Από την Ισμήνη Γεωργιλάκη.

Η άνοιξη ήταν, είναι και θα είναι, η απόλυτη εποχή των γάμων. Και καθώς η πανδημία φτάνει στα τελευταία της, και μας αφήνει ελεύθερο το πεδίο για χαρές και γιορτές, σίγουρα ένα με δύο προσκλητήρια, θα έχουν ήδη φτάσει στα χέρια σας. Κι αφού βρήκατε το σωστό outfit, you saved the date και προγραμματίσατε και το baby sititng ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με το καυτό θέμα του ΔΩΡΟΥ!

Photo:@ Anastasia Shuraeva/pexels

Budget

Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το ιδανικό ποσό που θα πρέπει να ξοδέψει κάποιος, για ένα αξιοπρεπές wedding gift; Μην τρομάζετε και δεν είναι τόσο μεγάλο. Σύμφωνα με έρευνες, αλλά και πληροφορίες ειδικών, ο μέσος όρος χρημάτων που ξοδεύει κάποιος για να παρευρεθεί σε ένα γαμήλιο κάλεσμα είναι 99-127 ευρώ! Αν είστε πολύ κοντινοί του ζευγαριού, δε θα πρέπει να πέσετε κάτω από τα 50 ευρώ, ενώ αν είστε πιο μακρινοί γνωστοί ή συνάδελφοι, το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 50-75 ευρώ.

Refene

Αν παντρεύεται η κολλητή από μια μεγάλη παρέα, ή ο συνάδελφος του διπλανού γραφείου θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα κοινό δώρο μαζί με πολλούς άλλους. Και όχι δεν εννοούμε να αγοράσετε στους νιόπαντρους 10 άνθρωποι ένα βάζο, αλλά να τους χαρίσετε ένα δώρο ακριβό και μεγάλο όπως ένα ταξίδι ζωής καθώς και γιατί όχι,  μια οικιακή συσκευή που μπορεί να χρειάζονται για το νέο τους σπίτι. Έτσι κι εκείνοι θα το χαρούν, αλλά κι εσείς που συνεισφέρετε σε αυτή τη χαρά, με ένα δώρο αξίας και χωρίς να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Photo: @ Magda Ehlers/pexels

Πολλαπλά Καλέσματα

Μην ανησυχείτε αν οι φίλοι σας, σας έχουν καλέσει σε περισσότερα από ένα καλέσματα όπως μια γαμο-βάφτιση, ένα πάρτι αρραβώνα που δίνει τη σκυτάλη σε ένα pre-wedding party, το οποίο διαδέχεται ο γάμος στην συνέχεια. Με τον κανόνα 60-20-20 είστε καλυμμένοι και με το παραπάνω. Ορίστε το συνολικό budget και έπειτα ξοδέψτε 20% για κάθε ξεχωριστό event και το υπόλοιπο 60% για τον ίδιο το γάμο.

Yes I do tip: Μην πονοκεφαλιάζετε τόσο με το ακριβές ποσό που οφείλετε να ξοδέψετε για το δώρο γάμου. Όλα εξαρτώνται από την σχέση σας με τους newlyeds. Όσο πιο κοντινοί τόσο και πιο μεγάλο, καλό, ή επίσημο. Και δεν είναι θέμα υποχρέωσης. Θέλετε να χαρίσετε κάτι τέλειο στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας, σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή της δικής τους.

Το φακελάκι!

Το 1/3 του πληθυσμού προτιμάει τα μετρητά ως το ιδανικό wedding gift. Όμως γνωρίζετε πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προσφέρετε; Ξεχάστε τα φακελάκια που ξέρατε. Ο πιο chic αλλά και ευπρεπής τρόπος για να δώσετε μετρητά ως δώρο στους νεόνυμφους, είναι να τα στείλετε λίγες μέρες πριν το γάμο, να τους τα καταθέσετε στην τράπεζα, ή να τους ταχυδρομήσετε μια επιταγή. Σκεφτείτε πως τελευταίες ημέρες πριν το γάμο τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν και σίγουρα θα εκτιμούσαν πολύ την προσφορά σας.

Destination Wedding Gift

Σίγουρα δεν θα κουβαλήσετε μαζί και το φωτιστικό ή το σετ μαχαίρια που αγοράσατε στην κολλητή σας, που παντρεύεται στο νησί αυτό το καλοκαίρι. Συχνά το γαμήλιο δώρο σε έναν destination wedding, δεν θεωρείται απαραίτητο. Είναι άλλωστε τόσο μεγάλα τα έξοδα απλά και μόνο για να παρευρεθείτε εκεί, που και μόνο η παρουσία σας, αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο για το ζευγάρι. Μην αγχώνεστε αν πάτε με άδεια χέρια, έχετε στην διάθεσή σας έναν ολόκληρο χρόνο για να χαρίσετε στους αγαπημένους σας κάτι ξεχωριστό και εκλεκτό!

Save the date#not

Αν έχετε πρόσκληση σε γάμο αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπορείτε να παρευρεθείτε, θα ήταν καλό να στείλετε ένα δώρο στην θέση σας. Βέβαια αυτό εξαρτάται από την οικονομική σας δυνατότητα την δεδομένη στιγμή. Αν δυσκολεύεστε, τότε μπορείτε να στείλετε μόνο τις ευχές σας, που κι αυτές πάλι καλοδεχούμενες θα είναι. Κι αυτό επίσης εξαρτάται από τον δεσμό που σας δένει με το ευτυχές ζεύγος. Οπότε όσο πιο κοντινός τόσο και πιο μεγάλη η υποχρέωσή  να στείλετε το κατιτίς σας.

Photo: @ wirestock/freepik

Yes I do, 2 άτομα

Κανείς δε θέλει να πάει ασυνόδευτος σε έναν γάμο. Γιατί να το κάνετε εσείς; Αν ανησυχείτε για τον συνοδό σας ενώ σας είχαν υπολογίσει μόνη, μην προσπαθήσετε να εξιλεωθείτε με ένα πιο ακριβό δώρο από αυτό που υπολογίζατε.

Send vs Give

Αφού βρήκατε το κατάλληλο δώρο κι αφού οι μέρες πλησιάζουν, ταλαιπωρείτε το μυαλό σας πως είναι καλύτερα να το προσφέρετε; Σας έχουμε και για αυτό την απάντηση. Μέσα στον πανικό του γάμου, σίγουρα κανένας από το ζευγάρι δεν θα μπορέσει να δώσει στο δώρο σας την ιδιαίτερη σημασία που του αναλογεί. Έτσι κι εσείς μπορεί λανθασμένα να γεμίσετε από όχι και τόσο θετικά συναισθήματα αλλά και εκείνοι να μην το χαρούν όπως σε αντίθετη περίπτωση. Το ιδανικό είναι να στέλνουμε το δώρο μας στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο ότι κι αν έχουμε διαλέξει,  κερδίζει τις εντυπώσεις που αξίζει, ενώ υπάρχει ο χρόνος για αλλαγή ή για κατευθείαν χρήση.

Covid Gifts

Τι γίνεται με τα δώρα όταν οι γάμοι ακυρώνονται, αναβάλλονται, μεταφέρονται λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αλλάζουν συνεχώς; Ακόμα κι αν δεν τιμήσετε με την παρουσία σας έναν γάμο που άλλαξε πολλές φορές ημερομηνία, ημέρα ή καλεσμένους το αν θα στείλετε δώρο βρίσκεται καθαρά στην δική σας ευχέρεια.

Το καλύτερο δώρο για κάθε γάμο δεν είναι ακριβό ούτε εντυπωσιακό. Είναι αυτό που δίνεται με τις καλύτερες προθέσεις και συνοδεύεται από αγάπη, πολλές ευχές και ζεστή καρδιά. Οπότε την επόμενη φορά που ένα προσκλητήριο θα φτάσει στα χέρια σας, θα είστε έτοιμοι να χαρίσετε the ultimate wedding gift!