Από τη Γωγώ Καρκάνη

Φανταστείτε να γιορτάσετε το γάμο σας με μια τεράστια καρδιά ζωγραφισμένη στον ουρανό από πλήθος πυροτεχνημάτων. Αυτή είναι μόνο μία από τις θεαματικές δυνατότητες που προσφέρει η Nanos Fireworks, μια οικογενειακή επιχείρηση τεσσάρων γενεών που ανάμεσα στις επιτυχίες της μετρά 12 παγκόσμια βραβεία, συνεργασίες με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004), τη Eurovision (2006) και τους Special Olympics (2011). Ο Παύλος Νάνος, σήμερα στα ηνία μαζί με τον αδερφό του Φίλιππο Νάνο, μας ξεναγεί σε μια κυριολεκτικά λαμπερή διαδρομή.

Πυροτεχνήματα που σκάνε ταυτόχρονα στον ουρανό και εναέριες καρδιές στις top επιλογές που διαθέτει το ζευγάρι για τον γάμο του.

Ποια ήταν η αφετηρία της οικογενειακής διαδρομής στα πυροτεχνήματα;

Η ιστορία των πυροτεχνημάτων στην Ελλάδα ξεκινάει από τον προπάππου μου Δημήτριο Μπούμπουλη, απόγονο της Μπουμπουλίνας, ο οποίος έφερε έναν πυροτέχνη από την Ιταλία για την Αρμάτα στις Σπέτσες. Αυτός δίδαξε την τέχνη στους προγόνους μου και άρχισαν να κατασκευάζουν πυροτεχνήματα πριν από 100 χρόνια, στο πρώτο εργοστάσιο, στο Γαλάτσι.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στα πυροτεχνήματα και τα ειδικά εφέ;

Σε μικρή ηλικία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πήγαινα ταξίδια μαζί με τον πατέρα μου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου διοργανώνονταν εκδηλώσεις. Εκεί μου κίνησε το ενδιαφέρον το πώς μπορείς να συνδυάζεις τα χρώματα και τα σχέδια των πυροτεχνημάτων, σαν ζωγραφική με καμβά τον ουρανό. Η καλλιτεχνική πτυχή της δουλειάς μου ήταν αυτή που με κέρδισε και με ώθησε στο να την εξελίξω, να τη διδάξω στον αδελφό μου και να θεωρούμαστε διεθνώς από τους κορυφαίους στον κλάδο.

Δείτε τα αρχικά σας να λάμπουν στον βραδινό ουρανό.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποια από τα μυστικά της εντυπωσιακής επιτυχίας σας;

Οφείλεται σε έναν συνδυασμό ταλέντου και πάθους για αυτό που κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε πρωτοπόροι στο R&D, παράγοντας νέα εφέ και τεχνολογίες. Η ομάδα μας πέρα από άριστη γνώση και μεγάλη πείρα έχει και αγάπη για αυτό που κάνει. Είναι σημαντικό να λατρεύεις τη δουλειά σου και κάθε μέρα να προσπαθείς να την εξελίξεις.

Ποιες επιλογές πυροτεχνημάτων και ειδικών εφέ έχουμε για τον γάμο μας;

Τα πυροτεχνήματα γάμου καθώς και τα ειδικά εφέ έχουν ευρύ φάσμα επιλογών, από ένα πύρινο τείχος εναέριων μετεωριτών στην είσοδο, έως μια χορογραφία πυροτεχνημάτων με το αγαπημένο τραγούδι του ζευγαριού. Καθοριστικό ρόλο παίζει ο χώρος της δεξίωσης, που διαμορφώνει, ανάλογα με τις προδιαγραφές ασφαλείας, τις επιλογές του ζευγαριού. Στα περισσότερα μη παραθαλάσσια κτήματα, τα εναέρια πυροτεχνήματα είναι απαγορευτικά, καθώς δεν υπάρχει η λεγόμενη «περιοχή πτώσης», όπου θα πέσει το πυροτέχνημα σε περίπτωση αστοχίας υλικού. Μέσα στη θάλασσα δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά σε ένα κτήμα που δεν είναι κοντά στην ακτή είναι πολύ δύσκολο να τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Αυτό οι θεατές δεν το καταλαβαίνουν αφού θεωρούν ότι τα πυροτεχνήματα σβήνουν στον αέρα, το οποίο γίνεται στο 99% των περιπτώσεων. Η δουλειά μας είναι να προβλέψουμε ότι δεν θα γίνει ατύχημα ούτε στο 1%, πράγμα που μόνο οι έμπειροι πυροτέχνες γνωρίζουν. Οπότε για να δει το ζευγάρι τις επιλογές του, πρέπει πρώτα να δούμε τι ενδείκνυται για το χώρο που έχει επιλέξει.

Εντυπωσιακό σόου πυροτεχνήμάτων.

Τι θα απαντούσες σε έναν πελάτη που ανησυχεί για το θέμα της ασφάλειας των πυροτεχνημάτων;

Η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που θα έπρεπε να ρωτούν οι πελάτες. Αντί να είναι η πρώτη ερώτηση, συνήθως δεν γίνεται καθόλου καθώς τα ζευγάρια το έχουν ως δεδομένο, ενώ αποτελεί τη μόνη υπηρεσία του κλάδου μας με αυξημένη επικινδυνότητα. Καθώς δεν υπάρχει σχολή που να διδάσκει την τέχνη, αυτή μαθαίνεται εμπειρικά και οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει κατάστημα χωρίς προηγούμενη πείρα. Το ζευγάρι πρέπει να ρωτάει πάντα το πώς ο προμηθευτής θα εγγυηθεί την ασφάλεια του χώρου και των καλεσμένων. Εμείς το εξασφαλίζουμε χάρη στο έμπειρο προσωπικό, τα ειδικά μηχανήματα εκτόξευσης, τις πιστοποιημένες διαδικασίες, την ποιότητα των υλικών που κατασκευάζουμε με το brand name nanos fireworks. Επίσης, καλύπτουμε την εκδήλωση με ασφάλιση αστικής ευθύνης που ελάχιστοι διαθέτουν δυστυχώς. Αυτά πρέπει να αποδεικνύονται εγγράφως και όχι προφορικά.

Στα πυροτεχνήματα και τα ειδικά εφέ για γάμους, υπάρχει κάποια νέα τάση διεθνώς που ξεχωρίζεις;

Πολύ εντυπωσιακές και σύγχρονες είναι οι νέες μέθοδοι mapping πυροτεχνημάτων όπως ο σχηματισμός εναέριων κατακόρυφων καρδιών με πολλά πυροτεχνήματα ταυτοχρόνως. Επίσης, τα νέα πυροτεχνήματα ημέρας, που κάνουν θραύση φέτος στο εξωτερικό και πολλοί θεωρούν ότι είναι πιο εντυπωσιακά από τα πυροτεχνήματα που βλέπουμε το βράδυ.

Ο Παύλος Νάνος, τέταρτης γενιάς πυροτεχνουργός.

Αν θα έπρεπε να επιλέξεις μία και μοναδική κορυφαία στιγμή στη συναρπαστική διαδρομή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Παρότι έχουμε ανέβει στο βάθρο να πάρουμε το πρώτο βραβείο πυροτεχνημάτων σε διάφορες χώρες και έχουμε ακούσει τον εθνικό ύμνο στην Κίνα, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, δεν μπορώ να συγκρίνω τη συγκίνηση που νιώθω κάθε χρόνο τη στιγμή της «Παράστασης» πυροτεχνημάτων στην Αρμάτα, στο νησί μας στις Σπέτσες, ένα σόου που δημιουργώ με μεγάλη αγάπη, μια οικογενειακή υπόθεση, μια υπόθεση καρδιάς που με κάνει να ξαναζώ το απόγειο της καριέρας μου κάθε χρόνο».

Διαβάστε επίσης…

Το απόλυτο χρονοδιάγραμμα για να οργανώσετε τον καλοκαιρινό σας γάμο μέσα σε 6 μήνες

Micro weddings: Τι σημαίνει η νέα τάση στους γάμους του 2020;

7 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στον γάμο σας