Τι είναι αυτό που κάνει ένα γαμήλιο φωτογραφικό άλμπουμ ξεχωριστό, αν όχι τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στις σελίδες του; Αυτό ακριβώς έχει στο μυαλό του ο ταλαντούχος φωτογράφος Αποστόλης Πλατανιάς, καθώς καταγράφει καρέ-καρέ την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής ενός ζευγαριού, προσπαθώντας σε κάθε εικόνα να δημιουργήσει μια ιστορία που λέγεται μέσα από το συναίσθημα, την κίνηση και τη σύνδεση μεταξύ δύο ερωτευμένων ανθρώπων.

Με εκατοντάδες wedding φωτογραφίσεις στο ενεργητικό του, ξεχωρίζει εκτός των παραπάνω για τη σχέση εμπιστοσύνης και την οικειότητα που έχει ως μέλημα να δημιουργεί με το ζευγάρι, λειτουργώντας πρωτίστως ως επαγγελματίας κι έπειτα ως φίλος που θα τους ενθαρρύνει να ζήσουν την ημέρα του γάμου τους στο έπακρο! Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα…

Κύριε Πλατανιά, πώς θα περιγράφατε το ύφος της δουλειάς σας σε ένα ζευγάρι που θέλει να σας επιλέξει για τον γάμο του;

Το στιλ που μου αρέσει και εξασκώ τα τελευταία χρόνια θα το ονόμαζα curated ρεπορτάζ, γιατί κινείται κυρίως γύρω από τις αυθεντικές στιγμές όπως αυτές συμβαίνουν στην πορεία της ημέρας κάθε γάμου, αλλά ταυτόχρονα με απασχολεί να είναι όσο πιο σωστά δοσμένες γίνεται. Έτσι, χαίρομαι να παραδίδω στα ζευγάρια μου φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αυθεντικά συναισθήματα που έζησαν με τους καλεσμένους τους, χωρίς να χάνουμε τη δομή, το φως και την ισορροπία.

Έχοντας εργαστεί ως ρεπόρτερ στον χώρο της φωτογραφίας, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κομμάτι του γάμου; Τι σας συναρπάζει σε αυτό;

Το παρελθόν μου ως ρεπόρτερ μου δίδαξε την υπομονή, την επιμονή και τη συνέπεια, χαρακτηριστικά που είναι εξαιρετικά σημαντικά για έναν φωτογράφο γάμου. Τα σκηνικά και οι στιγμές που κλήθηκα να αποδώσω ως ρεπόρτερ ήταν πολύ απαιτητικά. Όμως, με αυτόν τον τρόπο έμαθα να δουλεύω στην αιχμή του χρόνου και αποτελεσματικά. Η ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια απαιτείται και για τη φωτογραφία γάμου. Αυτό είναι που με συναρπάζει και περισσότερο.

«Ευχάριστη, θαυμάσια προσωπικότητα», «εξαιρετικός στην επικοινωνία», «φοβερός άνθρωπος…», είναι μόνο μερικά από τα σχόλια των ζευγαριών που σας εμπιστεύονται. Πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον φωτογράφο και τους weds-to-be και γιατί;

Η σχέση μεταξύ φωτογράφου και ζευγαριού είναι πάρα πολύ σημαντική για την ομαλή και όμορφη εξέλιξη της γαμήλιας ημέρας. Θα είμαστε μαζί πολλές ώρες και θα ζήσουμε παρέα πολλά συναισθήματα. Είναι σημαντικό να έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεννόησης, ώστε να δουλέψουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ας μην ξεχνάμε και την καλλιτεχνική χροιά της φωτογραφίας. Όσο καλύτερη η συνεννόηση και η επικοινωνία, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Προσωπικά, χαίρομαι πολύ να γνωρίζω κάθε ζευγάρι, να συνδέομαι μαζί τους και να γίνομαι μέρος της γιορτής και της ιστορίας τους. Θέλω να τους χαρίσω κάτι ξεχωριστό, τις ομορφότερες στιγμές τους, μικρές και μεγάλες, ώστε να τις χαίρονται για πολλά χρόνια, να βλέπουν την αγάπη τους και να συνεχίζουν μαζί.

Πώς αντιμετωπίζετε μια νύφη ή έναν γαμπρό που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις φωτογραφίες; Πώς τους κάνετε να νιώσουν άνετα;

Παρά πολλοί γαμπροί και νύφες δεν είναι εξοικειωμένοι με την κάμερα και είναι λογικό. Αυτό που πάντα λέω στα ζευγάρια μου είναι πως μαζί θα δουλέψουμε με ηρεμία και συγκέντρωση και θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Η οικειότητα και η εμπιστοσύνη δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για να νιώσει κάποιος άνετα μπροστά στον φακό. Έτσι, δουλεύουμε πάνω σε αυτό χωρίς άγχος και πίεση. Η αυθεντικότητα των στιγμών είναι αυτή που δίνει το ξεχωριστό χρώμα σε κάθε γαμήλια ιστορία. Αν ζήσουμε κάθε στιγμή στο έπακρο θα έχουμε και ειλικρίνεια στο συναίσθημα της φωτογραφίας και αυτό είναι πραγματικά όμορφο.

Πόσες φωτογραφίες βγάζετε κατά μέσο όρο σε έναν γάμο;

Tραβάω πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια ενός γάμου. Κάποιος θα μπορούσε να πει αμέτρητες, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι να παραδώσω στα ζευγάρια μου τις φωτογραφίες που θα αποδώσουν την ιστορία της ημέρας του γάμου τους, ώστε όσα χρόνια και να περάσουν, να μπορούν να λειτουργούν και ως ενθύμιο που θα τους θυμίζει και θα τους αναδημιουργεί τα όμορφα συναισθήματα της ημέρας τους.

Ποιες λήψεις είναι οι αγαπημένες σας κατά τη διάρκεια ενός γάμου;

Μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω την αγάπη των οικογενειών. Ο μπαμπάς της νύφης, η μητέρα του γαμπρού, οι φίλοι μεταξύ τους, το ζευγάρι όταν συναντιέται για πρώτη φορά, όλες αυτές οι στιγμές είναι έντονες, αυθεντικές, ξεχωριστές. Οι αγαπημένες μου λήψεις είναι αυτές που έχουν ειλικρίνεια και πάθος ή μερικά δάκρυα χαράς και συγκίνησης.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον χώρο σας, όταν επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες ύστερα από έναν γάμο;

Είναι αρκετά ζεστή και συγκινητική. Βλέπω τα συναισθήματα, ξαναζώ τη μέρα, προσπαθώ να μπω στη θέση του ζευγαριού. Με συγκέντρωση και προσοχή διαλέγω και επεξεργάζομαι κάθε φωτογραφία, παρατηρώντας την κάθε λεπτομέρεια. Συνήθως όταν τελειώνω ένα άλμπουμ είναι σαν να είπα «καληνύχτα» στο ζευγάρι και να έφυγα μόλις από τη γιορτή τους. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, και όταν επεξεργάζομαι έναν γάμο είναι αρκετά συγκινητικό για εμένα.

Έχοντας πολλούς destination γάμους στο ενεργητικό σας όλα αυτά τα χρόνια, ποιο ταξίδι σας θυμάστε πιο έντονα και γιατί;

Θυμάμαι ένα υπέροχο ταξίδι που έκανα με ένα ζευγάρι στην Καππαδοκία, όπου μέρος της φωτογραφικής μας περιπέτειας ήταν να δούμε και να ανέβουμε σε αερόστατο. Ήταν μια εμπειρία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό. Αλλά σίγουρα έχω στο μυαλό μου πολλά ταξίδια και χρώματα από κάθε πλευρά της Ελλάδας.

Ποιο είναι το βασικότερο πράγμα που πρέπει να έχει κατά νου ένα ζευγάρι κατά την επιλογή φωτογράφου για τον γάμο του;

Το στιλ του φωτογράφου και η προσωπικότητά του. Θα πρότεινα κάθε ζευγάρι να σκεφτεί πολύ το ύφος της φωτογραφίας που θεωρούν ότι τους εκφράζει, ώστε να επενδύσουν στον φωτογράφο που θα το αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο για εκείνους. Τα χρώματα, οι πόζες, ο τρόπος, όλα αυτά είναι στοιχεία κάθε φωτογραφικού στιλ και διαφέρουν πολύ ανάμεσα στους φωτογράφους.

Ποια διάσημης προσωπικότητας τον γάμο θα θέλατε να αναλάβετε και γιατί;

Πολύ καλή ερώτηση! Σίγουρα υπάρχουν πολλά διάσημα ζευγάρια των οποίων τον γάμο θα ήθελα να καλύψω, αλλά θα πω εκείνον της Blake Lively και του Ryan Reynolds. Πιστεύω ότι θα τα είχαμε πάει πολύ καλά και θα είχαμε ταιριάξει με τον καλύτερο τρόπο!

Ως επαγγελματίας φωτογράφος, η φωτογραφία έχει θέση ως hobby στον ελεύθερο χρόνο σας;

Βεβαίως, αλλά φυσικά με διαφορετικό τρόπο. Λατρεύω να φωτογραφίζω την οικογένεια μου, τις μικρές στιγμές της και τις περιπέτειες που ζούμε. Όπως λέω και στα ζευγάρια, οι φωτογραφίες είναι αυτό που μένει για πάντα. Επιπλέον, φωτογραφίζω πορτραίτα με φιλμ ως προσωπικό project έκφρασης. Για εμένα, η φωτογραφία είναι συνολική ανάγκη έκφρασης.

Website: www.apostolisplatanias.gr

Facebook: @plataniasphotography

Instagram: @apostolis_platanias

RELATED POSTS

Wedding bliss | Ποια celebrity couples πρόκειται να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας μέσα στο 2023;

Από ποιους Έλληνες και ξένους celebrities θα φάμε κουφέτα φέτος;

Λίστα καλεσμένων: Ποιους θα αφήσεις εκτός και πώς το ανακοινώνεις;

Να το πεις, να μην το πεις ή να επιλέξεις τον τρίτο δρόμο;

Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψετε για ένα γαμήλιο δώρο;

Στη ζωή, την αγάπη, τον έρωτα δεν υπάρχουν «πρέπει». Γιατί να υπάρχουν στα γαμήλια δώρα;

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press