yes-i-do-bourgiotis8.jpg

“Το χόμπι που πάντα αγαπούσα, έγινε σπουδή και η σπουδή επάγγελμα που συνεχίζει με αστείρευτη αγάπη να γεμίζει τη ζωή μου”, με μία φράση ο Δημήτρης Μπουργιώτης μας ξετυλίγει κομμάτια του εαυτού του και μας εξομολογείται το πάθος του για τη δουλειά του. Η φωτογραφία αποτελεί το σημείο αναφοράς του, με 18 χρόνια φωτογραφικής δραστηριότητας που όμως δεν σταματάει εδώ καθώς όπως μας εκμυστηρεύεται “ ποτέ δεν είναι αρκετό για ένα καλλιτέχνη το τώρα το καλό, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθει, να πειραματιστεί”. Εμείς τον συναντήσαμε και μας έδωσε πληροφορίες για τη δουλειά του και tips που θα ενδιαφέρουν πολλά ζευγάρια που πρόκειται να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας

Πώς ασχοληθήκατε με τις φωτογραφίσεις γάμων και βαπτίσεων;

Τελειώνοντας μια σχολή φωτογραφίας, πρέπει να αποφασίσεις τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο, το ρεπορτάζ , η μόδα, η αρχιτεκτονική φωτογράφιση; Κάπου εκεί ανακαλύπτω ότι υπάρχει ένα είδος φωτογραφίας, εμπορικής φωτογραφίας μέσα στο οποίο μπορείς να ενσωματώσεις όλες αυτές τις γνώσεις, να περάσεις το ύφος σου στους αναγνώστες και να σε γεμίζει. Φυσικά έπαιξε μεγάλο ρόλο η ανθρωποκεντρική μορφή φωτογραφίας που έχει η κάλυψη κοινωνικών εκδηλώσεων. Επειδή είμαι ένας πολύ κοινωνικός άνθρωπος, το γεγονός να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους και να μοιράζομαι την ευτυχία τους με γέμιζε και συνεχίζει να μου προσφέρει συγκινήσεις, κάτι το οποίο δεν θα άλλαζα για τίποτα.

Πώς θα περιγράφατε το ύφος των φωτογραφιών σας με 5 λέξεις;

Αυθόρμητες, ρεαλιστικές, ατμοσφαιρικές, ρομαντικές αλλά και γεμάτες ζωή.

yes-i-do-bourgiotis9.jpg

Ποια είναι τα tips που δίνετε σε κάθε ζευγάρι ;

Επειδή η στιγμή δεν επαναλαμβάνεται, το σημαντικότερο από όλα είναι να το ζήσουν, να ξεχάσουν όλα αυτά που μήνες οργανώνουν και να αφεθούν και να απολαύσουν τη  μέρα τους, έτσι βοηθούν κι εμένα να πάρω εικόνες γεμάτες συναίσθημα.

Ποιες δυσκολίες καλείται να αντιμετωπίσει ένας φωτογράφος γάμου και ποια ήταν η πιο απαιτητική σας φωτογράφιση;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μπορέσεις πρώτα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ζευγαριού έτσι ώστε να αφεθεί και να σου δώσει στοιχεία από την προσωπικότητα του που θέλεις να δεις στις εικόνες σου. Σε αυτό βοηθάει πολύ το να γνωρίζεις τις αγωνίες και τους φόβους ενός ζευγαριού, σημαντικό καθώς το ίδιο το ζευγάρι θα σε αισθάνεται σαν φίλο, καλεσμένο ο οποίος θα καλύψει το γεγονός . Κάθε φωτογράφιση είναι απαιτητική, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια που να με έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα ζευγάρια αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα που δυστυχώς δεν μπορείς να προβλέψεις ένα χρόνο νωρίτερα όταν κλείνεις μια δουλειά.

yes-i-do-bourgiotis4.jpg

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χώρος και ποια είναι η καλύτερη εποχή για φωτογράφιση;

Εξωτερικοί χώροι με όμορφο φως  αλλά και αρχιτεκτονικά τοπία, αν και πάντα ο χώρος είναι κάτι που πρέπει να ταιριάζει με το ζευγάρι και το ύφος του γάμου. Αγαπημένες εποχές είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο και τα χρώματα που σου προσφέρουν αυτές οι 2 εποχές, καθώς και το πιο μαλακό φως.

Ποια είναι η προτίμηση των ζευγαριών; Τί σας ζητούν συνήθως;

Μια φυσική καταγραφή της μέρας, ακριβώς όπως θα την έβλεπε ένας καλεσμένος. Ιδιαίτερες στιγμές, με συναίσθημα και όχι απλά μια στημένη καταγραφή που είναι ξεπερασμένη στις μέρες μας.

Ποια ζευγάρια σας εμπνέουν;

Τα ζευγάρια που επιλέγουν απλές, λιτές εμφανίσεις και τελικά αυτά είναι και τα ζευγάρια που κλέβουν τα βλέμματα και κερδίζουν το ενδιαφέρον και των παρευρισκομένων και του φωτογράφου.

yes-i-do-bourgiotis3.jpg

Συμφωνείτε με το pre & after wedding photo;

Το pre-wedding shooting είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωριστεί το ζευγάρι με τον φωτογράφο, να αναπτύξουν χημεία μεταξύ τους και να προετοιμαστούν και οι 2 για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν. Το next day shooting είναι απαραίτητο γιατί συνήθως οι γάμοι γίνονται αργά το απόγευμα οπότε δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό φώς. Επίσης θεωρείται και αγχολυτικό καθώς ο γάμος πλέον έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν υπάρχει η αγωνία του ζευγαριού αν όλα θα κυλήσουν ομαλά στη συνέχεια στη δεξίωση. Επίσης δεν καθυστερεί το ζευγάρι στην δεξίωση , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά τον γάμο δεν θα γίνουν κάποιες εικόνες για να έχουμε και την ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας.

Πότε για εσάς μια φωτογραφία θεωρείται επιτυχημένη;

Όταν όλοι οι παράγοντες είναι ιδανικοί. Η αποφασιστική στιγμή, ένας όρος ενός από τους μεγαλύτερους φωτογράφους στην Ιστορία του Henri Cartier Bresson, είναι η στιγμή που όλα, τεχνικά, σύνθεση, στάση ανθρώπου είναι τέλεια, το τέλειο κλικ της μηχανής.

yes-i-do-bourgiotis.jpg

Έχετε απορρίψει ποτέ κάποια δουλειά και αν ναι για ποιο λόγο;

Δεν θα έλεγα ότι έχω απορρίψει κάποιο ζευγάρι, απλά αποφεύγω να συνεργάζομαι με ζευγάρια που θέλουν να κλείσουν ένα φωτογράφο απλά γιατί πρέπει. Θέλω να το θέλουν όσο κι εγώ για να υπάρξει μια σωστή συνεργασία.

Και τέλος, σε τι λέτε Yes I do και σε τι No I don’t;

Yes I Do στον πειραματισμό, στην συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση, ναι στα δύσκολα. No I Don’t στην αντιγραφή, όχι στη μανιέρα και στην αντιμετώπιση της δουλειάς σαν ακόμη μία στη σειρά, κάθε δουλειά είναι διαφορετική και κάθε άνθρωπος έχει κάτι καινούριο να σου δώσει και να σε βοηθήσει να αναδείξεις τη τέχνη σου

yes-i-do-bourgiotis.jpg

Διαβάστε επίσης…

Τα beauty tips που δεν πρέπει να παραλέιψει καμία φθινοπωρινή νύφη!

5 ιδέες για πολιτικό γάμο

Poseidon of Paros Hotel & Spa: Ένα ξενοδοχείο προορισμός για το honeymoon

Από την Ιφιγένεια Ηλιάδη