Από τον Παναγιώτη Κούστα

Την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού οι οδηγίες για τους γάμους, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους θρησκευτικούς, άλλοτε πέφτουν σαν ψιλόβροχο και άλλοτε σαν χαλάζι. Αλλάζουν συνεχώς και χωρίς να υπάρχει κάποιο ασφαλές «μετεωρολογικό» μοντέλο πρόβλεψης. Πώς μπορεί, λοιπόν, να γραφτεί ένα manual για τον πολιτικό γάμο στην εποχή του Covid-19, όταν από την απόφαση για τα αρχικά μέτρα ασφαλείας τον Μάρτιο του 2020 και την έναρξη του πρώτου lockdown έχουν περάσει από τη φάση του να επιτρέπονται άλλοτε με 9, άλλοτε με 20, άλλοτε με 50 και άλλοτε με 100 καλεσμένους, ανάλογα με την περιοχή, ενώ στη συνέχεια απαγορεύτηκαν αρχικά κατά τόπους μαζί με όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και για όλη τη χώρα με την έναρξη του δεύτερου πανελλαδικού lockdown; Για τη σύνταξή του, δεν έχουμε παρά να αρκεστούμε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει και μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι που σχεδιάζει τον πολιτικό του γάμο, ακόμα και εν μέσω ενός σκληρού lockdown.

Φωτογραφία: Master1305/www.freepik.com

1. Ασχοληθείτε από νωρίς με όλα τα γραφειοκρατικά

Επικοινωνήστε με το Γραφείο Πολιτικών Γάμων του δήμου σας και εφόσον λειτουργεί κανονικά, αδράξτε την ευκαιρία για να εκδώσετε από νωρίς τις άδειες του γάμου σας. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως στο Ληξιαρχείο, για να εκδώσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα σας ζητήσουν.

2. Κλείστε μια ημερομηνία που να δείχνει ασφαλής

Αν ετοιμάζετε τον πολιτικό σας γάμο εν μέσω του δεύτερου lockdown, χωρίς να υπάρχει κάποια ανακοίνωση για τους περιορισμούς που θα ισχύουν μετά τη λήξη του (που κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα συμβεί), προφανώς και δεν είναι σοφό να τον προγραμματίσετε για την αμέσως επόμενη περίοδο, καθώς θα είναι σαν να βαδίζετε μέσα σε μια αχαρτογράφητη γη που μπορεί να κρύβει μια έκταση με κινούμενη άμμο, έτοιμη να καταπιεί τα σχέδιά σας. Επιλέξτε ημερομηνίες που προβλέπονται πιο ασφαλείς, όπως για το 2ο εξάμηνο του 2021, μια περίοδο που αναμένεται να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και τα γενικά μέτρα προστασίας να έχουν χαλαρώσει.

3. Ετοιμάστε εναλλακτικές λίστες με καλεσμένους

Σε κάθε περίπτωση αλλά και ειδικά αν το 2ο εξάμηνο του 2021 σας πέφτει κάπως μακριά, ετοιμάστε εναλλακτικές λίστες καλεσμένων. Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς μοντέλων που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τους συμμετέχοντες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, θα σας προτείναμε να ετοιμάσετε λίστες των 9, 20, 50 και 100 ατόμων και καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του πολιτικού σας γάμου, να προσανατολιστείτε προς την guest list που οι μελλοντικά ισχύουσες συνθήκες θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε. Αν, βέβαια, προγραμματίζετε τον πολιτικό γάμο σας για αρκετά αργότερα μέσα στη νέα χρονιά, μπορείτε να συντάξετε και μία λίστα χωρίς περιορισμό στους καλεσμένους, σε περίπτωση που τα μάλλον υπεραισιόδοξα σενάρια για πλήρη άρση των μέτρων βγουν αληθινά!

4. Δώστε βάση στην ασφάλεια των καλεσμένων σας

Το ότι θα τελέσετε τον γάμο σας σε ένα δημαρχείο δεν σημαίνει, δυστυχώς, ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και -κυρίως- όλοι οι καλεσμένοι σας θα τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας. Επιθεωρήστε τον χώρο του δημαρχείου, προχωρήστε ελεύθερα σε παρατηρήσεις αν δείτε ότι κάτι δεν συμφωνεί με τις κρατικές οδηγίες και ενισχύστε τα μέτρα προστασίας όπου κρίνετε απαραίτητο, π.χ. προνοώντας για έξτρα μάσκες και αντισηπτικούς σταθμούς για τους καλεσμένους σας, αλλά και για έναν άνθρωπο που θα του αναθέσετε να φροντίζει έτσι ώστε να τηρούν όλοι τις εκάστοτε ισχύουσες αποστάσεις για να μη δημιουργηθεί συνωστισμός και βρείτε εσείς οι ίδιοι τον μπελά σας, ως υπεύθυνοι διοργανωτές της κοινωνικής εκδήλωσης.

5. Παρακολουθείτε τις ενημερώσεις της Πολιτικής Προστασίας και παραμείνετε σε επαφή με το Γραφείο Πολιτικών Γάμων του δημαρχείου σας

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωπο κάνουν σχέδια, ο θεός, ο Βούδας, η φύση ή ο τυχαίος παράγοντας γελούν. Δυνατά, σαρκαστικά και ενοχλητικά. Κι ενώ εσείς μπορεί να έχετε λάβει όλα τα μέρα για να εξασφαλίσετε ότι ο πολιτικός γάμος σας θα γίνει μια συγκεκριμένη «ασφαλή» ημερομηνία, ποτέ δεν ξέρετε το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Γι’ αυτό, παρακολουθείτε σε τακτική βάση τις ενημερώσεις της Πολιτικής Προστασίας για να ενημερώνεστε για την εξέλιξη της πανδημίας και παραμείνετε σε ανοιχτή γραμμή με τους υπαλλήλους του Γραφείου Πολιτικών Γάμων του δημαρχείου σας, αλλά και με όλους τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεστε, για να μεταφέρετε κατευθείαν την ημερομηνία σε περίπτωση που αρχίσουν ξαφνικά να ανεβαίνουν τα κρούσματα και να προαναγγέλλονται νέα, πιο περιοριστικά μέτρα από αυτά που είχατε αρχικά προβλέψει.

Η εποχή του κορωνοϊού, που όλοι ευχόμαστε να λάβει σύντομα τέλος με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, έδωσε νέο νόημα στη λαϊκή ρήση «όλα του γάμου δύσκολα». Κι όμως, στα δύσκολα είναι που η αγάπη μετράει το ανάστημά της και βγαίνει νικήτρια για να ξεκινήσει η δική της εποχή που θα σας κάνει να βαδίζετε σε έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα ή άνθη αιγυπτιακού γιασεμιού, ανάλογα με τα οσφρητικά σας γούστα.

Must Read:

Destination Weddings 2021: Πώς θα είναι άραγε;

Η απόλυτη checklist για τους γάμους της εποχής του κορωνοϊού

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Most Popular:

Τι γίνεται με τα «αστεφάνωτα» ζευγάρια εν μέσω lockdown;

Έχω κάνει πολιτικό γάμο. Αξίζει να προχωρήσω και σε θρησκευτικό;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.