Από τη Γωγώ Καρκάνη

Γιατί οι δίσεκτες χρονιές θεωρούνται τάχα κακότυχες για νέα ξεκινήματα και πώς τους «βγήκε το όνομα»; Ανακαλύπτουμε την ιστορική αλήθεια πίσω από τις δεισιδαιμονίες και δημιουργούμε το δικό μας μάντρα ώστε, ακόμα κι αν είμαστε προληπτικοί, να κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα της ζωής μας με θάρρος.

Σύμφωνα με μια θεωρία, τα δίσεκτα έτη προορίζονταν για γάμους βασιλέων και γαλαζοαίματων, και οι κοινοί θνητοί είχαν στη διάθεσή τους μόνο τα υπόλοιπα.

Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, μην αναβάλλεις για του χρόνου ό,τι μπορείς να κάνεις φέτος. Ακόμα κι αν αυτό είναι κάτι το τόσο «ριψοκίνδυνο» ως προς την επιτυχία του, όσο ένας γάμος σε δίσεκτο έτος.

Λίγη ιστορία. Πώς βγήκε η «ρετσινιά» του δίσεκτου έτους;

Ας πάμε πίσω στον χρόνο. Τα έτη στο ρωμαϊκό ημερολόγιο είχαν 355 μέρες, με την προσθήκη ενός μήνα 22 ημερών κάθε διετία, μέχρι που ο Ιούλιος Καίσαρας ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο και ζήτησε από τον αστρονόμο Σωσιγένη να βελτιώσει το σύστημα. Η λύση που έδωσε ήταν να καθιερώσει το έτος των 365 ημερών και κάθε τέσσερα χρόνια να αναπληρώνει τη «λειψή» μέρα προσθέτοντάς τη στον Φεβρουάριο. Το μοναδικό «ελάττωμα» στο νέο καθεστώς ήταν ότι ο Φεβρουάριος θεωρούνταν ο μήνας των νεκρών. Κάπως έτσι, οι δίσεκτες χρονιές συνδέθηκαν με την κακοτυχία. Σύμφωνα, βέβαια, με μια άλλη θεωρία, τα δίσεκτα έτη προορίζονταν για γάμους βασιλέων και γαλαζοαίματων, και οι κοινοί θνητοί είχαν στη διάθεσή τους μόνο τα υπόλοιπα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη της κακοτυχίας για τα δίσεκτα έτη επιβιώνει στη χώρα μας μέχρι και σήμερα καθώς, σύμφωνα με μια στατιστική, «αναγκάζει» ένα στα πέντε ζευγάρια να αναβάλει τον γάμο του μέχρι την επόμενη χρονιά, των 365 ημερών. Σε άλλες χώρες, τα δίσεκτα χρόνια έχουν συνδεθεί με πιο διασκεδαστικές παραδόσεις, αν και σε κάποιες περιπτώσεις σεξιστικές. Στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, για παράδειγμα, λέγεται πως οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου σε έναν άντρα μόνο κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους. Στη Φινλανδία, αν μια γυναίκα κάνει πρόταση γάμου στις 29 Φεβρουαρίου και ο άντρας αρνηθεί, τότε είναι αναγκασμένος να της χαρίσει αρκετό ύφασμα για να ράψει μια φούστα – λες και τα ρούχα είναι η παρηγοριά για τις θαρραλέες γυναίκες!

Το πρώτο βήμα γυναικείας χειραφέτησης

Θρυλείται ότι η σύνδεση των δίσεκτων χρόνων με τις προτάσεις γάμου από τις γυναίκες προς τους άντρες ανάγεται στον 5ο αιώνα. Εκείνα τα χρόνια, μια Ιρλανδή μοναχή, παρακινημένη από τον ισχυρισμό πολλών γυναικών ότι ο σύντροφός τους ήταν υπερβολικά ντροπαλός για να τους κάνει εκείνος πρόταση γάμου, ζήτησε από τον Άγιο Πατρίκιο να παραχωρήσει και στις γυναίκες το δικαίωμα αυτής της πρωτοβουλίας. Ο άγιος, σύμφωνα με την ίδια παράδοση, προέβη στη «μετρημένη» παραχώρηση του να επιτρέπεται σε μια γυναίκα να κάνει πρόταση γάμου μόνο την 29η Φεβρουαρίου.

Γιατί οι προλήψεις επιβιώνουν κόντρα στη λογική;

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, πέρα από κάθε λογική, το 25% του γενικού πληθυσμού θεωρεί τον εαυτό του προληπτικό. Ενώ ζούμε σε έναν, υποτίθεται, ορθολογικό κόσμο, από κάποια κτίρια λείπει εντελώς ο 13ος όροφος, ενώ ακόμα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παραλείπουν τη 13η σειρά καθισμάτων! Πώς είναι δυνατόν; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι προλήψεις επιβιώνουν καθώς συνδέονται με το γεγονός ότι κάθε φορά που επιλέγουμε, για παράδειγμα, μια πιο «καλότυχη» ημερομηνία, αποκτούμε την ψευδαίσθηση του ελέγχου και περιορίζουμε το στρες. Αν, μάλιστα, μια κακοτυχία συμπέσει με ένα δυσάρεστο γεγονός -λόγου χάρη, την ημέρα που φορέσαμε μαύρο φόρεμα πέθανε ένας θείος μας-, αυτή η σύνδεση είναι εύκολο να παγιωθεί, εντελώς αυθαίρετα, στο μυαλό μας.

«Καλές» και «κακές» χρονιές;

Δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα που να επιβεβαιώνει την κακοτυχία των δίσεκτων ετών, ούτε στον γάμο ούτε σε κανένα άλλο νέο ξεκίνημα στη ζωή μας. Αν, βέβαια, εσείς είστε αθεράπευτα προληπτικοί, μπορείτε να αντισταθμίσετε την «κακοτυχία» ακούγοντας τη συμβουλή της Αμερικανίδας αστρολόγου Carolyne Faulkner και προγραμματίζοντας τον γάμο σας για τις 20 Φεβρουαρίου του 2020 – έστω κάνοντας έναν πολιτικό γάμο στα γρήγορα, γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η Faulkner πιστεύει ότι αυτή η ημερομηνία είναι εξαιρετικά καλότυχη, γιατί «ο αριθμός 20 σηματοδοτεί τα νέα ξεκινήματα – ειδικά στις 20/02/20». Επιπλέον, εκείνη τη μέρα η θέση των πλανητών στον ουρανό ευνοεί τις «δυνατές δεσμεύσεις, τη συναισθηματική σταθερότητα και την εκπλήρωση μιας ιερής συμφωνίας». Βέβαια, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του 20 στην αριθμολογία, ολόκληρο το 2020 υπόσχεται τη μακροημέρευση ενός γάμου. Αν, πάλι, οι προβλέψεις της δεν είναι αρκετές για να σας καθησυχάσουν, επαναλάβετε έπειτα από εμένα το εξής μάντρα: Κάθε χρονιά είναι μια καλή χρονιά για να παντρευτείς τον αγαπημένο σου. Ή την αγαπημένη σου, ανάλογα με το φύλο και τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης… 

The Knot Gala: Αυτές είναι οι νέες, μεγάλες τάσεις στον γάμο

Έβελυν Καζαντζόγλου | A Great Gatsby bridal diva

Δημήτρης Λαγιόπουλος: Η εικόνα της τρελής ευτυχίας είναι να είσαι 90 χρονών σε ένα σπίτι στο βουνό με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν