Από τη Γωγώ Καρκάνη

Σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν η ζήλια και ο φθόνος, ιδιαίτερα ανάμεσα σε κολλητές φίλες. Στην πραγματική ζωή, έχουν καταστρέψει ακόμα και φιλίες μιας ζωής. Αν και εσένα κάτι σε τρώει από τότε που έμαθες ότι παντρεύεται η κολλητή σου, μάθε πώς θα το αντιμετωπίσεις!

yes-i-do-jealousy.jpg

Καταρχήν, αναζήτησε τον λόγο που αισθάνεσαι έτσι και αναρωτήσου…

– Αν εσύ δεν έχεις βρει ακόμα σύντροφο και φοβάσαι ότι θα περάσεις όλη σου τη ζωή single.

Το πρώτο βήμα είναι να αποβάλεις τις ενοχές που σου προκαλεί η ζήλια για την κολλητή σου. Είναι απόλυτα φυσιολογική. Το επόμενο, να απομακρύνεις την προσοχή σου από τον γάμο και να εστιάσεις στη δική σου κατάσταση και σε ό,τι θεωρείς εσύ πρόβλημα. Κάνε ό,τι σε βοηθάει να νιώσεις πιο πλήρης: Ρίξε το βάρος σε ένα ταξίδι, σε μια δραστηριότητα που αγαπάς και, γιατί όχι, σε παρέες φίλων που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσένα, για να μην περνάς τις μέρες σου συζητώντας για την προετοιμασία ενός γάμου που πολύ θα ήθελες να είναι ο δικός σου. Καλύτερα να απομακρυνθείς λίγο από τη φίλη σου, παρά να προσποιηθείς. Θα ξαναέρθεις κοντά της όταν θα νιώσεις έτοιμη.

– Αν προσπαθείς να συνέλθεις από έναν επώδυνο χωρισμό.

Η ψυχική σου κατάσταση είναι ήδη ευάλωτη και αρκεί να δεις ένα άγνωστο ζευγάρι να φιλιέται στον δρόμο για να καταρρεύσεις, πόσο μάλλον να μάθεις ότι παντρεύεται η κολλητή σου. Η συμβουλή για τις singles μπορεί να σε βοηθήσει, αν, όμως, αισθάνεσαι ότι δεν αρκεί, μη διστάσεις να μοιραστείς τα συναισθήματα που σου προκαλεί ο γάμος της κολλητής σου με κάποιο τρίτο, έμπιστο πρόσωπο, ακόμα και με έναν ειδικό.

– Αν βρίσκεσαι σε μακροχρόνια σχέση, αλλά δεν βλέπεις δαχτυλίδι στον ορίζοντα.

Το να εστιάζεις σε ό,τι δεν σου έχει προσφέρει μέχρι σήμερα αυτή η σχέση -όπως μια πρόταση γάμου- μόνο περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Αν αισθάνεσαι πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου -ας πούμε, είστε πολλά χρόνια μαζί και αισθάνεσαι ότι θα ήθελες να μοιραστείς τη ζωή σου με αυτόν- μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του, όσο δύσκολη κι αν είναι, μόνο σε καλό μπορεί να σου βγει. Αν φανεί θετικός στην προοπτική του γάμου, θα κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους δεν το είχατε συζητήσει μέχρι σήμερα. Αν είναι αρνητικός, θα πάρεις ευκολότερα πιο δραστικές αποφάσεις για μια σχέση όπου δεν μοιράζεστε τα ίδια θέλω.

– Αν φοβάσαι ότι ο γάμος της κολλητής σου θα επηρεάσει τη φιλία σας.

Ακόμα και αν δεν θα σε ενδιέφερε να είσαι στη θέση της, ίσως βλέπεις τον σύντροφό της κατά κάποιον τρόπο σαν αντίζηλο. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να αναρωτηθείς το γιατί: Μήπως στην πραγματικότητα το πρόβλημα ξεκινά από τη φιλία σας, αφού κατά βάθος αισθάνεσαι ότι η φίλη σου σε «χρησιμοποιούσε» μέχρι να βρει έναν σταθερό σύντροφο; Ή μήπως ο φόβος σου δεν έχει να κάνει με τη φίλη σου αλλά με την προσωπική σου ανασφάλεια, ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε κανέναν με αποτέλεσμα στο τέλος να μένεις μόνη; Μόνο αν βρεις τις απαντήσεις θα καταφέρεις να βρεθείς στο πλάι της φίλης σου, στο πριν και στη διάρκεια του γάμου της, γιορτάζοντας αληθινά μαζί της. Προσπάθησε να δεις την επισημοποίηση της σχέσης της όχι σαν ένα εμπόδιο στη φιλία σας ή σαν ένα προνόμιο που εσένα σου στερεί η «μοίρα», αλλά σαν μια αφορμή για να εξετάσεις και να επιλύσεις τα προσωπικά σου ζητήματα.

Διαβάστε επίσης…

Τι μας έμαθε το 2019 για τους γάμους;

Αυτή είναι η καλύτερη ημερομηνία -αστρολογικά- για να πραγματοποιήσετε τον γάμο σας το 2020

Του ζήτησε να χωρίσουν όταν διαγνώστηκε με καρκίνο κι εκείνος της έκανε πρόταση γάμου