Από τον Παναγιώτη Κούστα

Ας ξεκινήσουμε με τα νέα δεδομένα που έχουμε μετά το lockdown. Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έχει απαγορευτεί η άσκοπη κυκλοφορία σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση, μια απαγόρευση που ισχύει μέχρι και τις 6 Απριλίου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την περίπτωση Β5 της Βεβαίωσης Κατ’ Εξαίρεσης Μετακίνησης Πολιτών, επιτρέπεται η μετάβαση σε τελετή -π.χ. κηδεία, γάμο, βάφτιση- υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

yes-i-do-ideal-wedding-summer.jpg

Οι αντιφάσεις

Οπότε, επισήμως, το να πάει κάποιος σε έναν γάμο δεν απαγορεύεται για αυτό το διάστημα, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να… συμβεί πράγματι ένας τέτοιος γάμος, τουλάχιστον θρησκευτικός!

Θρησκευτικοί γάμοι: Η επιστολή για να επιτραπεί η τέλεση ιεροπραξιών κεκλεισμένων των θυρών

Από τις 16 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιών της χώρας, ως μέτρο για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊου. Αυτό σημαίνει ότι η τέλεση μυστηρίων έχει διακοπεί προσωρινά, με τους ήδη προγραμματισμένους γάμους να αναβάλλονται. Σήμερα, έντεκα ημέρες μετά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να επιτραπεί η τέλεση ιεροπραξιών κεκλεισμένων των θυρών, κάτι το οποίο αν συμβεί -αναμένουμε τις εξελίξεις- ίσως ανοίξει ένα παραθυράκι για «κλειστούς» θρησκευτικούς γάμους.

yes-i-do-ideal-summer-wedding.jpg

Οι νέες συνθήκες για τους πολιτικούς γάμους

Μετά την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, έχει ανακοινωθεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δέχονται πολίτες μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού. Πριν από αυτή την απόφαση, ο Δήμος Αθηναίων είχε ανακοινώσει την κανονική τέλεση των προγραμματισμένων πολιτικών γάμων έως και τις 29 Μαρτίου με μόνο περιορισμό την παρουσία ως και 10 ατόμων στην τελετή (συμπεριλαμβανομένου του ζευγαριού, των υπαλλήλων του δημαρχείου και των δύο μαρτύρων), ενώ σε ανάλογο περιορισμό είχαν προχωρήσει και άλλοι δήμοι της χώρας. Σημειώνεται ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει η συμβουλή της απόστασης 1,5-2 μέτρων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους (αλλά όχι ανάμεσα στο ζευγάρι, προφανώς). Και από αυτό το μέτωπο αναμένουμε νέες ανακοινώσεις.

yes-i-do-tom-pumford-uxzqdyzqs8w-unsplash.jpg

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;

Οι περισσότερες χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown έχουν απαγορεύσει την τέλεση γάμων. Παρόλα αυτά στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μάλιστα, πριν από μία μόλις εβδομάδα η Εκκλησία της Αγγλίας -παρά το ότι προτείνει στα μελλόνυμφα ζευγάρια τη μετάθεση του γάμου- εξέδωσε ανακοίνωση που επέτρεπε τους γάμους με δύο μόνο καλεσμένους -ως μάρτυρες- οι οποίοι θα πρέπει να στέκονται σε απόσταση από το ζευγάρι.

Υπάρχουν, όμως, και πιο «δημιουργικοί» τρόποι για να παντρευτεί κανείς εν μέσω πανδημίας. Πρόσφατα, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες ενός ζευγαριού από το Ισραήλ που εκμεταλλεύτηκε σε μια αυτοσχέδια τελετή το όριο της συγκέντρωσης μέχρι 10 ατόμων που υπάρχει σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, βγάζοντας εκεί τις φωτογραφίες του γάμου του, με φόντο τον διάδρομο με τα ζαρζαβατικά, ενώ για wedding props χρησιμοποιήσαν… κουτιά με δημητριακά!

Στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, πάλι, υπάρχει η δυνατότητα του κατ’ οίκον γάμου. Εκεί, λοιπόν, ένα ζευγάρι παντρεύτηκε με κλειστή τελετή στο πατρικό σπίτι του γαμπρού, ενώ οι καλεσμένοι έδωσαν το παρών μέσα από τα αυτοκίνητά τους που πλημμύρισαν τους δρόμους, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Οι ιστορίες αυτών των ζευγαριών μάς δείχνουν πως όταν υπάρχει θέληση, θα βρεθεί και ο τρόπος. Εμείς, προς το παρόν, σας παροτρύνουμε να μείνετε σπίτι και απλώς να αναβάλλετε τον γάμο σας για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές -και ασφαλείς- για όλους!

Διαβάστε επίσης…

Ανάβαλε, μην ακυρώνεις! | Ένα σημείωμα προς όλα τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν

Ο κορονοϊός δεν θα σκοτώσει τον γάμο που ονειρεύομαι

Πρέπει να αναβάλλεις τον γάμο σου και δεν ξέρεις πώς;