Από τη Ματίνα Μαρκάτου*

Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά αυτό που με φόβιζε περισσότερο όταν πήρα την απόφαση τον περασμένο Απρίλιο, στη διάρκεια του πρώτου lockdown, να αναβάλω τον γάμο μου μεταφέροντάς τον για τα Χριστούγεννα, δεν ήταν τόσο ο κόπος που θα πήγαινε χαμένος, το τέλειο καλοκαιρινό νυφικό που θα έπρεπε να απαρνηθώ, ούτε καν το γεγονός ότι θα άφηνα πίσω μου το όνειρο ενός after wedding πάρτι με μαγιό στην παραλία. Ήταν η αμήχανη στιγμή που θα το ανακοίνωνα στους καλεσμένους και στους επαγγελματίες με τους οποίους είχα συνεργαστεί υποδειγματικά.

Photo by Samantha Gades on Unsplash

Παρόλο που ο λόγος με ξεπερνούσε -για την ακρίβεια, αφορούσε ολόκληρο τον πλανήτη- σκεφτόμουν τις προετοιμασίες που είχαν κάνει οι αγαπημένοι μου συγγενείς και φίλοι: τα εισιτήρια που είχαν βγάλει πολλούς μήνες νωρίτερα για το κυκλαδίτικο νησί, όταν ακόμα πιστεύαμε ότι τον Ιούλιο θα βούλιαζε από κόσμο, τις πρόβες με τη μαμά μου στον καθρέφτη, με εκείνη να ποζάρει με το δικό της καλοκαιρινό φόρεμα με μάτια υγρά από συγκίνηση, τον ενθουσιασμό των κολλητών μας που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν όλοι μαζί ένα καθόλου ασήμαντο ποσό για να μας κάνουν δώρο το ταξίδι του μέλιτος.

Σκεφτόμουν τη wedding planner μας, την εταιρεία catering, τον χώρο της δεξίωσης, τον φωτογράφο και τον βιντεογράφο και όλους αυτούς τους επαγγελματίες, κάποιοι από τους οποίους είχαν εξελιχθεί σε φίλους: την προσπάθειά τους που θα πήγαινε χαμένη, τις ανατροπές στα σχέδια που απαιτούσε η αλλαγή εποχής ενός γάμου. Και ένιωσα ότι κατά κάποιον τρόπο, τους προδίδω όλους. Παράλογο, το ξέρω, αλλά έτσι ένιωσα.

Και μετά τους το ανακοίνωσα και η έκπληξη ήταν τόσο ευχάριστη, που με έκανε να ξεχάσω μεμιάς τους φόβους και τους δισταγμούς μου. Καλεσμένοι και επαγγελματίες με αγκάλιασαν με κατανόηση και με ενθάρρυναν ότι όλα θα πάνε καλά. Με διαβεβαίωσαν ότι έχουν ξαναπάει σε χριστουγεννιάτικους γάμους και ναι, είναι μαγευτικοί. Πιο ξεχωριστοί από τους καλοκαιρινούς.

Ρίχτηκα λοιπόν σε έναν καινούριο μαραθώνιο, ντύνοντας τα αρχικά μου σχέδια στα ζεστά, πασπαλίζοντάς τα με τη ζάχαρη άχνη των κουραμπιέδων και με ψεύτικο χιόνι, στολίζοντάς τα με γκι και αλεξανδρινά. Βαθιά μέσα μου ήξερα ότι δεν είχαμε ξεμπερδέψει από την αρχική απειλή, αλλά προσπαθούσα να διαχειριστώ τα χειρότερα σενάρια που έπαιζαν στο μυαλό μου και να σκέφτομαι θετικά. Μείωσα, για παν ενδεχόμενο, τον αρχικό αριθμό των καλεσμένων και ακύρωσα το ταξίδι του μέλιτος αλλά δεν έκανα κανέναν άλλο συμβιβασμό, μόνο τις απαραίτητες μετατροπές για έναν χειμωνιάτικο, γιορτινό γάμο.

Το καλοκαίρι, καθώς τα κρούσματα πήραν πάλι την ανιούσα, σκεφτόμουν ότι δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ ένα δεύτερο lockdown. Όμως μερικές φορές σε ξαφνιάζει ο ίδιος σου ο εαυτός. Όταν τελικά το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα και μπήκαμε ξανά σε καραντίνα, ήμουν απροσδόκητα ψύχραιμη. Ίσως γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζούσα και πλέον είχα προετοιμαστεί καλύτερα και ψυχικά και πρακτικά.

Τώρα ο μοναδικός μου φόβος είναι για την υγεία, των αγαπημένων μου ανθρώπων και τη δική μου. Είμαι σε κατάσταση αναμονής: προς το παρόν δεν αναβάλλω, για δεύτερη φορά, τον γάμο μου. Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα ώστε να παντρευτώ ακόμα και σε κλειστό κύκλο. Άλλωστε οι ημερομηνίες του 2021 έχουν γίνει ήδη ανάρπαστες από άλλα ζευγάρια! Αλλά αν τελικά οι συνθήκες με αναγκάσουν να αποφασίσω τη δεύτερη αναβολή, τουλάχιστον ξέρω καλά ότι έχω τους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες μου στο πλάι μου, όχι απέναντί μου. Μια σκέψη πολύ ανακουφιστική.

*Ευχαριστούμε τη Ματίνα Μαρκάτου για το άρθρο που μας έστειλε με την εμπειρία της και αποφασίσαμε να το δημοσιεύσουμε αυτούσιο.

Must Read:

Αληθινή μαρτυρία: «Τι μετανιώνω -και τι όχι- που έκανα τον γάμο μου μέσα στην πανδημία»

Wedding boom στην Κίνα με 600.000 γάμους! Να περιμένουμε το ίδιο και στην Ελλάδα;

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Most Popular:

Τελικά, υπάρχει συνταγή για έναν ευτυχισμένο γάμο;

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά: «Γενικά, δεν το σκάω. Σε αντίθεση με πολλούς άντρες που έχω γνωρίσει».

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.