Από τη Γωγώ Καρκάνη

Από την αρχή ταιριάξατε σαν δυο κομμάτια παζλ, έγινε το αποφασιστικό «κλικ» που κάνουν δύο άνθρωποι όταν κουμπώνουν. Πέρα από το ταίριασμα, ωστόσο, πέρα από τη μοναδική χημεία σε κάθε σχέση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν και κάποια γενικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ιδανικό σύντροφο. Που βοηθούν το ζευγάρι να ξεπεράσει σχετικά ανώδυνα τις δυσκολίες, να καλλιεργήσει την αγάπη και την αφοσίωση μέσα στα χρόνια. Που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες ένας δεσμός να εξελιχθεί σε ευτυχισμένο γάμο. Όπως τα παρακάτω 7 χαρακτηριστικά, που αν τα αναγνωρίζεις στον αγαπημένο σου, μη διστάσεις να πεις το «ναι».

yes-i-do-happy-couple.jpeg

1. Ωριμότητα. «Το να είσαι “ενήλικας” δεν σημαίνει μόνο να μη φέρεσαι, πια, σαν παιδί – για παράδειγμα να βγάζεις τα σκουπίδια έξω ή να μην αργείς στα ραντεβού σου. Σημαίνει ουσιαστικά να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές επιδράσεις από το παρελθόν μας, να κατανοούμε και να διορθώνουμε τον τρόπο με τον οποίο παλιά γεγονότα επηρεάζουν τις τωρινές συμπεριφορές και σχέσεις μας. Καθώς εξελισσόμαστε, είναι πιθανότερο να αναζητήσουμε όχι κάποιον που θα καλύψει τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες μας, αλλά έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μοιραστούμε ισότιμα τη ζωή μας» εξηγεί η Lisa Firestone, Ph.D., του κέντρου ψυχικής υγείας The Glendon Association.

2. Δεκτικότητα. Ο ιδανικός σύντροφος είναι ανοιχτός, δεν σηκώνει άμυνες, είναι πρόθυμος να γίνει ευάλωτος απέναντί μας. «Δεν υπάρχουν ούτε τέλειοι άνθρωποι ούτε τέλειοι δεσμοί, οπότε όταν βρίσκουμε κάποιον με τον οποίο αισθανόμαστε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θέμα της σχέσης στο οποίο αισθανόμαστε ότι υστερούμε και όταν βρίσκουμε κάποιον που είναι δεκτικός στην εξέλιξη, έχουμε κερδίσει τη μισή μάχη», εξηγεί η Firestone.

3. Ειλικρίνεια και εντιμότητα. Η ειλικρίνεια χτίζει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Η ανεντιμότητα προκαλεί σύγχυση, κάνει όσους ανοίχτηκαν να νιώσουν προδομένοι και διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. «Τίποτα δεν είναι πιο καταστροφικό από την ανειλικρίνεια και την παραπλάνηση. Ακόμα και σε επώδυνες καταστάσεις όπως η απιστία, η πράξη της παραπλάνησης είναι συχνά εξίσου -αν όχι περισσότερο- τραυματική από την ίδια την απιστία», διευκρινίζει η ψυχολόγος.

4. Σεβασμός και ανεξαρτησία. «Οι ιδανικοί σύντροφοι αποδέχονται και υποστηρίζουν ο ένας τους στόχους ζωής του άλλου. Αντιλαμβάνονται τα θέλω, τις επιθυμίες και τα αισθήματα του άλλου και τα θεωρούν ισότιμα με τα δικά τους. Αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με σεβασμό και ευαισθησία και δεν προσπαθούν να ελέγξουν ο ένας τον άλλο με απειλές ή χειριστικές συμπεριφορές».

5. Ενσυναίσθηση. Ο ιδανικός σύντροφος καταλαβαίνει το έτερον ήμισυ, τόσο σε πνευματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. «Όταν τα μέλη μιας σχέσης κατανοούν το ένα το άλλο, τότε αντιλαμβάνονται τα κοινά αλλά και τις διαφορές τους. Τότε, μπορούν να επικοινωνήσουν με ευαισθησία και σεβασμό μεταξύ τους ώστε κανένας να μην αισθανθεί υποτιμημένος».

6. Τρυφερότητα. Ο ιδανικός σύντροφος είναι τρυφερός και εκδηλωτικός σε πολλά επίπεδα: σωματικά, λεκτικά, συναισθηματικά. «Απολαμβάνει την οικειότητα στο σεξ και δίνει και παίρνει τρυφερότητα και ευχαρίστηση χωρίς περιορισμό».

7. Αίσθηση χιούμορ. Κάθε ένας από εμάς αναζητά διαφορετικό χιούμορ στον ιδανικό σύντροφο, αλλά η ικανότητα να σατιρίζουμε και να διακωμωδούμε ακόμα και δύσκολες καταστάσεις μπορεί να αποδειχθεί αληθινά σωτήρια. «Τα ζευγάρια που καταφεύγουν στο παιχνίδι και το πείραγμα, συχνά με το χιούμορ τους αφοπλίζουν δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. Μια καλή αίσθηση του χιούμορ αναμφίβολα αποφορτίζει τις στιγμές έντασης», καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης…

Ο γάμος της καλύτερής σου φίλης. Τι γίνεται όταν αντί να νιώθεις ενθουσιασμό, σε κατακλύζει η τοξική ζήλια;

Thalia & Tommy Mottola: 20 χρόνια γάμου | Μια ιστορία αγάπης με αληθινό happy end, βγαλμένη από μεξικάνικη τηλενουβέλα

Τι μας έμαθε το 2019 για τους γάμους;