Μας αρέσουν οι νέοι άνθρωποι που τολμούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα από το καθιερωμένο και να κάνουν τη δουλειά τους ακόμη πιο δημιουργική. Όπως συμβαίνει με τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Μυτιληναίο, ο οποίος ασχολείται, μεταξύ άλλων, επαγγελματικά με τη φωτογράφιση μυστηρίων, θεατρικών παραστάσεων και αρχιτεκτονικών χώρων, με έντονα στοιχεία του φωτορεπορτάζ. Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία σαν μέσο καταγραφής μνήμης, ο Κωνσταντίνος δραστηριοποιείται διαρκώς πάνω σε διάφορα φωτογραφικά θέματα. Αυτή τη φορά όμως του ζητήσαμε να αφήσει για λίγο την κάμερα  για  να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές προκειμένου να φτιάξουμε το πιο ωραίο γαμήλιο άλμπουμ.

Συνέντευξη από τη Μάρω Παρασκευούδη.

Τι πρέπει να προσέξει η νύφη ώστε να βγει καλή στις φωτογραφίες, ειδικά κατά τη διάρκεια του μυστηρίου;

Η γνώμη μου είναι ότι η νύφη δεν θα πρέπει να έχει τίποτα στον νου της όταν γίνεται μια φωτογράφηση. Αυτό που επιθυμώ εγώ είναι να είναι ξέγνοιαστη και να ζει την στιγμή όλης της προετοιμασίας, του γάμου και του πάρτυ αργότερα. Αν αρχίσει να νιώθει ότι παίρνει μέρος σε μια διαδικασία φωτογράφησης, βγαίνει ποιο αγχωμένη στις φωτογραφίες και εν τέλει δεν “ζει” την δική της προσωπική στιγμή.

Ποια χρώματα θεωρείς ότι “γράφουν” καλύτερα στον φακό όσον αφορά τους  άντρες;

Τα χρώματα που γράφουν καλύτερα για τους άντρες είναι σαφώς τα σκούρα και όχι τα ανοιχτόχρωμα. Η σιλουέτα γράφει πολύ καλύτερα στο φακό, ενώ επιτυγχάνεται και η επιθυμητή αντίθεση  με την νύφη που ως επί το πλείστον φοράει λευκό νυφικό.

camera

Υπάρχει κάποιο μυστικό ώστε να χαλαρώσει το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του γάμου;

Πάντα υπάρχουν ζευγάρια που είναι πιο άνετα από κάποια άλλα. Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολη η δουλειά μου εάν ένα ζευγάρι είναι πιο χαλαρό. Μέρος της δουλειάς  του φωτογράφου να κάνει το ζευγάρι να χαλαρώσει, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την δημιουργία μίας στοιχειώδους οικειότητας που μπορείς να αναπτύξεις, χωρίς βεβαίως να περνάς τα όρια. Επειδή όμως δεν μπορείς να απαιτείς να είναι χαλαρό κάθε ζευγάρι και επειδή είναι μια προσωπική στιγμή του καθενός και ο καθένας την ζει ξεχωριστά θα πρέπει να προσαρμόζεσαι σε κάθε περίσταση.

Είσαι υπέρ των “φυσικών” φωτογραφιών;

Ναι, είμαι σαφώς υπέρ των φυσικών φωτογραφιών. Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής που μέσα από την άγρυπνη ματιά του θα αποτυπώσει τις πιο όμορφες στιγμές του ζευγαριού, όχι στυλιζαρισμένες και ξύλινες αλλά φυσικές.

Υπάρχει κάποιο trend στις φωτογραφίσεις αυτή την εποχή;

Το trend που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που ανέφερες στην προηγούμενη ερώτηση σου, φυσικές φωτογραφίες. Ένα είδος φωτορεπορτάζ αλλά γαμήλιο αυτή την φόρα. Τα ζευγάρια μέχρι πριν μερικά χρόνια επέλεγαν τον φωτογράφο με βάση την τιμή και ήταν δευτερεύον  αν τους άρεσε και λίγο η δουλειά του. Με την είσοδο νέων σε ηλικία καλλιτεχνών με φρέσκιες ιδέες θεωρώ πως η φωτογραφία γάμου μόνο εξέλιξη προς το καλύτερο θα μπορεί να έχει.

Τι φωτογραφίες πρέπει να βγάλει οπωσδήποτε το ζευγάρι κατά τη γνώμη σου;

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες που πρέπει να βγάλει οπωσδήποτε ένα ζευγάρι κατά την γνώμη μου. Η δουλεία του φωτογράφου είναι να υπάρχει στον χώρο σαν ένας απλός παρατηρητής χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του, αποτυπώνοντας στην κάμερα του τις όμορφες στιγμές του ζευγαριού ή ακόμα αν θες και τις γλυκά αμήχανες.

Πώς μπορεί να βρει το ιδανικό concept ή ποιο θα ήταν για εσένα;

Ιδανικό concept δεν υπάρχει και κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να υπάρχει. Εάν υπήρχε όλες οι δουλειές θα έμοιαζαν μεταξύ τους. Κάθε γάμος έχει την δική του ενέργεια και πάντα θα πρέπει να προσαρμόζεις την αισθητική σου πάνω σε αυτόν.

Μπορείς να δεις τη δουλειά του Κωνσταντίνου στο www.mitilineos.com

1e9235c63760d76b92521c2a6a4e3e8c