Το καλοκαίρι φτάνει και η περίοδος, όπου όλες οι προετοιμασίες για τον γάμο σας θα πάρουν φωτιά, πλησιάζει.

Η καθημερινότητα και οι σημερινοί ρυθμοί της ζωής είναι έντονοι και γρήγοροι. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Η ζέστη βέβαια δεν είναι ένας από τους συμμάχους μας.

Τι πρέπει να κάνεις; Απλό! Ξεκίνα να τρέφεσαι σωστά!

Μερικές φορές η σωστή διατροφή, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή μικροί διατροφικοί «θησαυροί», δεν αρκεί για να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας». Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ξεκούραση του οργανισμού μας και προτείνεται να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας.

diet 1

Ποια είναι αυτά;

Μελατονίνη: Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και της ξεκούρασης!

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο από διάφορους νευροδιαβιβαστές και μας βοηθά να κοιμηθούμε ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Διαιτητικές πηγές:  Η μελατονίνη βρίσκεται στη μπανάνα, στα κεράσια (και στον χυμό τους), στις πορτοκαλί πιπεριές, στα καρύδια, στις τομάτες και στον λιναρόσπορο.

Γλυκίνη: Πρωτεϊνικό αμινοξύ και νευροδιαβιβαστής

Θεωρείται αναγκαία για την σωστή λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμπληρώματα γλυκίνης βελτιώνουν τα συμπτώματα έλλειψης ύπνου.

Παρόλο που η γλυκίνη συντίθεται από τον οργανισμό μας, η πρόσληψη τροφών πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ, βελτιώνουν το αίσθημα της κόπωσης, της νύστας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας.

Διαιτητικές πηγές: Κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια, φασόλια, σπανάκι, αγγούρι, κουνουπίδι, λάχανο, κολοκύθα, μπανάνα και ακτινίδιο.

diet

Θειαμίνη: Υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β

Καταναλώνοντας, πριν κοιμηθούμε, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε θειαμίνη το επόμενο πρωί αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια.

Διαιτητικές πηγές: Η θειαμίνη βρίσκεται στα δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα, φασόλια, ηλιόσπορους, πορτοκάλι, τόνο και χοιρινό κρέας.

Βιταμίνη Β6: Συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης.

Διαιτητικές πηγές:  Βρίσκεται στον σολομό, χοιρινό κρέας, τόνο, πατάτα, μπανάνα, νιφάδες βρώμης, ρεβίθια.

Τώρα μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα και πραγματικά να ξεκουραστείτε!

Από την  Νίκολη Θανοπούλου.

 
 
Yes I Do Extra Info:
Η Νίκολη Θανοπούλου είναι υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ. Ταυτόχρονα διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας (κοντά στην πλατεία Συντάγματος) από το 2009.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία (M.Sc. Μedical Science, with merit in Clinical Nutrition).