Ούτε μεταξύ μας στο γραφείο δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε αυτό το ψυχεδελικό διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους μέχρι αυτού που κρατάτε στα χέρια σας γιατο αν πιστεύουμε πως το 2021 θα είναι «μια φανταστική χρονιά που θα πάρει το αίμα της πίσω» ή αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι «ένα ακόμα χαμένο καλοκαίρι».Η αδιάκοπη επιθυμία που είχαμεγια απολογισμό, η ανάγκη μας να βάλουμε έναν τίτλο σε όσα συνέβαιναν ήταν μια καθημερινή μάχη. Μια μάχη που ακόμη –τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές– δεν έχει κριθεί.

Τι συνέβη όμως αυτούς τους μήνες; Ή, καλύτερα, τι δεν συνέβη; Χιλιάδες ζευγάρια βρέθηκαν παγωμένα, μουδιασμένα, αγχωμένα, να περιμένουν μια απάντηση. Θα ανοίξει η αγορά; Η ερώτηση «πόσα άτομα πιστεύεις ότι…» κατέκλυσε το Instagram μου. Κάποιες μέρες ξυπνούσα με επαναστατική διάθεση και σας απαντούσα «Προχώρα, πίστεψέ το, όλα θα γίνουν όπως πρέπει» και κάποιες άλλες, σε mood πλήρους συμβιβασμού και αποδοχής του Covid πεπρωμένου, προτιμούσα να μην απαντήσω. Γιατί, αν σας έγραφα, θα έπρεπε να σας πω πως ακόμη –είναι 1/6/2021 σήμερα– η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά και σε βάθος με τους γάμους.

Το editorial αυτό δεν είναι πολιτικοποιημένο ούτε έχει καμία διάθεση κριτικής. Έχει όμως σκοπό να αναδείξει το θέμα του ετήσιου wedding budget. Ενός ποσού που αισθάνομαι πως δεν είναι γνωστό σε εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις και ανοίγουν ή κλείνουν τα διάφορα industries της ζωής μας. Προχθές άνοιξαν τα γυμναστήρια και, πράγματι, χάρηκαπολύ, γιατί θεωρούσα πως αποτελούσαν το τελευταίο προπύργιο του ανοίγματος, το συνώνυμο της πλήρους απελευθέρωσης. Άνοιξαν τα θερινά σινεμά. Πανηγυρισμός.

Φωτογραφία: instagram @myrto_kazi

Για τις δεξιώσεις και τους γάμους, ούτε κουβέντα. Θέλετε όμως να πάρουμε ένα τετράδιο και ένα μολύβι; Ξεκινήστε νασημειώνετε τα έσοδα που προκύπτουν κάθε χρόνο από τους γάμους. Αρχίζουμε με τα προφανή: νυφικά, φωτογράφοι,κτήματα, catering, ποτά, λουλούδια, wedding planning και φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι στα παραπάνω. Συνεχίζουμε όμως με κάποια ακόμα. Πολύ σημαντικά. Ποιος μπορεί να προσθέσει στο ετήσιο γαμήλιο income της χώρας τα αμέτρητα ταξί που φεύγουν από το«Ελευθέριος Βενιζέλος» με καλεσμένους από το εξωτερικό προς τα καταλύματά τους; Προσμετρώνται άραγε τα χιλιάδες δωμάτια στα νησιά μας που κλείνονται από Έλληνες και ξένους προκειμένου να παραστούν στους destination γάμους των φίλων τους; Τα εστιατόρια, τα έξοδα που κάνουμε στους εκάστοτε προορισμούς; Μια ολόκληρη μηχανή δουλεύει με φουλ γκάζια για περισσότεροαπό 6 μήνες, τα έσοδα όμως που φέρνει αποδίδονται γενικά στον «τουρισμό» και όχι στον γάμο που είναι το βασικό της γρανάζι.

Μπορούμε άραγε να μετατρέψουμε τη χρονιά αυτή σε κάτι θετικό;Μπορεί όλη αυτή η αναταραχή, η ανασφάλεια,η στενοχώρια, η ματαίωση να φέρουν κάτι καλό; Μα φυσικά. Αυτό δεν κάνουν πάντα οι άνθρωποι και ο πλανήτης εξελίσσεται,προχωράει και αφήνει πίσω καταστροφές, πολέμους και πανδημίες;

Τι εννοώ; Εννοώ πως οι γάμοι άλλαξαν και δεν έχουν πλέον επιστροφή. Οι νύφες, οι γαμπροί, οι καλεσμένοι…Ο ίδιος ο θεσμόςτου γάμου νόσησε από τον Covid-19 και, «εμβολιασμένος», γεμάτος αντισώματα, βγαίνει πιο δυνατός. Έτοιμοςνα δει τον εαυτό του με νέο μάτι. Χαμογελάει γιατί ξέρει πως υπέφερε, μα βγήκε δυνατός. Κερδισμένος. Ανανεωμένος.

Απάντηση για τους γάμους του 2021, δυστυχώς, δεν έχω να σας δώσω. Μπορώ όμως να σας πω και το υπογράφω πως, όσοι κι αν γίνουν, με όποιον τρόπο κι αν γίνουν, θα είναι εκείνοι που θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής. Της εποχής που οι γάμοι πλέον θα έχουν ουσία, περιεχόμενο, τους σωστούς καλεσμένους και τη διάθεση που πάντα έπρεπε να είχαν.

Η χρονιά δεν χάθηκε. Γιατί σε αυτήν τη ζωή κάθε μάχη που δίνουμε μας κάνει πιο δυνατούς. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας. Η Γη συνεχίζει να γυρίζει και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να παντρεύονται. Γιατί είναι μια εσωτερική ανθρώπινη ανάγκη η ένωσηαυτή, που τα τελευταία –μερικές χιλιάδες– χρόνια δεν βρέθηκε κάτι ικανό να τη σταματήσει.

Σας εύχομαι καλή wedding season με ένα περιοδικό ύμνο στην αγάπη, ύμνο στην Ελλάδα, την αισιοδοξία και την ένωση. Ένα «Yes I Do» που κυκλοφορεί με 3 διαφορετικά εξώφυλλα, όλα πλημμυρισμένα με φως και αισιοδοξία. Αλήθεια, εσείς ποιο πήρατε; Ξεφυλλίστε το, χαμογελάστε, βρείτε τους καλύτερους επαγγελματίες της αγοράς και εμπιστευθείτε τους την πιο όμορφη ημέρα της ζωής σας.

Εμείς, η ομάδα του «Yes I Do», είμαστε εδώ, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, και ετοιμάζουμε συνεχώς νέα πράγματα, για να πάμε όλοιμαζί τον γάμο ένα ακόμα βήμα μπροστά. Κλείνοντας το 20ό τεύχος μας –με μια συγκλονιστική φωτογράφιση στη Μήλο–, μπορώμε βεβαιότητα να σας πω πως η επιλογή του τίτλου «Yes I Do» ήταν η πιο σημαδιακή απόφαση που πήρα ποτέ. Η φράση αυτή«στοιχειώνει» τις αποφάσεις, τα όνειρα, τη ζωή μου.

Τρεις λέξεις περιλαμβάνουν για εμένα το νόημα της ύπαρξής μας. Θετικότητα -Yes-, προσωπικότητα -I-, πράξη -Do-.

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

PS: Στις wedding φωτογραφίες σας βάλτε το hashtag #yesidogr για να ζούμε μαζί σας τις όμορφες στιγμές σας.

Facebook: Μyrto Kazi

Instagram: @myrto_kazi

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

editorial.jpg

Must Read:

Milos elopment: Ταξιδέψτε στη Μήλο μέσα από το νέο καλοκαιρινό τεύχος του Yes I Do | Yes I Do (yes-i-do.gr)

Το επετειακό 20ό τεύχος του Yes I Do κυκλοφορεί με 3 συλλεκτικά covers!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!