Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μη… βρεθείτε προ εκπλήξεως στο μυστήριο της βάπτισης του παιδιού σας.

Βήμα 1ο: Ημερομηνία & εκκλησία

Η ημερομηνία που έχετε ονειρευτεί να τελεστεί το μυστήριο δε σημαίνει ότι θα είναι και η τελική. Το πρωταρχικό βήμα της διαδικασίας, που αποτελεί και το πιο σημαντικό, είναι να επικοινωνήσετε με την εκκλησία ή τον χώρο όπου θέλετε να πραγματοποιηθεί η βάπτιση προκειμένου να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα. Γι’ αυτό, μην αργείτε και κάντε την πρώτη επαφή άμεσα!

Βήμα 2ο: Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Αφού λοιπόν έχετε έρθει σε επαφή με την εκκλησία ή τον χώρο τέλεσης του μυστηρίου και έχετε κλείσει την ημερομηνία, το επόμενο βήμα είναι να προσκομίσετε στην ενορία σας τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, την οποία θα λάβετε από το ληξιαρχείο του δήμου όπου δηλώσατε τη γέννηση. Αν πρόκειται να τελέσετε το μυστήριο σε άλλη ενορία, ο εφημέριος οφείλει να μεταβιβάσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης στη νέα ενορία, ή αν το μυστήριο τελεστεί σε κάποιο κτήμα, το έγγραφο θα πρέπει να μεταβιβαστεί στον δήμο όπου ανήκει ο χώρος. Σας μπερδέψαμε, ε; Με μία δεύτερη ανάγνωση θα γίνει ξεκάθαρο!

Βήμα 3ο: Η ημέρα της βάπτισης

Την ημέρα του μυστηρίου, λίγο πριν από την τελετή, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μία φόρμα, με τον ιερέα και τους νονούς, σχετικά με το όνομα και το θρήσκευμα του παιδιού. Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχάσετε τις αστυνομικές σας ταυτότητες προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων.

FYI: Για γίνει κάποιος νονός πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

· Να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.

· Στην περίπτωση που είναι παντρεμένος, να έχει πραγματοποιήσει θρησκευτικό και όχι πολιτικό γάμο.

· Αν οι γονείς του παιδιού είναι παντρεμένοι με πολιτικό γάμο, δε θα υπάρξει πρόβλημα, αρκεί ο νονός, όπως αναφέραμε,να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.

Βήμα 4ο: Δήλωση βάπτισης

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο ιερέας οφείλει να σας δώσει τη δήλωση βάπτισης, έγγραφο το οποίο πρέπει να καταθέσετε εντός 10 ημερών στο ληξιαρχείο του δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του μωρού. Αν η βάπτιση πραγματοποιηθεί εκτός ενορίας, η δήλωση πρέπει να μεταφερθεί πρώτα στην ενορία σας, ώστε να ενημερωθεί το αρχείο, και έπειτα στο ληξιαρχείο του δήμου. Τέλος, εντός 90 ημερών η δήλωση πρέπει να κατατεθεί στο ληξιαρχείο του δήμου όπου ανήκετε. Να έχετε στον νου σας ότι αν το αμελήσετε και ξεπεράσετε τη διορία, θα αναγκαστείτε να πληρώσετε ένα μικρό πρόστιμο.

Αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, πρέπει να κατατεθεί στην εκκλησία δικαστική απόφαση που να τεκμηριώνει την κατάσταση αυτή. Αν επίσης η μητέρα είναι άγαμη, πρέπει να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, δηλώνοντας ότι ασκεί μόνη της τη γονική μέριμνα και ότι έχει την αποκλειστική κηδεμονία.

Διάβασε αυτό το άρθρο και πολλά ακόμη στο νέο τεύχος του Yes I do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα!

yes-i-do-vaptisi_dikaiologitika.jpg

Photos Arte Cinematica

RELATED POSTS

Οργάνωση βάπτισης | Η απόλυτη checklist με τις υποχρεώσεις γονέων και νονών

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο όμορφη ημέρα της -μέχρι τώρα- ζωής του μωρού σας!

Γάμος και βάπτιση μαζί: 3 λόγοι για να μην το κάνετε

Όσο και αν πιστεύετε ότι σας «συμφέρει» μια κοινή τελετή, μήπως στην πραγματικότητα χάνετε κάτι από τη μαγεία δύο πολύ ξεχωριστών γεγονότων;

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press