Ναι, σίγουρα τα παιδιά φέρνουν έντονες στιγμές ευτυχίας σε έναν γάμο και δημιουργούν αίσθημα πληρότητας στο ζευγάρι. Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι μια σχέση μπορεί να αλλοιωθεί σημαντικά από τη στιγμή που οι δύο σύντροφοι θα αναλάβουν τον ρόλο του γονέων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα ή να πάψουν να απολαμβάνουν τον έγγαμο βίο αφότου αποκτήσουν παιδιά, σε σύγκριση με τα άτεκνα ζευγάρια.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Το ποσοστό έλλειψης ικανοποίησης είναι ακόμα μεγαλύτερο στα ζευγάρια που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια μη προγραμματισμένη ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, το ποσοστό των διαζυγίων ανάμεσα στα ζευγάρια που έχουν παιδιά μοιάζει να μειώνεται, καθώς οι millennials δίνουν περισσότερο χρόνο στη σχέση τους πριν πουν το μεγάλο «ναι» στον γάμο. Γιατί, όμως, ορισμένοι γάμοι επιβιώνουν μετά την απόκτηση παιδιών, ενώ άλλοι όχι; Και κυρίως, γιατί κάποιοι είναι γεμάτοι ευτυχία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κυριαρχεί η δυσαρέσκεια μεταξύ των συζύγων;

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr Ashley Bullock, ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τις ισορροπίες και τη δυναμική μιας οικογένειας. Ο χρόνος που μπορεί, πλέον, κάθε μέλος να αφιερώσει σε καθένα από τα υπόλοιπα αλλά και στον εαυτό του μειώνεται σημαντικά. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας κάθε συντρόφου καταναλώνεται στη φροντίδα και την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας και όχι στην απόλαυση ποιοτικού χρόνου μεταξύ τους. Ασχέτως με το πόσο υπέροχος και γεμάτος όμορφες στιγμές είναι ο νέος τους ρόλος, πολλοί νέοι γονείς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο από τον χρόνο τους μπορεί να απαιτεί καθημερινά.

«Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα. Έχουμε τρωτά σημεία όπως η κούραση, η πείνα, οι ασθένειες και η μοναξιά, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά», αναφέρει η Bullock. «Και ως γονείς», προσθέτει, «έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κουραστούμε, για παράδειγμα, ή να αισθανθούμε απομονωμένοι σε σχέση με όταν δεν είχαμε παιδιά, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες συγκρούσεις».

Πάντως, είτε θέλετε να καλλιεργήσετε τη σχέση με τον σύζυγό σας είτε βιώνετε μια κρίση ως ζευγάρι και θέλετε να κάνετε μερικές αλλαγές, το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Τα ίδια θέματα απασχολούν πολλά ακόμα ζευγάρια. Βρείτε υποστήριξη στον περίγυρό σας, μέσω ενός συμβούλου, μιας ομάδας για γονείς ή οποιουδήποτε άλλου φορέα ή δομής μπορείτε να μοιραστείτε ειλικρινά το πώς αισθάνεστε. Ως ζευγάρι, ανακαλύψτε τις αξίες σας. Τι είναι σημαντικό για εσάς; Αν νιώθετε την ανάγκη να προσλάβετε μια babysitter μία φορά την εβδομάδα ώστε να περνάτε λίγο χρόνο μαζί ως ζευγάρι, αυτό δεν σας κάνει λιγότερο αξιόλογους γονείς!

Με πληροφορίες από www.postandcourier.com

Διαβάστε επίσης…