You are here

Sustainability: Μπορούν οι γάμοι να γίνουν πιο βιώσιμοι χωρίς να χάσουν τίποτα από την ομορφιά τους;

Τα στοιχεία λένε «ναι» και εμείς σας έχουμε τα πιο χρήσιμα tips για μια κομψή τελετή που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Από τον Παναγιώτη Κούστα

Ο όρος sustainability που μεταφράζεται στα ελληνικά ως βιωσιμότητα ή αειφορία αποτελεί μια από τις λέξεις που πρέπει να εντάξουν στο λεξιλόγιο και στην πρακτική τους όλες οι βιομηχανίες -και αυτή του γάμου- για να επιβιώσουν, καθώς συμπυκνώνει το απόλυτο ζητούμενο της ταραγμένης -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- εποχής που ζούμε.

Photo by Eric Alves on Unsplash

Βέβαια, εκ πρώτης όψεως, η έννοια της βιωσιμότητας δεν μοιάζει να μπορεί να βρει εφαρμογή στο πεδίο των γάμων, καθώς στην pre-Covid εποχή τους είχαμε συνδυάσει με τη σπατάλη και την υπερβολή. Η πανδημία, όμως, φαίνεται να ευαισθητοποίησε όλο και περισσότερα ζευγάρια, να επιτάχυνε τις εξελίξεις και να έδειξε στους επαγγελματίες τρόπους με τους οποίους οι γάμοι μπορούν να γίνουν όντως πιο βιώσιμοι ή «πράσινοι» και την ίδια στιγμή να παραμείνουν υπέροχοι και μοναδικοί, χωρίς να χάσουν τίποτα από τη μαγεία τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Femina», το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό αγγλόφωνο γυναικείο περιοδικό της Ινδίας -έχει σημασία αυτό, καθώς πρόκειται για μια χώρα στην οποία κάθε χρόνο τελούνται πάνω από 10 εκατομμύρια γάμοι, ενώ έχει παράδοση στις φαντασμαγορικές γαμήλιες τελετές-, η Ambika Gupta, luxe event planner με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση celebrity γάμων, παρατήρησε μια καίρια αλλαγή. Όπως δήλωσε: «Η πανδημία ώθησε πολλές οικογένειες στο να διοργανώσουν μικρότερες τελετές. Αυτή η κίνηση, αυτόματα, μείωσε τη σπατάλη, αλλά πολλοί από τους πελάτες μου ήταν ήδη πληροφορημένοι για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το κλίμα και ήθελαν ο γάμος τους να αποτελέσει υπόδειγμα». Ως παράδειγμα αναφέρει ότι σε έναν συγκεκριμένο γάμο, κατ’ απαίτηση της νύφης, τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν κομποστοποιήθηκαν και το πλεονάζον φαγητό διανεμήθηκε στην τοπική κοινότητα με τη βοήθεια ΜΚΟ.

Φωτογραφία: javi_indy - www.freepik.com

Αν θέλετε και εσείς να κάνετε τον γάμο σας λίγο πιο «πράσινο» χωρίς να χάσει ίχνος από τη μαγεία του, δεν έχετε παρά να λάβετε υπόψη σας τα tips που ακολουθούν:

- Παραγγείλτε λουλούδια που παράγονται τοπικά, στην περιοχή σας, και όχι «εισαγωγής». Με αυτή την κίνηση, όχι μόνο θα μειώσετε το αποτύπωμα του άνθρακα που θα αφήσει στο περιβάλλον ο γάμος σας, αλλά θα βοηθήσετε και την τοπική οικονομία σε μια εποχή που το έχει ανάγκη όσο ποτέ πριν.

- Αντί για μεγαλειώδη ανθοστολισμό που συνεπάγεται τη χρήση τόνων λουλουδιών, επιλέξτε statement ανθοσυνθέσεις που θα κάνουν τον γάμο σας πραγματικά πιο κομψό.

- Αντί να αγοράσετε thank you gifts από συμβατικά καταστήματα, επιλέξτε μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα που έχουν φτιαχτεί στο πλαίσιο της ηθικής παραγωγής και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εξειδικευμένα shops, πολλά από τα οποία στηρίζουν το έργο κάποιας MKO.

- Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό μιας χρήσης, όπως είναι τα καλαμάκια, επιλέξετε να είναι από βιοδιασπώμενα υλικά (π.χ. από μπαμπού).

- Τα προσκλητήρια του γάμου σας, εφόσον δεν θέλετε να περιοριστείτε στην αποστολή τους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορούν να είναι φτιαγμένα από όμορφο ανακυκλωμένο χαρτί.

- Για τα props, επιλέξτε ανακυκλώσιμα ή φυσικά υλικά όπως είναι τα πήλινα αντικείμενα, τα στάχυα και τα αληθινά φυτά, που πέραν του ότι θα κάνουν τον γάμο σας πιο «πράσινο», μπορούν να του δώσουν και ένα υπέροχο γήινο, μεσογειακό στιλ.

- Αντί να ζητήσετε την κατά παραγγελία δημιουργία της διακόσμησης του χώρου που θα πραγματοποιηθεί ο γάμος και η δεξίωση, ενοικιάστε την έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

- Λάβετε υπόψη σας την κατανάλωση ενέργειας από τον φωτισμό. Μπορείτε να προγραμματίσετε την τελετή του γάμου σας υπό το φως της ημέρας -κάτι το οποίο θα «γράψει» και στις φωτογραφίες- ή να χρησιμοποιήσετε διακριτικό φωτισμό εφόσον η τελετή και ο εορτασμός τραβήξουν μέχρι τις απογευματινές ή και βραδινές ώρες.

Must Read:

Ανακύκλωση νυφικού; Κι όμως, υπάρχουν γυναίκες που το φοράνε ξανά και ξανά!

Σπατάλη φαγητού: 5 tips για να την εκμηδενίσουμε στον γάμο μας

7 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στον γάμο σας

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις.

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.

Tags

Comments

Add new comment