Από τη Γωγώ Καρκάνη

Υπάρχουν κάποια τρικ στην οργάνωση ενός γάμου που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το budget του δίχως να στερηθείτε τίποτα. Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών θα διοργανώσετε το event των ονείρων σας ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείτε χρήματα – τα οποία, αν θέλετε, μπορείτε να διαθέσετε στα πράγματα που μετρούν περισσότερο για εσάς (όπως το ταξίδι του μέλιτος ή το νυφικό φόρεμα).

yes_i_do_details_not_to_spend_much_adrianna_van_groningen_unsplash.jpg

1. Πείτε «όχι» σε εφήμερες τάσεις χωρίς συναισθηματική αξία για εσάς. Χειρονομίες όπως η απελευθέρωση περιστεριών ή τα πυροτεχνήματα εντυπωσιάζουν στιγμιαία τους καλεσμένους συνεισφέροντας στη γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά συχνά έχουν δυσανάλογο οικονομικό -και κάποιες φορές περιβαλλοντικό- κόστος. «Εύκολα κάποιος μπαίνει στον πειρασμό να έχει στον γάμο του τα τελευταία και μεγαλύτερα trends» σχολιάζει ο wedding planner Brian Worley, προσθέτοντας: «Το σημαντικότερο όμως είναι να επικεντρωθείτε στο στιλ σας ως ζευγάρι, ώστε όταν θα βλέπετε τις φωτογραφίες χρόνια μετά, να αισθάνεστε ότι εκείνη η γιορτή σάς εξέφραζε απόλυτα».

2. «Off season» είναι η λέξη-κλειδί. Ένας γάμος εκτός καλοκαιριού θα σας δώσει πρόσβαση σε υπέροχους χώρους και υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να επιδοθείτε σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβετε να τους κλείσετε πριν από τα υπόλοιπα ζευγάρια (τα άπειρα που παντρεύονται, συνήθως, μέσα στο καλοκαίρι). Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον γάμο σας εκτός καλοκαιριού, οργανώστε τον στις παρυφές του, όπως τον Μάιο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμα και έτσι, μπορεί να εξοικονομήσετε χρήματα. Μάλιστα, η φράση off-season εφαρμόζεται ακόμα και στις ημέρες της εβδομάδας: Επιλέγοντας να κάνετε τον γάμο σας εκτός Σαββάτου (π.χ. Παρασκευή ή Κυριακή), έχετε αυτομάτως πρόσβαση σε καλύτερες προσφορές για χώρους και υπηρεσίες.

3. Ακολουθήστε το νέο trend των γάμων σε μικρότερο κύκλο. Ή αλλιώς, λίγοι και καλοί. Επιλέγοντας να αφήσετε έξω από τη λίστα των καλεσμένων σας ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζετε προσωπικά (π.χ. γείτονες και συγγενείς γονιών και πεθερικών), όχι μόνο γλιτώνετε χρήματα αλλά και απλοποιείτε την όλη διαδικασία οργάνωσης του γάμου.

4. Αντί να πάτε στο νησί, φέρτε το νησί στον γάμο σας. Διαλέξτε να τον κάνετε σε ένα παραθαλάσσιο location π.χ. της Αττικής και διαμορφώστε ολόκληρο το concept σε κυκλαδίτικο στιλ. Έτσι, εξοικονομείτε το επιπλέον κόστος της διαμονής και των εισιτηρίων που συνοδεύει έναν destination wedding.

5. Επενδύστε σε έναν wedding planner. Ίσως ακούγεται αντιφατικό, αλλά αυτοί οι επαγγελματίες πρώτον δεν διστάζουν να διαπραγματευτούν, δεύτερον έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο σταθερών συνεργατών που είναι value for money και τρίτον θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε απίστευτο χρόνο – που είναι χρήμα.

6. Χτίστε το νυφικό λουκ σας με ευέλικτα ρούχα και αξεσουάρ που θα φορέσετε και σε άλλες περιστάσεις. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι γόβες σε παλ απόχρωση ή ένα μίνιμαλ πανωφόρι θα ενταχθούν άνετα και σε μελλοντικές, επίσημες εμφανίσεις σας. Ακόμα και ένα νυφικό φόρεμα μπορεί να ανακυκλωθεί δημιουργικά και να επαναχρησιμοποιηθεί.

7. Μην αποκλείετε τους αντισυμβατικούς χώρους δεξίωσης. Αναζήτησε εναλλακτικές επιλογές, όπως αίθουσες μουσείων, γκαλερί, κελάρια, αγροικίες, που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το κόστος αλλά και -κυρίως- θα δώσουν χαρακτήρα στο event.

Διαβάστε επίσης…

Αγορά ή ενοικίαση νυφικού; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Ανακύκλωση νυφικού; Κι όμως, υπάρχουν γυναίκες που το φοράνε ξανά και ξανά!

Φταίει ο φεμινισμός που εξαφανίστηκαν τα νυφικά από τις πασαρέλες;