Από τον Παναγιώτη Κούστα

Χθες 17 Μαΐου ήταν η επίσημη πρώτη για τους γάμους της νέας σεζόν, μετά την επανεκκίνηση της τέλεσης μυστηρίων με τη συμμετοχή πιστών, για την οποία πρώτοι σας ενημερώσαμε μέσα από προηγούμενο ρεπορτάζ μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ και αναλυτικά με τους όρους οι οποίοι θα ισχύουν μέχρι και τις 5 Ιουνίου, οπότε θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων εδώ.

Photo by Álvaro CvG on Unsplash

Μέχρι πόσους καλεσμένους μπορείτε να έχετε στον γάμο σας;

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται εντός ενός ναού καθορίζεται από την αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ., όπως ήδη ισχύει στις εκκλησίες από τις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα». Εδώ να σημεωθεί ότι για τους εξωτερικούς χώρους της εκκλησίας, αλλά και για την τέλεση λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Ποιοι οι κανόνες μέχρι και τις 5 Ιουνίου;

Στη σχετική ΚΥΑ που θα ισχύει μέχρι και τις 5 Ιουνίου αναφέρονται όλα τα μέτρα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται στο χώρο της εκκλησίας και αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και τον συχνό καθαρισμό επιφανειών. Για τα μέτρα που ισχύουν κάντε κλικ εδώ. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας αναφέρθηκε στις 12 Μαΐου στα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι και τις 5 Ιουνίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Οι πιστοί με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα, ενώ τα ιερά μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού -με την ύπαρξή μεγαφώνων για όσους βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο- και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Διαβάστε επίσης…

Άνοιξαν οι εκκλησίες: Τα νέα δεδομένα πάνω στα οποία θα γίνουν οι γάμοι του καλοκαιριού

Breaking News: Θρησκευτικοί γάμοι υπό όρους από 17 Μαΐου; Μόλις ολοκληρώθηκε η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις