Πολλά είναι τα ζευγάρια που συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τη διεξαγωγή του καλοκαιρινού τους γάμου ακόμα και αν τα πράγματα στη χώρα μας δείχνουν να έχουν χαλαρώσει, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας. Μέχρι τώρα καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει που να αλλάζει εντελώς το γαμήλιο τοπίο – διαβάστε για το τι ισχύει έως σήμερα εδώ. Στην Κύπρο, πάλι, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Εκδηλώσεων έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωτόκολλο που αφορά στους γάμους που θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, αναφέροντας σημαντικές αλλαγές στις παραδοσιακές συνήθειες των Κυπρίων τις οποίες και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

beautiful-couple-posing-their-wedding-day_1328-3508.jpg

Guestlist

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία το ζευγάρι και/ή ο πελάτης θα είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν την λίστα με τους καλεσμένους για cocktail και δείπνο για σκοπούς ιχνηλασιμότητας. Αυτή θα κρατείται για τουλάχιστον 3 μήνες.

Αριθμός καλεσμένων

Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες, από τις 22 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου ο μέγιστος αριθμός των καλεσμένων θα φτάνει τα 350 άτομα ( φυσική παρουσία σε δείπνο). Ωστόσο, οι καλεσμένοι μπορεί να ξεπεράσουν τον αριθμό των 350 ατόμων όμως υπό την ευθύνη των διοργανωτών η φυσική παρουσία του κοινού κατά τη διάρκεια των συγχαρητηρίων και του cocktail, να υπάρχει έλεγχος ώστε η ροή των ατόμων να είναι 250 άτομα ανά ώρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της χρονικής διάρκειας των συγχαρητηρίων με το κοινό να συγχαίρει το ζευγάρι χωρίς ασπασμούς και να αποχωρεί από τον χώρο της δεξίωσης. Κατ’ επέκταση εάν ο συνολικός αριθμός των καλεσμένων ανέρχεται στα 1.000 άτομα τότε ο ελάχιστος χρόνος θα είναι 4 ώρες.

Ευχές

Τα συγχαρητήρια και οι εναγκαλισμοί προς το ζευγάρι όπως όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να ξεχαστούν, καθώς η διαδικασία αλλάζει χωρίς να περιλαμβάνει ασπασμούς. Το ζευγάρι θα μπορεί να ευχαριστεί τους καλεσμένους, περνώντας από κάθε τραπέζι και κρατώντας τα απαραίτητα μέτρα απόστασης. 

yes-i-do-weddings-corona_2.jpg

Πάρτι

Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, δεν θα υπάρχει προκαθορισμένος χώρος για χορό στην εκδήλωση (πίστα), ώστε να αποφθεχθεί ο συγχρωτισμός. Εναλλακτικά, ο κόσμος θα μπορεί να κινηθεί περιμετρικά του χώρου στον οποίο ανήκει το τραπέζι που έχει οριστεί η θέση του. 

Δείπνο

Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα ελέγχεται η διατήρηση αποστάσεων και αριθμού καλεσμένων στον χώρο ενώ θα υπάρχει ένας σταθμός απολύμανσης χεριών στην είσοδο και έξοδο, αλλά και σε προκαθορισμένα σημείου του χώρου. Το σερβίρισμα ψωμιού ανά τραπέζι θα γίνεται από τους σερβιτόρους ενώ το αλάτι και πιπέρι θα φτάνουν κατόπιν αιτήματος. Όσον αφορά στα ποτά θα σερβίρονται μόνο από το προσωπικό ανά ποτήρι. 

Μπουφές

Στην αρχή του μπουφέ θα υπάρχουν τοποθετημένα αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι καλεσμένοι. Οι λαβίδες σερβιρίσματος θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από το προσωπικό και σε περιπτώσεις που η κοινή χρήση είναι αναπόφευκτη τότε θα πρέπει να αλλάζονται συχνά και να γίνεται χρήση αντισηπτικού από τον κόσμο. Η εκτέλεση εργασιών στο μπουφέ από το προσωπικό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, απολύμανση χεριών κάθε φορά, προστατευτική μάσκα εφόσον θα πρέπει να πλησιάσει πελάτη ή άλλα άτομα σε απόσταση μικρότερης της ενδεδειγμένης. Αυτό ισχύει π.χ. όταν αναπληρώνονται φαγητά στο μπουφέ, όταν παρασκευάζονται φαγητά στο μπουφέ, όταν συμπληρώνονται πιατικά, ασημικά, γυαλικά κλπ., όταν αλλάζονται οι λαβίδες σερβιρίσματος, όταν πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και οτιδήποτε άλλη εργασία.

yes-i-do-weddings-corona.jpg

Όπως φαίνεται η Κύπρος έχει πάρει ζεστά το ζήτημα των εκδηλώσεων και πιο συγκεκριμένα των γάμων, προχωρώντας με τις αλλαγές που ορίζει το νέο πρωτόκολλο. Στην Ελλάδα πάλι και όσο τα νούμερα των κρουσμάτων παραμένουν σταθερά χαμηλά, δεν τίθεται κάποιο ζήτημα περιορισμού, με την κυβέρνηση φυσικά να βρίσκεται σε συζητήσεις. 

pexels-2253870.jpg

Το Yes I Do είναι πάντα δίπλα στα μελλόνυμφα ζευγάρια και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας στο Instagram Account μας για συζήτηση και support!

Με στοιχεία από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας https://www.pio.gov.cy/

Διαβάστε επίσης…

Γάμοι αυτό το καλοκαίρι | Όλες οι εξελίξεις για τον αριθμό των καλεσμένων, τα wedding parties, τις δεξιώσεις και τους γάμους στα νησιά

Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!

Ψυχραιμία σε όλα τα ζευγάρια. Μην πανικοβάλεστε.