Από τη Γωγώ Καρκάνη

Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη αγχωμένη! Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη παραλλαγή του γνωστού ρητού, στην εποχή που έχει απενοχοποιηθεί η τεκνοποίηση εκτός γάμου και που έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα οποία είμαστε πιο ευάλωτες στη διάρκεια του wedding planning. Με ποιους τρόπους όμως θα χαλαρώσουμε και θα απολαύσουμε την προετοιμασία της μεγαλύτερης γιορτής της ζωής μας;

Φωτογραφία από @ user15285612 (Freepik)

1. Βάζουμε νερό στο (γαμήλιο) κρασί μας: Αν το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού, το τέλειο είναι ο εχθρός όλων. Επειδή το κυνήγι της τελειότητας μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απογοήτευση και σε άλλα αρνητικά συναισθήματα, όπως οι ενοχές και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από την «τέλεια» διακόσμηση, τον «τέλειο» χώρο δεξίωσης και το «τέλειο» νυφικό. Οι συμβιβασμοί όχι μόνο δεν θα μας στερήσουν από τον γάμο που έχουμε ονειρευτεί αλλά θα μας βοηθήσουν και να χαρούμε περισσότερο τη διαδρομή μέχρι τη μεγάλη μέρα.

2. Κάνουμε λιγάκι «οοομ»: Αναζητάμε τις δικές μας τεχνικές χαλάρωσης και τις αναδεικνύουμε σε προτεραιότητα, ακόμα και στη διάρκεια της πιο πολυάσχολης και κουραστικής ημέρας. Δεν έχει σημασία αν αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν άσκηση, διαλογισμό, μαγειρική ή ζωγραφική, αρκεί να έχουν αποτέλεσμα σε εμάς.

3. Δεν αφήνουμε τον γάμο να μας γίνει εμμονή: Προσθέτουμε κι άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων με τον σύντροφο, τις φίλες, τους συγγενείς μας. Έτσι, δεν κινδυνεύουμε να τους κουράσουμε και, επίσης, προσφέρουμε στο μυαλό μας τους απαραίτητους αντιπερισπασμούς για να χαλαρώσει από το στρες της προετοιμασίας. Για τους ίδιους λόγους, οργανώνουμε επιπρόσθετες, άσχετες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μας, πέρα από την αναζήτηση εκκλησίας και νυφικού, για παράδειγμα.

Φωτογραφία από Monstera (Pexels)

4. Καταφεύγουμε σε φίλες με εμπειρία στο θέμα: Όσες έχουν ήδη παντρευτεί, ή έστω έχουν βρεθεί στη θέση της κουμπάρας, θα μας βοηθήσουν να φέρουμε τα προβλήματα και τις «αναποδιές» της οργάνωσης ενός γάμου στις πραγματικές διαστάσεις τους και ίσως μας δώσουν τις λύσεις. Και σίγουρα θα έχουν να μας αφηγηθούν κάποια ανατροπή στον δικό τους γάμο, που θα μας κάνει να νιώσουμε λιγότερο μόνες, καθώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι γάμος χωρίς απρόοπτα δεν υφίσταται!

5. Κάνουμε για λίγο log out από τα social media: Οι ψηφιακές συσκευές, λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπουν, μπορεί να μας προκαλέσουν διαταραχές ύπνου, τον οποίο μάλιστα στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Ειδικά αν τις χρησιμοποιούμε κυρίως για να σκρολάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετωπίζουμε μία ακόμα πιθανή αρνητική συνέπεια στην ψυχική υγεία μας: Αντικρίζουμε εικόνες από μεγαλοπρεπείς γάμους και νιώθουμε ότι ο δικός μας θα είναι πολύ «λίγος» σε σχέση με εκείνους. Σύμφωνοι, το Pinterest και το Instagram αποτελούν μια πλούσια πηγή έμπνευσης, αρκεί όμως να μην πέσουμε στην παγίδα της σύγκρισης και βασανίζουμε το μυαλό μας επειδή, για παράδειγμα, δεν έχουμε το τέλειο σώμα της νύφης-influencer ή το budget για ένα ταξίδι του μέλιτος στη Γαλλική Πολυνησία.

6. Συζητάμε ό,τι μας απασχολεί με κάποιον που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα. Αν νιώθουμε έντονη δυσφορία, που μας κάνει δυσλειτουργικές στην καθημερινότητά μας, δεν διστάζουμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μάλιστα, στο εξωτερικό υπάρχει μια ολόκληρη νέα τάση, η λεγόμενη wedding therapy. Πρόκειται για ένα είδος συμβουλευτικής υποστήριξης που βοηθάει μελλόνυμφους να διαχειριστούν όλους τους στρεσογόνους παράγοντες που συνδέονται με την προετοιμασία του σημαντικότερου event της ζωής τους.

Φωτογραφία από @stil (Unsplash)

Yes I Do Note: Ένας καλός wedding planner κάνει θαύματα

Η συνεργασία μας με έναν wedding planner θα απλοποιήσει τη διαδικασία οργάνωσης του γάμου μας, θα μας προστατεύσει από άσχημα σενάρια, θα απογειώσει το event και θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε όχι μόνο χρόνο αλλά και χρήμα – καθώς έχει την εμπειρία και τις διασυνδέσεις για να πετύχει τις πιο value for money συμφωνίες με άλλους επαγγελματίες. Δεν αποτελεί μόνο εγγυημένη επένδυση, αλλά και το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στην ψυχική υγεία μας αυτή την περίοδο. Και αν υπάρξει χημεία μαζί του, που είναι και το ζητούμενο, θα μας προσφέρει όχι μόνο πρακτική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, όπως ένας καλός φίλος.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

yes_i_do_mentalhealth_3.jpg

Must Read:

Think positive: Θετικές σκέψεις που μπορείς να κάνεις την ημέρα του γάμου

It’s the final countdown: 10 πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε την εβδομάδα πριν από τον γάμο σας

Bridal confessions: 3 νύφες αποκαλύπτουν τα πράγματα για τα οποία μετάνιωσαν την ημέρα του γάμου τους

Most Popular:

YID Cover story | Δήμητρα Κοντοβά: She is a super girl!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!