Με την Κυβέρνηση να ανακοινώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση μέτρα και οδηγίες για την επαναφορά στην κανονικότητα, είναι πλέον θέμα ωρών να ανακοινωθούν και όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα πραγματοποιούνται στο εξής οι θρησκευτικές τελετές. Άλλωστε, όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες του γάμου, που έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό, αν δεν ανακοινωθούν τα μέτρα άμεσα, τότε οι γάμοι του καλοκαιριού θα πρέπει να θεωρηθούν χαμένη υπόθεση, κάτι που δεν το θέλει καμία πλευρά. Άλλωστε από την ημέρα ανακοινώσεως των μέτρων, θα πρέπει να υπολογίσουμε το λιγότερο 15 ημέρες για την οριστική επανεκκίνηση της γαμήλιας αγοράς.

Επαγγελματίες γάμου και ζευγάρια βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε πλήρη άγνοια για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ο γάμος τους φέτος το καλοκαίρι, την ώρα που η Κύπρος ανακοίνωσε άνοιγμα της wedding αγοράς με διαβαθμίσεις ανά 15ήμερο με αποτέλεσμα οι κυπριακοί γάμοι να έχουν “πάρει φωτιά”.  Στην Ελλάδα τώρα, με το δεδομένο των μαζικών εμβολιασμών και με όπλο τα self tests, το μέλλον των γάμων προδιαγράφεται εξαιρετικά αισιόδοξο. Tο ερώτημα ωστόσο, παραμένει ένα “τι θα γίνει με τους γάμους και τις βαπτίσεις του Μαΐου και του Ιουνίου;”


Photo by Emma Wise from Pexels
 

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Οι θρησκευτικές τελετές, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, έχουν ανασταλεί (εκτός από τις κηδείες, στις οποίες υπάρχει το όριο των 9 ατόμων). Είναι σαφές ότι τα μέτρα αφορούν όλες τις τελετές γάμων και όχι μόνο τους θρησκευτικούς (οποιουδήποτε δόγματος) γάμους, αλλά και τους πολιτικούς και τους γάμους που πραγματοποιούνται σε κτήματα. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης  οι χώροι εκδηλώσεων όπως τα κτήματα που τελούνται γάμοι και βαπτίσεις καθώς και οι εταιρίες catering, θα άνοιγαν από τις αρχές Μαΐου. Συνεπώς, αναμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις.

Τα δεδομένα

Τα κρούσματα μειώνονται, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και η εξέλιξη της πανδημίας δίνει πλέον τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια συλλογική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η “ανοσία της αγέλης” ή αλλιώς να χτιστεί ένα “τείχος ανοσίας”, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σταδιακά στις δραστηριότητες και τις συνήθειες προ COVID-19. “Ανάσα αισιοδοξίας” η επαναλειτουργία της εστίασης, που μας κάνει να βλέπουμε και το μέλλον των γάμων πιο θετικά.

Τα πιθανά σενάρια

Εκτιμήσεις των επαγγελματιών του γάμου, κάνουν λόγο για μια αρχική guest list που θα αγγίζει τα 30-50 άτομα μέχρι τα μέσα Μαΐου και θα αυξηθεί ή και θα διπλασιαστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Προχωρώντας προς τον Ιούλιο, το τοπίο διαφαίνεται πιο αισιόδοξο όπως άλλωστε συνέβη και πέρσι. Η περσινή χρονιά και η λιγοστή εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, δείχνει πως ο Ιούλιος είναι ίσως ο πιο ασφαλής μήνας της σεζόν. “Προτείνω στα μελλόνυμφα ζευγάρια να δημιουργήσουν έναν σταθμό ελέγχου έξω από τον χώρο της δεξίωσης. Έτσι, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, οι καλεσμένοι θα ελέγχονται με rapid test και θα μπορούν να εισέλθουν στον χώρο με ασφάλεια. Εννοείται πως οι καλεσμένοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να ενημερώσουμε τους καλεσμένους έγκαιρα για τον έλεγχο προκειμένου να μην έρθει κανείς σε δύσκολη θέση. Όσον αφορά εμένα, τους συνεργάτες μου και γενικά όλους τους επαγγελματίες του γάμου, είτε θα έχουμε εμβολιαστεί ή θα έχουμε κάνει το test και ασφαλώς θα τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας”, μας λέει χαρακτηριστικά η Πέγκυ Σιμιτζή, wedding planner και founder της I Wish Chic Events.

Ο Πάνος Αναγνωστόπουλος, CEO του ομίλου Anagnostopoulos Group, πρόσωπο- “κλειδί” πίσω από το Anagnostopoulos Group μας επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή, τα κτήματα, που ανήκουν στον χώρο της εστίασης, είναι ανοικτά για τον κόσμο. Έτσι, μπορεί ένα ζευγάρι να επισκεφτεί τον χώρο, να δει τις εγκαταστάσεις από κοντά και ενδεχομένως να κάνει μια γευστική δοκιμή του μενού. Κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι πρότεινος. Παράλληλα, μας μίλησε για τα δύο επικρατέστερα σενάρια όσον αφορά τους καλεσμένους στα events του καλοκαιριού:

“Σενάριο 1ο: Να οριστεί συγκεκριμένος αριθμός καλεσμένων ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντιμετωπίζουμε αυτή την εκδοχή πολύ θετικά, αφού τα κτήματα στην πλειοψηφία τους διαθέτουν μεγάλη έκταση και σε εξωτερικό χώρο. Σενάριο 2ο: Πρόκειται για το μοτίβο που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όρισε 80 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 150 σε εξωτερικό για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά ανά δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα η λίστα των προσκεκλημένων τον Ιούλιο του 2021 πιθανόν να ξεπερνά τα 200 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 400 σε εξωτερικό χώρο”.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την αβεβαιότητα που πλήττει τον κλάδο τους συνέχισε λέγοντας: “Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τους χώρους δεξιώσεων ενισχύοντας την ανασφάλεια τόσο των μελλονύμφων όσο και τη δική μας. Το 2020 ήταν μια καταστροφική σεζόν, οπότε οι κρατήσεις μας φέτος είναι στην πλειοψηφία αναβολές της περασμένης χρονιάς. Φυσικά, υπάρχουν και oι last-minute κρατήσεις νέων ζευγαριών 2-3 εβδομάδες πριν από τον γάμο. Αν και είμαστε full booked για όλη τη σεζόν, η αμφιβολία παραμένει, αφού και για τον Μάιο ήμασταν “κλεισμένοι”, αλλά η εξέλιξη της πανδημίας μετέφερε τα events για τον Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο του 2022. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επαγρύπνηση για κάθε νέα ανακοίνωση και με ουσιαστικό τρόπο δίπλα στα ζευγάρια, ό,τι κι αν επιλέξουν να κάνουν.” Όπως υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας, αναμένουν με ανυπομονησία τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον αριθμό των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις, αλλά και για το αν θα υπάρξει περιορισμός στην ώρα. Όσον αφορά τη μουσική, θεωρεί, εκείνος όπως και εμείς, δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης γάμος και μουσική είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Φωτογραφία από γάμο που οργάνωσε η I Wish Chic Events στην Πάρο.

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Γαλακτερό, ιδιοκτήτη του χώρου εκδηλώσεων House 124 και της Galakteros Event Production και απολαύσαμε τη θετική οπτική του στα πράγματα. “Προς μεγάλη μας έκπληξη τα ζευγάρια φαίνονται πολύ αισιόδοξα. Καμία σχέση με τον περσινό Μάιο. Το House 124 είναι ήδη κλεισμένο για το καλοκαίρι του 2021, με τα ζευγάρια να επικοινωνούν μαζί μας για τις τελευταίες λεπτομέρειες και όχι για την αναβολή του γάμου τους” μας εξήγησε. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις 3 προγραμματισμένοι γάμοι είναι μεταφορά από το καλοκαίρι του 2020, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι από ζευγάρια που αποφάσισαν φέτος να κάνουν το επόμενο βήμα. Ο ίδιος παρατηρεί μια νέα ανερχόμενη τάση, που δημιούργησε η πανδημία: “Τα ζευγάρια δεν βλέπουν το ίδιο ευχάριστα τον πιθανό περιορισμό της ώρας όσον αφορά το wedding party. Όπως μας εξομολογούνται, προσπαθούν να κλείσουν την εκκλησία νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει (π.χ. νωρίς το απόγευμα) προκειμένου να έχουν τον χρόνο να απολαύσουν στο έπακρο το wedding party, αν αυτό θα πρέπει να λήξει στις 00:00! Επιπλέον, έχουμε αρκετά requests για γαμήλια πάρτι τις καθημερινές και συγκεκριμένα τις Παρασκευές”.

Ο Γιώργος Γαλακτερός εξέφρασε με τη σειρά του τη δυσαρέσκειά του για το “σκοτάδι” στο οποίο βρίσκονται οι ίδιοι και τα μελλόνυμφα ζευγάρια: “Οι περισσότεροι επικοινωνούν μαζί μας last-minute. Περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά όταν εκείνες δεν έρχονται, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους”.Η πρόβλεψή του για τη λίστα των καλεσμένων των γάμων του Μαΐου και του Ιουνίου είναι τα 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας πιθανόν να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία στα events του καλοκαιριού.Όσον αφορά τη Galakteros Event Productions δήλωσε: “Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους γάμους χωρίς μουσική, όπως φαντάζομαι κι εσείς. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η απαγόρευση της μουσικής θα είναι στα ανακοινωθέντα μέτρα”.

Καλεσμένοι από το εξωτερικό

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Ελλάδα θα μπορεί να το κάνει, είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με το τεστ αντισωμάτων, είτε με ένα μοριακό τεστ. Επομένως, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η guest list, μπορείτε να συμπεριλάβετε αγαπημένα πρόσωπα που ζουν εκτός συνόρων.

Φωτογραφία από γάμο που διοργάνωσε η I Wish Chic Events στην αριστοκρατική Μονεμβασιά.

Το Yes I Do έκανε τις προβλέψεις του όσον αφορά τους γάμους του φετινού καλοκαιριού και όπως πάντα, παραμένει αισιόδοξο πλάι στους newlyweds! Δεν έχουμε παρά να παραμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως σύσσωμος ο wedding κόσμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία, να προσαρμοστεί σε κάθε συνθήκη για να φέρει και πάλι τη χαρά στα πρόσωπα των μελλονύμφων. 

Must Read:

Vintage Travel Baptism: Ο γύρος του κόσμου μέσα από τη βάπτιση του Μάρκου-Τζον

Στο Άλσος Νυμφών θα γίνουν οι πιο ξεχωριστές βαπτίσεις!

10 λόγοι για να κάνεις τον γάμο σου στο House 124!

Most Popular:

Breaking News 10/2/2020 | Τι ισχύει για τους γάμους μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

Τι πληρώνει ο μπαμπάς της νύφης στον γάμο;

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!