Αισθανόμαστε πως φέτος,  περισσότερο από κάθε άλλη  χρονιά, είναι η στιγμή να κοιτάξουμε  λίγο πιο πέρα  από τον εαυτό μας. Πιο πέρα από τον γάμο μας. Τη δική μας ευτυχία και ολοκλήρωση. Πως μπορεί λοιπόν ένας  γάμος να είναι η αφορμή για κάτι πραγματικά καλό;  Η Αγγελική Ευσταθίου, υπεύθυνη προγράμματος  για τη διάσωση και προσφορά τροφίμων της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Μπορούμε, έχει όλες τις απαντήσεις.

Κυρία Ευσταθίου, μυήστε μας στο Μπορούμε. Αν κάποιος δεν σας γνωρίζει -δύσκολο να συμβεί, αλλά ας κάνουμε αυτή την υπόθεση-, πώς θα περιγράφατε το έργο σας με λίγες λέξεις;

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων και τη στήριξη συνανθρώπων μας που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια. Για να το πούμε πιο απλά, είμαστε μια ομάδα Food Saving Warriors που, από το 2012, έχουμε σώσει και προσφέρει περισσότερες από 60 εκατομμύρια μερίδες τροφίμων σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Τον άξονα της διάσωσης και προσφοράς τροφίμων μέσα από προγράμματα που υλοποιούμε και τον άξονα της πρόληψης μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των εμπλεκομένων μερών στην εφοδιαστική αλυσίδα γύρω από την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση της σπατάλης τροφίμων.

Γιατί άραγε οι άνθρωποι δεν υπολογίζουμε καθόλου τη σπατάλη του φαγητού;

Δεν θεωρώ ότι όταν κάνουμε σπατάλη, αισθανόμαστε ωραία με τον εαυτό μας. Το αντίθετο. Απλά, τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε τον τρόπο να την αποφύγουμε ή να την περιορίσουμε. Και οι τρόποι για να το πετύχουμε είναι πολύ απλοί. Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια το σκεφτόμαστε περισσότερο πριν πετάξουμε το φαγητό που περισσεύει. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι «σπαταλώ το φαγητό μου» σημαίνει «σπαταλώ τα χρήματά μου» ή «κάνω κακό στο περιβάλλον», τόσο πιο εύκολα θα αποκτήσουμε συνήθειες και αρχές υπεύθυνης και βιώσιμης κατανάλωσης.

Σε ποιες περιπτώσεις της ζωής μας γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη φαγητού;

Το μεγαλύτερο ποσοστό σπατάλης καταγράφεται στα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και ως Μπορούμε επιδιώκουμε όχι μόνο να ενημερώνουμε τους καταναλωτές για την αξία της μείωσης της σπατάλης στην τσέπη μας, την κοινωνία ή το περιβάλλον, αλλά και να τους παρέχουμε πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν να μεταβάλλουν τις καθημερινές καταναλωτικές τους συνήθειες στο σπίτι, τον χώρο εργασίας, το εστιατόριο, τις διακοπές και όπου αλλού χρειαστεί.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πάμε τώρα στους γάμους, τις βαπτίσεις και τις εταιρικές εκδηλώσεις. Μπορείτε να μας πείτε με bullets ποια είναι η διαδικασία για να μην πεταχτεί το φαγητό που περισσεύει;

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε ότι, πολλές φορές, ενώ οι άνθρωποι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για το μενού της δεξίωσης, στο τέλος αρκετές μερίδες περισσευούμενου φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένα ζευγάρι; Πολύ απλά να συνδυάσει την ημέρα του γάμου ή της βάπτισης με μια καλή πράξη. Να σώσει και να προσφέρει το περισσευούμενο φαγητό σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει είναι απλά:

• Ενημερώνει το catering ή το κτήμα όπου θα φιλοξενηθεί η δεξίωση για την πρόθεσή του να προσφέρει το φαγητό που θα περισσέψει.

• Επικοινωνεί με το Μπορούμε, προκειμένου να ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες του γάμου, της βάπτισης ή της εκδήλωσης(την ημέρα, τον αριθμό καλεσμένων, τον τόπο, πότε θα μπορέσει ο αποδέκτης/κοινωφελής φορέας να παραλάβει το περισσευούμενο φαγητό).

• Είναι σημαντικό κατά τη συνεννόηση να διευκρινιστεί αν το φαγητό μπορεί να συσκευαστεί από το catering ή αν ο φορέας θα πρέπει να φέρει σκεύη. Τα υπόλοιπα, δηλαδή την εξεύρεση φορέα, τον συντονισμό της δωρεάς, την επικοινωνία με το catering ή το κτήμα για τη διευθέτηση όλων των πρακτικών ζητημάτων, τα αναλαμβάνει το Μπορούμε! Δεν είναι πολύ απλό;

 

Φαντάζομαι ότι μιλάμε κυρίως για τραπέζια με μπουφέ, σωστά;

Πολύ σωστά. Το περισσευούμενο φαγητό προέρχεται κυρίως από δεξιώσεις με μπουφέ και όχι με σερβιριστό μενού. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι αδύνατον για λόγους ασφάλειας τροφίμων να σωθεί και να προσφερθεί φαγητό που έχει σερβιριστεί στο πιάτο. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν άλλοι τρόποι περιορισμού της σπατάλης, όπως η κομποστοποίηση.

Το Μπορούμε μπορεί να δράσει σε όλη την Ελλάδα ή μόνο στις μεγάλες πόλεις; Το Μπορούμε δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά σώζουμε και προσφέρουμε περισσότερες από 30.000μερίδες τροφίμων σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει είδος φαγητού που να μην έχουμε σώσει και προσφέρει. Από απλές μερίδες τροφίμων μέχρι εκλεκτά εδέσματα γνωστών σεφ, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά λαϊκών αγορών μέχρι τα καλύτερα γλυκίσματα πολλών ζαχαροπλαστείων.

Με πόσους οργανισμούς/φορείς συνεργάζεστε πανελλαδικά;

Από το 2012 έως σήμερα έχουμε στηρίξει 650 κοινωφελείς φορείς πανελλαδικά.

Ας βάλουμε τη σπατάλη φαγητού σε αριθμούς. Πόσοι τόνοι φαγητού φτάνουν στα σκουπίδια μας ετησίως;

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάθε χρόνο μια μέση ελληνική οικογένεια σπαταλά σχεδόν 400 κιλά τροφίμων εκ των οποίων τα 200 είναι βρώσιμα, δηλαδή θα μπορούσαν άνετα να καταναλωθούν. Αν θέλετε να «μεταφράσουμε» τη σπατάλη σε μερίδες, σύμφωνα με μια ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Μπορούμε στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, κάθε χρόνο ένα μέσο νοικοκυριό σπαταλά περισσότερες από 460 μερίδες τροφίμων, οι οποίες αντιστοιχούν σε επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού της τάξεως των 700-900 ευρώ ετησίως.

Φωτογραφία Freepik

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας ένα ζευγάρι που παντρεύεται φέτος;

Αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 2103237805 ή ένα email στο info@boroume.gr  για να μας ενημερώσει ότι παντρεύεται, να του ευχηθούμε «η ώρα η καλή» και να του πούμε και ένα μεγάλο «ευ-χαριστώ» για τη διάθεση να προσφέρει στον συνάνθρωπο σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.

 

Food waste ονομάζεται η σπατάλη τροφίμων και περιγράφει την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Κατά κανόνα, αιτία του food waste στον δυτικό κόσμο είναι ο υπερκαταναλωτισμός, αγοράζουμε δηλαδή πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου γύρω από τη σπατάλη τροφίμων, κάθε χρόνο στην Ελλάδα τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από

1.000.000 τόνους τροφίμων. Συγκεκριμένα:

•Κάθε πολίτης πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων από το νοικοκυριό του.

•Για μια τετραμελή οικογένεια, η σπατάλη ανέρχεται ανέρχεται στα 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Site: http://www.boroume.gr

Τηλέφωνο: 2103237805

 Email: info@boroume.gr

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 

RELATED POSTS

Σπατάλη φαγητού: 5 tips για να την εκμηδενίσουμε στον γάμο μας

Ένα zero waste γεύμα έχει πολλαπλό όφελος: για το περιβάλλον, για τους συνανθρώπους, ακόμα και για την τσέπη μας.

Food waste | Πώς θα αποφύγουμε τη σπατάλη φαγητού στον γάμο ή τη βάπτιση;

Η ομαδα «Μπορούμε», που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη μείωση του food waste, μας λύνει το θέμα του τι θα κάνουμε το φαγητό που περισσεύει από τον γάμο μας.

Golden Food Concept: Premium catering όπως ακριβώς το ονειρεύεστε

Επενδύστε στην εταιρεία εστίασης που για πολλά χρόνια υπηρετεί το fine dining προτείνοντας μια εκπληκτική ποικιλία σε μενού αλλά και ατμοσφαιρικούς χώρους ανά την Ελλάδα.

Golden Catering | Δείτε τη «νέα εποχή» στο catering των γάμων και των βαπτίσεων

Ναι, υπάρχει τρόπος για να μπορείτε να διασκεδάσετε άφοβα.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press