Wedding Trivia – για όσες θέλετε να ξέρετε για τις μικρές λεπτομέρειες του γάμου, τότε και τώρα και τις παραδόσεις που συνδέονται με το εθιμοτυπικό.

yes-i-do-old-wedding

Νυφικό

Σήμερα, τα νυφικά που επιλέγουμε είναι συνήθως σε τόνους του ιβουάρ, του λευκού του πάγου και του εκρού. Επιλέγουμε ανάλαφρα και αέρινα, παραμυθένια haute couture νυφικά από διάσημους σχεδιαστές και διεθνείς οίκους νυφικών. Αντιθέτως, παλαιότερα -και ιδιαίτερα στις αγγλoσαξονικές χώρες- οι νύφες ντύνονταν με στρώματα από μετάξι, γούνα και βελούδο, για να δείξουν τα πλούτη της οικογένειας. Στην Ελλάδα, πάλι, στις περασμένες δεκαετίες, οι νύφες παραδοσιακά ντύνονταν λευκά, αλλά τα φορέματα που έραβαν τότε ήταν πολύ πιο απλά από τα σημερινά με μίνιμαλ διάθεση.
yes-i-do-vintage-wedding-with-parrot
Ανθοδέσμη

Στο παρελθόν οι νύφες δεν κρατούσαν ανθοδέσμη. Συχνότερα, φορούσαν ένα στεφάνι από λουλούδια ή κρατούσαν ένα λουλούδι στο χέρι. Λέγεται πως το έθιμο της ανθοδέσμης ξεκίνησε από την λαϊκή παράδοση να δίνουν στην νύφη να κρατάει σκόρδα και αρωματικά φυτά, για να την προστατεύουν από τα κακά πνεύματα και το μάτι.

yes-i-do-wedding trivia1
«Something old and something new, something borrowed, something new»

Αυτό το αγγλικό ρητό, παραδοσιακά, έφερνε τύχη στο νιόπαντρο ζευγάρι. Η νύφη έπρεπε να έχει πάνω της κάτι παλιό, για να τη συνδέει με την οικογένεια, τις ρίζες της και το παρελθόν της, που συνήθως ήταν κάποιο παλιό κόσμημα. Το «κάτι καινούργιο», αντιπροσωπεύει τον ερχομό της σε μια νέα οικογένεια. Η νέα της οικογένεια παραδοσιακά φρόντιζε για αυτό το αντικείμενο, που συχνά ήταν ένα καινούργιο νυφικό ραμμένο στα μέτρα της. Το δανεικό αντικείμενο, δινόταν συνήθως από κάποια καλοπαντρεμένη και ευτυχισμένη φίλη, η οποία ήλπιζε να γίνει και η μέλλουσα νύφη εξίσσου ευτυχισμένη προσφέροντάς της, την καλή ενέργειά της. Το μπλέ αντικείμενο-πινελιά, αντιπροσωπεύει την πιστότητα, την αφοσίωση και την αγνότητα, καθώς το μπλέ χρώμα, συμβολίζει αυτές τις αρχές.

antique-vintage-wedding

Γαμήλια τούρτα
Το έθιμο που θέλει το ζευγάρι να αλληλοταΐζεται με την τούρτα μπορεί τώρα να φαντάζει ξεπερασμένο, όμως άρχισε να ισχύει μετά την γυναικεία απελευθέρωση. Πριν από αυτό, η παράδοση επέβαλε το ψωμί, το οποίο ψωμί ο γαμπρός έτρωγε πάνω απ’ το κεφάλι της νύφης γεμίζοντάς τη ψίχουλα, για να δείξει την υπεροχή του και την κυριότητά του πάνω της.

yes-i-doantique-vintage-wedding07

Το ρίζωμα

Στην Ελλάδα, είμαστε από τις λίγες χώρες που κρατάμε ακόμα το έθιμο του ριζώματος. Αν και παλιά, εκτός από το ρύζι που πετάμε στις μέρες μας για να ριζώσει ο γάμος και να ευχηθούμε καλή τύχη και βίον ανθόσπαρτον, πετάγαμε και άλλα σιτηρά όπως βρώμη και καλαμπόκι. Στο εξωτερικό πάλι, τα πράγματα είναι λίγο πιο ήρεμα, καθώς το νεόνυμφο ζευγάρι λούζεται με ροδοπέταλα.

Τέλος, ο μήνας το μέλιτος είναι ένα νορβηγικό έθιμο βάσει του οποίου το νεόνυμφο ζεύγος κρυβόταν για τριάντα μέρες και ένα φίλος ή οικογενειακό μέλος τούς πήγαινε μελωμένο κρασί…

Διαβάστε επίσης…

7 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στον γάμο σας

Το αλφαβητάρι του γάμου, από το Α ως το Ω

Και τώρα, τι γράφουμε στο προσκλητήριο γάμου; Ένας πλήρης οδηγός