Η Μαίρη Καλύμνου είναι ίσως η πιο επιδραστική travel blogger της χώρας. Εδώ και έναν χρόνο, δε μοιράζεται μαζί μας μόνο εικόνες από τα ονειρικά ταξίδια που κάνει, αλλά μας ξεναγεί στον κόσμο της λεύκης, αποκαλύπτοντας τη δική της τόσο χαριτωμένη ιδιαιτερότητα. Με αυτοπεποίθηση, όραμα και αποφασιστικότητα, εμπνέει τις followers της, σε μια καμπάνια για τη δύναμη της διαφορετικότητας, αλλά και μέσα από την αρθρογραφία του νέου της site Pin to Life. Νύφη με λεύκη; Μα φυσικά! Μια εικόνα που θέλουμε να δούμε φέτος το καλοκαίρι! Κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους και έχουν αγαπηθεί από τους συντρόφους τους ακριβώς για αυτό! 

yes-i-do-mary-kalymnou_1.jpeg

Μαίρη, πότε και πώς ανακάλυψες ότι έχεις λεύκη; 

Η λεύκη πρωτοεμφανίστηκε στο σώμα μου 13 χρόνια πριν. Τα πρώτα σημάδια εκδηλώθηκαν στις άκρες των δαχτύλων μου και η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν ήξερα τι ακριβώς είναι. Σταδιακά, άρχισα να παρατηρώ περισσότερα σημάδια, διάσπαρτα στο σώμα μου, οπό – τε και μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω περισσότερο.

Τι ακριβώς είναι η λεύκη, με απλά λόγια;

Η λεύκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα – μια ασθένεια κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανά του. Ουσιαστικά, ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται σε ορισμένα μελανοκύτταρα του σώματος και προκαλεί διακοπή της έκκρισης μελανίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άσπρων σημαδιών. Η λεύκη είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, δηλαδή η εμφάνισή της οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, κάτι που σημαίνει πως και η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι ολιστική.

Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη τότε και πώς αισθάνεσαι σήμερα για αυτήν την τόσο «χαριτω – μένη ιδιαιτερότητα»;

H πρώτη μου σκέψη ήταν «γιατί μου συνέβη, γιατί σε εμένα;». Μια σκέψη που περνά από το μυαλό όλων όταν έρχονται σε επαφή με μια δυσλειτουργία του οργανισμού τους. Μπήκα, φυσικά, στη διαδικασία να αντιμετωπίσω τη λεύκη με διάφορες κρέμες με κορτικοστεροειδή, πηγαινοερχόμουν σε δερματολόγους, έψαχνα θεραπείες, κυνηγούσα την ελπίδα να σταματήσω αυτό που μου συνέβαινε. Μέχρι που διαπίστωσα πως όλα αυτά απλώς μου θύμιζαν το πρόβλημα, χωρίς να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς η λεύκη ξεκινά και εξελίσσεται από μέσα προς τα έξω. Μου πήρε 12 χρόνια να αγαπήσω τη λεύκη και να νιώσω όμορφα που είμαι τόσο ξεχωριστή. Η λεύκη σε αγαπάει όταν την αποδέχεσαι, όταν την αγκαλιάζεις και ζεις με αυτή. Σήμερα νιώθω πιο όμορφη από ποτέ!

Salt Whistle Bay, Γρεναδίνες (Καραϊβική).

Είσαι ένα πρόσωπο με διεθνή απήχηση χάρη στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Πώς βοηθάς ψυχολογικά ή και πιο ουσιαστικά κορίτσια που έχουν λεύκη;

Μέχρι και έναν χρόνο πριν, ανήκα κι εγώ στην ομάδα των κοριτσιών που πιέζονταν συναισθηματικά εξαιτίας της λεύκης, που δεν την αποδέχονταν και ντρέπονταν για τα σημάδια τους. Έναν χρόνο πριν άνοιξα την κάμερά μου στο Instagram και μίλησα γι’αυτό αληθινά. Αποφάσισα να μην καλύπτω πια τα σημάδια μου, αποδέχτηκα την ιδιαιτερότητά μου και απέκτησα έναν νέο στόχο: να εμπνεύσω τον κόσμο να αγαπήσει τη διαφορετικότητά του και να δώσει χρόνο στον εαυτό του να αποδεχτεί τις αλλαγές. Για να μπορέσω να το κάνω αυτό, σταμάτησα εγώ η ίδια ό,τι έκανα μέχρι τότε -κάλυψη λεύκης, σβήσιμο σημαδιών στο photoshop- και βγήκα προς τα έξω με το μότο «love your flaws». Έλαβα αμέτρητα μηνύματα, τα οποία με συγκλόνισαν και με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο ουσιαστικό ήταν όλο αυτό που είχα ξεκινήσει. Ο κόσμος ταυτίζεται καθημερινά με πολλά πρότυπα και αισθάνομαι πως αυτό το πρότυπο θέλω να είμαι στο εξής – το κορίτσι με τις ατέλειες που πέτυχε τόσο πολλά στη ζωή του.

Νύφη με λεύκη. Ένα μεγάλο κεφάλαιο. Μίλησέ μου για αυτό.

Τεράστιο κεφάλαιο. Μέχρι να αποδεχτώ τη λεύκη και τα σημάδια μου, δεν υπήρχε μέρα που να μη σκεφτώ ΚΑΙ αυτό μέσα σε όλα τα υπόλοιπα. Σκεφτόμουν ότι θα είμαι μια νύφη με σημάδια, μια νύφη με καλυμμένα σημάδια, μια νύφη που λερώνει το νυφικό της με τις κρέμες κάλυψης, μια νύφη που θα ντρέπεται να δείξει τα χέρια της, μια νύφη που δε θα θέλει να φωτογραφηθεί για να μη θυμάται τις ατέλειές της. Είμαι σίγουρη πως ΚΑΘΕ νύφη ή μελλοντική νύφη έχει σκεφτεί τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω. Και, εννοείται, πως είχα σκεφτεί ότι ίσως είναι καλύτερα να μη φορέσω ποτέ νυφικό, ώστε να απαλλάξω τον εαυτό μου από αυτές τις σκέψεις. Αυτήν τη στιγμή, δε θεωρώ τίποτα πιο ιδιαίτερα όμορφο και εντυπωσιακό από μια νύφη με λεύκη. Μια νύφη με σημάδια λευκά να ζωγραφίζουν το σώμα της. Μια νύφη με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, μια νύφη που είναι διαφορετική, όχι γιατί διάλεξε το πιο ακριβό νυφικό αλλά γιατί επέλεξε να προβάλλει την αγάπη για τον εαυτό της σε μια τόσο σημαντική στιγμή. Μια τέτοια νύφη αξίζει να τη θαυμάσουμε όλοι.

Γιατί τα κορίτσια «τρέμουν» για τη μεγάλη μέρα;

Τα κορίτσια δεν τρέμουν μόνο για τη μεγάλη μέρα. Τρέμουν και για τη μέρα που θα βγουν το πρώτο ραντεβού και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καταλάβουν πως είναι αποδεκτές από τον σύντροφό τους με τα σημάδια στο σώμα τους. Τρέμουν, επίσης, τη μέρα που θα βγουν στην παραλία και θα φαίνονται τα σημάδια στο μπικίνι, την πλάτη ή τα πόδια τους. Η μέρα του γάμου είναι μια δύσκολη μέρα για πολλά κορίτσια, γιατί παραδοσιακά υπάρχει στο μυαλό όλων μας πως η νύφη είναι το επίκεντρο του γάμου και πως όλοι μα όλοι θα κοιτάζουν εκείνη. Αυτό είναι κάτι που σε ένα κορίτσι με λεύκη είναι σχεδόν απειλητικό, καθώς στην καθημερινότητα θα θέλει να περνά απαρατήρητη. Θέλει πάρα πολλή δουλειά με τον ίδιο σου τον εαυτό μέχρι να αντιστραφεί όλο αυτό και να νιώσεις πιο όμορφη ακριβώς επειδή είσαι τόσο ξεχωριστή! Και η μέρα του γάμου να μη μοιάζει με απειλή, αλλά μια ευκαιρία να δουν όλοι την ιδιαίτερη ομορφιά σου.

Wahiba Sands, Ομάν.

Ποια είναι η πιο σωστή συμβουλή που δέχτηκες όλο αυτόν τον καιρό και ποια θα έδινες εσύ στα κορίτσια αυτά;

Η γιαγιά μου πάντα μου έλεγε να μην επηρεάζομαι από το λαχταριστό, κόκκινο γυαλιστερό χρώμα που έχει ένα μήλο, γιατί από μέσα μπορεί να είναι χαλασμένο. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω το νόημα, αλλά η λεύκη μού έδειξε τον δρόμο της αποδοχής και μου δίδαξε να μην κρίνω ποτέ κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση. Ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει έναν θησαυρό μέσα του και τα σημάδια δεν τον κάνουν λιγότερο σημαντικό. Αντίστροφα, η φαινομενικά τέλεια εικόνα ίσως είναι και πλασματική – ειδικά στον κόσμο των social media. Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλα τα κορίτσια εκεί έξω είναι να αποδεχτούν αυτό που ζουν, να ακούν το σώμα τους, να το αγαπούν και να βάλουν στην καθημερινότητά τους την ολιστική φροντίδα του εαυτού τους. Η λεύκη θέλει φροντίδα και αποδοχή. Όλοι οι υπόλοιποι γύρω μας αυτό πρέπει να αγαπήσουν σε εμάς.

Πρόσφατα, η Mattel κυκλοφόρησε την πρώτη Barbie με λεύκη. Αισθάνεσαι ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά αποδοχής και αλλαγής των στερεοτύπων;

Η Barbie είναι ένα καλό βήμα, καθώς απευθύνεται σε παιδιά που πρέπει να μεγαλώσουν με το αίσθημα της αποδοχής. Χαίρομαι πολύ που καταρρίπτονται σιγά σιγά τα στερεότυπα, γι’ αυτό κι εγώ ξεκινώ μέσα στο 2020 μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τη λεύκη.

Πιστεύεις στο «για πάντα μαζί»;

Πιστεύω στο μαζί. Το μαζί για μένα δεν έχει χρονικά όρια. Μπορεί ένας χρόνος να είναι το καλύτερο «για πάντα». Μπορεί ένας μήνας, μπορεί μία ολόκληρη ζωή. Αγαπώ να ζω στο σήμερα και να αγκαλιάζω τις στιγμές ευτυχίας του τώρα.

Tobago Cays, Γρεναδίνες (Καραϊβική).

Must Read: Υπάρχουν μύθοι γύρω από τη λεύκη; 

Αρκετοί. Ο πρώτος και σημαντικότερος μύθος είναι πως η λεύκη είναι μεταδοτική. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σε καμία περίπτωση δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτή η πεποίθηση δυσκολεύει πολύ τους ανθρώπους που ζούμε με αυτό, καθώς κάνει τη λεύκη να μοιάζει σαν κάτι «επικίνδυνο».

Ένας άλλος μύθος είναι ότι η λεύκη δε θεραπεύεται. Η λεύκη θεραπεύεται, ωστόσο αυτό δε βασίζεται σε μόνιμη θεραπεία, αλλά σε μεμονωμένα περιστατικά. Η λεύκη αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Είτε με εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως η φωτοθεραπεία, είτε με ολιστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή αλλά και απαραιτήτως τη διαχείριση του άγχους με ποικίλες μεθόδους. Ο επαναχρωματισμός των λευκών περιοχών στο δέρμα απαιτεί πολύ χρόνο και άπειρη υπομονή. Δε συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα.

Μύθος είναι επίσης ότι η λεύκη συνδέεται με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως με τον καρκίνο του δέρματος. Η λεύκη είναι μία απολύτως ανεξάρτητη κατάσταση και δε συνδέεται ούτε με καρκίνο ούτε με αλμπινισμό. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο μπορεί να έχει κληρονομικές ρίζες, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και έπειτα από μια περίοδο έντονου άγχους. Όμως, δε συνδέεται με άλλες δερματικές αλλοιώσεις, καθώς ξεκινά από τελείως διαφορετικές αιτίες.

Πιστεύεται επίσης πως η λεύκη προκαλείται από τον ήλιο, πράγμα που δεν ισχύει. Η λεύκη δεν προκαλείται από έξω προς τα μέσα, αλλά το αντίθετο. Ξεκινά από το ανοσοποιητικό σύστημα και από την αδυναμία του να αναγνωρίσει τα δικά του κύτταρα ως υγιή. Δεν προκαλείται από ηλιακά εγκαύματα, ΟΜΩΣ, χωρίς προσοχή, μπορεί ο ήλιος να προκαλέσει εγκαύματα στις περιοχές με λεύκη.

Διαβάστε εδώ το κείμενο που έγραψε η Μαίρη Καλύμνου για να καταρρίψει τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από τη λεύκη και παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα αρθρογραφία στο νέο της site Pin to Life.

Η Winnie Harlow έκανε τη λεύκη το βασικό της προσόν!

H Chantelle Whitney Brown-Young, γνωστή ως Winnie Harlow, διαγνώστηκε με λεύκη όταν ήταν 4 ετών. Έχοντας βιώσει δύσκολα μαθητικά χρόνια -στο σχολείο τη φώναζαν «αγελάδα» και «ζέβρα» όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της-, αποφάσισε μεγαλώνοντας να αγαπήσει τον εαυτό της και να μετατρέψει την ιδιαιτερότητά της σε προσόν. Η 25χρονη Καναδέζα καλλονή, που αναδείχθηκε μέσα από το Next Top Model, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα top models του πλανήτη, στέλνοντας το δικό της μήνυμα ενάντια στο bullying και τον ρατσισμό.

Yes I Do Fact: Ο Ιούνιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη λεύκη και η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης.

Instagram @marykalymnou

Websites www.maryhop.com και www.pintolife.gr

Διαβάστε επίσης…

Romantic Honeymoon in New York by Maryhop

African Safari Honeymoon in Βοtswana by Maryhop!

Honeymoon London Calling by Maryhop