Σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με δεδομένη την ανοδική αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική, ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως και τις 12 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πως το όριο των 20 ατόμων στους γάμους που έχει τεθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου, παραμένει.

Photo: Bristekjegor / Freepik

Τι ισχύει για την Αττική

Πέρα από το πλαφόν των 20 ατόμων για τους γάμους και τις βαπτίσεις, έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και για τους εξωτερικούς χώρους συναθροίσεων όπου δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποστάσεων, κάτι το οποίο έχει επηρεάσει τον τρόπο που γίνονται οι γάμοι. Σημειώνεται, επίσης, ότι, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κλπ όπου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες), το όριο στις λοιπές συναθροίσεις, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, είναι τα 9 άτομα.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζει να ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, εκτός από τις περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες και τις περιοχές που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς με αυστηρότερα μέτρα.

Πώς διαμορφώνονται οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και τι μέτρα ισχύουν σε αυτές

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας,  Κέρκυρας, Καρδίτσας και Τρικάλων και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω, αλλά και η Πάρος και η Αντίπαρος. Σε αυτές, πλην της περιφέρειας Αττικής, ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων στους γάμους, χωρίς καμία διαφοροποίηση ανάλογα με το αν τελούνται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ενώ οι γαμήλιοι εορτασμοί πρέπει να ολοκληρώνονται στις 12 τα μεσάνυχτα. Όσον αφορά ειδικά τους θρησκευτικούς γάμους, παρατείνονται και τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στις εκκλησίες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Υπενθυμίζουμε ότι για τη λήξη των μέτρων, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς γίνεται ξεχωριστή αξιολόγηση ανά 3ήμερο σε κάθε περιοχή.

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς με αυστηρότερα μέτρα

Σε ειδικό καθεστώς βρίσκονται η Μύκονος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία, το Κιλκίς και η Κύθνος. Τα αυστηρά μέτρα περιλαμβάνουν κατά περίπτωση την αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, την απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η επιδημιολογική εικόνα αυτών των περιοχών αξιολογείται κάθε τρεις ημέρες και τα μέτρα θα αρθούν κατά περίπτωση όταν κριθεί ασφαλές.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Κύπρος: Ανώτατο όριο 350 ατόμων στους γάμους με ισχύ έως… το 2021! Να περιμένουμε κάτι τέτοιο και για την Ελλάδα;

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;