Είστε αθεράπευτα ρομαντική, ρεαλίστρια ή, μήπως, ο φεμινισμός κυλάει στις φλέβες σας; Σε όποια κατηγορία γυναίκας κι αν ανήκετε, αυτά είναι τα πέντε βιβλία που θα σας κάνουν να «ταξιδέψτε» χωρίς υπεύθυνη δήλωση ή SMS στο 13033. 

Άνδρες από την Άρη, Γυναίκες από την Αφροδίτη – John Gray (Εκδόσεις Ιβίσκος)

Ψυχολογία

Το «Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία βαθύτερων και ουσιαστικότερων σχέσεων αγάπης και κατανόησης μεταξύ των δύο φύλων. Περιέχει συμβουλές για τη βελτίωση μιας σχέσης μέσω της κατανόησης του τρόπου επικοινωνίας και των συναισθηματικών αναγκών του αντίθετου φύλου.

Να το διαβάσετε γιατί -ειδικά εν μέσω καραντίνας- χρειάζεται ένα «λεξικό» επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων.

Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας – Λένα Διβάνη (Εκδόσεις Πατάκη)

Βιογραφίες-Ντοκουμέντα

Συνδυάζοντας την ιδιότητά της ως ιστορικός και ως λογοτέχνης, η Λένα Διβάνη επιλέγει 8 μεγάλους έρωτες και διηγείται την ιστορία τους ενώ παράλληλα περιγράφει λεπτομερώς το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας στην εκάστοτε εποχή. Έρωτες γνωστοί από τον «κίτρινο τύπο» ή και άγνωστοι, ο Όθωνας και η Αμαλία, η Μαντώ Μαυρογένους και ο Υψηλάντης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος -που αφιέρωσε τη ζωή του στην πολιτική μετά τον χαμό της αγαπημένης του- και η Μαρία, είναι μερικά από τα ζευγάρια που είχαν μοιραίο ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Να το διαβάσετε γιατί θα εκπλαγείτε με το πόσο και πώς οι προσωπικές ιστορίες ηγετικών χαρακτήρων επηρέασαν την ιστορία και την πορεία της χώρας.  

Οι μικρές κυρίες παντρεύονται – Louisa May Alcott (Εκδόσεις Άγκυρα)

Κλασική λογοτεχνία

Οι «Μικρές κυρίες» στην πιο wedding εκδοχή τους. Δεν υπάρχει κορίτσι που να μην ταυτίστηκε με έναν από τους χαρακτήρες που έπλασε η Alcott το μακρινό 1868. Κάποιοι  αποθεώνουν το συγκεκριμενο έργο, χαρακτηρίζοντάς το ως το πρώτο φεμινιστικό μανιφέστο, ενώ άλλοι θέτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό υπό αμφισβήτηση όσο οι πρωταγωνίστριες μεγαλώνουν και παντρεύονται. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα διαχρονικό αριστούργημα με πολλή αισιοδοξία. Σκιαγραφεί την ηθογραφία της εποχής, παρουσιάζει γυναίκες-πρότυπα που ξεφεύγουν για λίγο από τους έμφυλους ρόλους, περνά απελευθερωτικά μηνύματα κι έχει μια μοναδική πλοκή.

Να το διαβάσετε γιατί ακόμα κι αν το έχετε διαβάσει σαν παιδί, θα το δείτε με εντελώς διαφορετική ματιά ως ενήλικη γυναίκα.

Περηφάνια και Προκατάληψη – Jane Austen (Εκδόσεις Elxis)

Κλασική λογοτεχνία

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αγγλικής λογοτεχνίας. Είναι πολυεπίπεδο και πολλαπλώς ερμηνεύσιμο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κωμωδία ηθών» της τάξης των μεσαίων γαιοκτημόνων της Αγγλίας, προς τα τέλη του 18ου, αρχές του 19ου αιώνα, ως ρεαλιστικό «οικογενειακό μυθιστόρημα» ή ως μαρτυρία της μετάβασης της κοινωνίας της Αντιβασιλείας προς τον σύγχρονο κόσμο. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρόκειται για μια μελέτη της μοίρας της γυναίκας σε μια κοινωνία που ήταν ανίκανη να την αντιμετωπίσει ως άνθρωπο με κρίση, απόψεις, επιλογές, με ανδρικά δηλαδή, για την εποχή, χαρακτηριστικά. Μπορεί η αγάπη και η αφοσίωση να ανθίσουν εκεί που κάποτε υπήρχε ο θυμός και το μίσος, η περηφάνια και η προκατάληψη;

Να το διαβάσετε γιατί είναι μια από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών.

Πριν έρθεις εσύ – Jojo Moyes (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ρομαντικό μυθιστόρημα

Αφού τελειώσετε με τα δύο αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που προηγήθηκαν, αυτό το σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα θα σας συγκινήσει με μια ιστορία με ισχυρές και ισορροπημένες δόσεις χιούμορ, στενοχώριας, αισιοδοξίας και ελπίδας. Η δύσκολη καθημερινότητα ενός τετραπληγικού, το συναισθηματικό φορτίο του ίδιου και των οικείων του, ένας θυελλώδης έρωτας και μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης που έρχεται να μας υπενθυμίσει τη σπουδαιότητα της κάθε στιγμής που ζούμε.

Να το διαβάσετε γιατί ένα δυνατό love story θα απελευθερώσει τα συναισθήματά σας.

Το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι η άσκηση για το σώμα. Καλλιεργεί τη φαντασία, προσφέρει τέρψη, ευχαρίστηση και παρέα ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανείς άλλος στο δωμάτιο. Ακόμα και αν το διάβασμα δεν περιλαμβανόταν ποτέ πριν στις ασχολίες του ελεύθερου χρόνου σας, τώρα είναι η ευκαιρία να το ξεκινήσετε!

Διαβάστε επίσης…

#couplegoals | Οι 5 πιο hot σειρές που πρέπει οπωσδήποτε να δεις με το άλλο σου μισό

10 σούπερ χρήσιμα tips για να «μπεις» στο νυφικό σου μετά την καραντίνα

Μήνας του μέλιτος… στο σπίτι! Πώς θα περάσετε ρομαντικά σε καραντίνα