θα κατορθώσει, όμως, να αποφύγει την περίοδο την ημέρα του γάμου της ή αντίστοιχα την ωορρηξία που της προκαλεί δυσφορία, θα χρειαστεί την κατάλληλη αναλγητική μέθοδο που θα της συστήσει ο γυναικολόγος της, καθώς και μικρά tips που θα κανουν την ημέρα αυτή πιο εύκολη για την ίδια. Σημαντικό είναι να αισθάνεται όσο το δυνατόν άνετη και σε αυτό θα την βοηθήσει η αποφυγή ιδιαίτερα αλμυρών τροφών που θα της προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, καθώς και η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφεΐνης που εντείνει πολλές φορές τον πονοκέφαλο .

Τι συμβαίνει όταν ο κύκλος συμπίπτει με την ημερομηνία του honeymoon;

Σίγουρα μία νύφη θα απέφευγε να προγραμματίσει το γαμήλιο ταξίδι τις ημέρες που γνωρίζει ότι περιμένει περίοδο. Επειδή, όμως, στον κύκλο μας επιδρά και το stress το οποίο οι νύφες βιώνουν κατά κανόνα στα πλαίσια της προετοιμασίας του γάμου τους, η κατά τα άλλα σταθερή περίοδος μπορεί αιφνιδίως να συμπέσει και με το ταξίδι του ζευγαριού. Όπως και σε κάποιες άλλες προγραμματισμένες διακοπές μας, αν προκύψει η περίοδος κατά τη διάρκεια του honeymoon, τα κατάλληλα αναλγητικά, η αποφυγή αλμυρών τροφών, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης αλλά και η αρκετή ξεκούραση θα βοηθήσουν να μην στερηθούμε την εμπειρία του ταξιδιού μας.

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε την έμμηνο ρύση φυσικά;

Η έλευση της περιόδου δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει με φυσικά μέσα και σύμφωνα με τη βούληση μας. Δεν υπάρχει “μαγικό ραβδάκι” για κάτι τέτοιο, το οποίο να είναι παραδεκτό σύμφωνα με την σύγχρονη ιατρική αντίληψη.

Τι επιπτώσεις υπάρχουν σε περίπτωση που καθυστερήσουμε την έμμηνο ρύση με τεχνητά μέσα;

Η έμμηνος ρύση, κι εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο, μπορεί να καθυστερήσει χρησιμοποιώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ευθύνη για αυτό έχει ο γυναικολόγος που παρακολουθεί την μέλλουσα νύφη και γνωρίζει επαρκώς το ιστορικό της. Στην περίπτωση που δεν ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες του γιατρού, είναι πιθανό να καταλήξει με έναν απορρυθμισμένο κύκλο.

Τι πρέπει να προσέξει μία νύφη που ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας εγκυμονούσα;

Η εγκυμονούσα νύφη θα πρέπει να προσέξει διπλά για την ίδια και το μωρό της. Απαραίτητη κρίνεται η ξεκούραση, η σωστή διατροφή και ένας τέτοιος προγραμματισμός της ημέρας του γάμου της που δεν θα την επιβαρύνει με περιττό άγχος και stress.

yes-i-do-pregnant-bride.jpg

Υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι στην εγκυμοσύνη, απαγορευτικές για τον γάμο;

Αναλόγως και με το είδος του γάμου που έχει επιλέξει ένα ζευγάρι. Για παράδειγμα, ο πολιτικός απαιτεί λιγότερη ορθοστασία. Το κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τις μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό συνοδεύει συνήθως και μια μεγάλη ανησυχία.
Στο δεύτερο τρίμηνο, οι αλλαγές αυτές, όπως η ναυτία, γίνονται πιο ήπιες και η ανησυχία μετριάζεται, καθώς η μαμά αποκτά απευθείας επικοινωνία με το μωρό της από το οποίο δέχεται «γλυκιές κλωτσιές» που την ενημερώνουν για το πώς περνάει.
Στο τρίτο τρίμηνο, η έγκυος αισθάνεται πως βαραίνει μέρα με τη μέρα και έρχεται η αγωνία για την ημέρα της μεγάλης γνωριμίας με το μωρό.
Συνεπώς, το δεύτερο τρίμηνο θα λέγαμε πως η έγκυος αισθάνεται περισσότερο ανάλαφρη, ώστε να απολαύσει την ημέρα του γάμου της.

yes-i-do-pregnant-bride-2.jpg

Τι πρέπει να προσέξει μία νύφη που σχεδιάζει ένα εξωτικό honeymoon;

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα εμβόλια που χρειάζονται και για τις λοιμώξεις που ενδημούν ανά εξωτικό προορισμό δίνονται από το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ. Η έγκυος νύφη πάντως δεν μπορεί να εμβολιαστεί εκτός εξαιρέσεων.

yes-i-do-exotic.jpg

Τι θα συμβουλεύατε την κολλητή σας που παντρεύεται σήμερα –και μόλις αδιαθέτησε; Πώς μπορεί να μην επηρεαστεί από το γεγονός;

Θα τη συμβούλευα να μην χάσει την ημέρα του γάμου της, λόγω του άγχους ότι κάτι θα πάει στραβά επειδή αδιαθέτησε! Το τρίπτυχο ξεκούραση, ενυδάτωση, αναλγητικά θα βοηθήσει να αισθάνεται σε φόρμα για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της μεγάλης ημέρας και να την απολαύσει καταλλήλως!

Ο γάμος, συνεπάγεται συνήθως με την δημιουργία μίας νέας οικογένειας. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι και ειδικά η νύφη πριν από το γάμο;

Αν το ζευγάρι εχει αποφασίσει την άμεση δημιουργία οικογένειας, καλό θα ήταν αρχικά η γυναίκα να υποβληθεί σε εξετάσεις οι οποίες γίνονται μία φορά και αφορούν στην ομάδα αίματος και Rhesus, σε έλεγχο για μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία καθώς και στον έλεγχο για κυστική ίνωση.

Άλλες εξετάσεις μπορούν να γίνουν πριν ή με την επίτευξη εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο, ενώ επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές περιλαμβάνουν την γενική αίματος, σίδηρο, φεριτίνη, γενική ούρων, σάκχαρο, ουρία , TSH, έλεγχο για τις ηπατίτιδες B και C, HIV, VDRL, αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, CMV, λιστέριας, και την πλήρη καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Ανεξαρτήτως της επιθυμίας για εγκυμοσύνη όμως, η κάθε γυναίκα θα πρέπει πρώτου προβεί στον παραπάνω έλεγχο να έχει ολοκληρώσει και τον τακτικό της γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και έλεγχο των μαστών ειδικά με μαστογραφία άνω των 35.

Θεωρείτε τις εξετάσεις γονιμότητας απαραίτητες ή περιττές πριν από τον γάμο;

Οι εξετάσεις γονιμότητας -και ο γενικότερος έλεγχος του ζευγαριού- θα έπρεπε να γίνεται εξατομικευμένα στην κάθε κοπέλα που παρακολουθείται από τον γυναικολόγο της σε συνδυασμό με τον σύντροφο της. Το δυναμικό γονιμότητας των δυο τους καθορίζεται, εκτός από το ιστορικό τους, και από την εικόνα που παρουσιάζει ο εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος. Σε μια κοπέλα που είναι συνεπής με τον τακτικό της έλεγχο, ο γυναικολόγος της θα πρέπει να προτείνει αν κρίνει σκόπιμο τον έλεγχο των δύο συντρόφων με εξετάσεις γονιμότητας. Δεν είναι λίγα όμως τα ζευγάρια που επιλέγουν να υποβληθούν σε τέτοιο έλεγχο αν όχι πριν, αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του έγγαμου βίου.

Διαβάστε επίσης… 

Οι πιο ξεχωριστές φωτογραφίες του wedding album “κρύβουν” μία χαρούμενη ουρά!

4 «γενναίοι» άντρες μοιράζονται μαζί μας τη στιγμή που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους…

Κρητικός γάμος: 10 έθιμα που σίγουρα δεν γνωρίζατε