Από τη Γωγώ Καρκάνη

Τα έχουμε δει σε πολλούς γάμους (υπερβολικά πολλούς), μας έχουν κουράσει, μας έχουν εκνευρίσει, μας έχουν κάνει να γελάσουμε αλλά όχι για τους σωστούς λόγους. Αυτές είναι οι τάσεις που, αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι, θα θέλαμε να εξαφανίσουμε μέσα στο 2020. Το ελάχιστο χρέος που μπορούμε να κάνουμε προς την ανθρωπότητα είναι να μην τις ακολουθήσουμε στον δικό μας γάμο.

Photo: Unsplash

1. Τα προσκλητήρια με ποιήματα με όχι και τόσο επιτυχημένη ομοιοκαταληξία. Μπορεί η αγάπη και ο ενθουσιασμός μας για το επικείμενο event να μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να έχουμε λογοτεχνικό οίστρο, δυστυχώς, όμως, η πείρα έχει δείξει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Οι κακές ρίμες είναι μια μάστιγα που κυριαρχεί στα προσκλητήρια βαφτίσεων, ενίοτε, όμως, πλήττει και εκείνα των γάμων. Ο πεζός λόγος είναι πάντα ο πιο ασφαλής δρόμος.

2. Η είσοδος του ζευγαριού στον χώρο της δεξίωσης με Carmina Burana και άλλες επικές μουσικές. Μέχρι την ώρα της γαμήλιας δεξίωσης έχει γίνει ξεκάθαρο το ποια είναι τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς και το πομπώδες soundtrack μάλλον περιττεύει για την εντυπωσιακή άφιξη – αρκεί να παίξει ένα αγαπημένο σας ρομαντικό κομμάτι λίγο πιο δυνατά από το μουσικό χαλί που προηγήθηκε, και να είστε σίγουροι ότι δεν θα περάσετε απαρατήρητοι από κανέναν.

3. Τα hashtags-σιδηρόδρομοι. Ως σωστοί millennials, αποφασίσατε να ανεβάσετε τον γάμο σας στο Instagram και πολύ καλά κάνατε. Μεταξύ μας, όμως: στους αξιοζήλευτους γάμους του εξωτερικού που χαζεύετε στα social media, έχετε δει ποτέ κανέναν να βάζει hashtags τόσο εξεζητημένα και εξαντλητικά όσο το #ogianniskaiimaroulaepitelouspantrevontai; Και ας πούμε ότι το κάνετε, ποιος πιστεύετε ότι θα μπει στον κόπο να το αντιγράψει στον δικό του λογαριασμό, με κίνδυνο το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

4. Τα αναμνηστικά δώρα με τη φωτογραφία του ζεύγους. Μην το πάρετε προσωπικά, φίλοι και συγγενείς που το έχετε κάνει ήδη στον δικό σας γάμο. Σας αγαπάμε πολύ και μάς φτιάχνει τη διάθεση να σας βλέπουμε. Τετ α τετ, όμως, όχι πάνω στο μπουκάλι κρασί ή στο κουτί του παραδοσιακού γλυκίσματος που μοιράσατε ως ενθύμιο και «ευχαριστώ» στους καλεσμένους σας. Με το κινητό μας μπορούμε να σας τραβήξουμε μια πολύ καλύτερη φωτογραφία από αυτήν, που εκτυπώθηκε μαζικά σε απλό χαρτί και χαμηλή ανάλυση.

5. Το πάτημα του ποδιού του γαμπρού τη στιγμή που ακούγεται η φράση «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα». Σοβαρά τώρα; Οι γυναίκες που συνεχίζουν να το κάνουν νιώθουν ισότιμες και χειραφετημένες; Αυτό το στιγμιότυπο ίσως να ήταν αστείο το 1965, όταν είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, αλλά το χιούμορ του έχει μπαγιατέψει εδώ και πολλές δεκαετίες.

6. Το εφέ της μάσκας στο νυφικό μακιγιάζ. Μπορεί στα νυφικά φορέματα να επιτρέπεται, έως και να ευνοείται η εξτραβαγκάντζα, αλλά στο μακιγιάζ επικρατεί ο κανόνας του μέτρου σε οποιαδήποτε περίσταση της ζωής μας, επίσημη ή καθημερινή. Επιλέξτε λοιπόν με προσοχή τον makeup artist που θα σας βάψει, γιατί οι μνήμες από την ταινία «Τζόκερ» είναι ακόμα νωπές και οι συγκρίσεις αβίαστες για τους κακοπροαίρετους.

7. Πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όπως τα πυροτεχνήματα, η κατάχρηση πλαστικού και άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη τη διάρκεια του event, αλλά και η σπατάλη φαγητού, σε γεύματα-υπερπαραγωγές με κατάλοιπα κατοχικού συνδρόμου όπου τα περισσεύματα καταλήγουν στα σκουπίδια. Το πράσινο είναι το νέο λευκό στους γάμους του 2020, αν όχι στην παλέτα, σίγουρα στην πιο φιλική προς τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης…

Πού θα περάσεις καλά στο ταξίδι του μέλιτος, ανάλογα με το ζώδιό του

Πώς συμπεριφέρονται οι άντρες την ημέρα του γάμου τους, ανάλογα με το ζώδιό τους;

Γαμπρός | Ρεπορτάζ Αγοράς: Ιστορικοί οίκοι πολυτελείας, ρούχα φτιαγμένα από ξεχωριστά υφάσματα και εορταστικά σχέδια