Ίσως νομίζετε ότι από τη στιγμή που θα καταλήξετε στο σχέδιο των προσκλητηρίων μπορείτε να βάλετε ένα «τσεκ!» στη λίστα των εκκρεμοτήτων. Όμως αμέσως μετά τίθεται το εξής ερώτημα: Τι γράφετε στο εσωτερικό τους αλλά και στον φάκελο, ώστε να τηρήσετε το σαβουάρ βιβρ, να κατατοπίσετε απόλυτα τους καλεσμένους σας για το πού, πώς, πότε του γάμου και ταυτόχρονα να μετατρέψετε το προσκλητήριό σας σε ένα ενθύμιο τόσο μοναδικό όσο και ο γάμος σας;

Τι πρέπει να περιέχει ένα προσκλητήριο γάμου

1. Ονόματα: Στο εσωτερικό του προσκλητηρίου γράφετε τα ονόματα της νύφης, του γαμπρού, των κουμπάρων και των γονιών του ζευγαριού.

2. Μέρα, ώρα, τοποθεσία: Στις τοποθεσίες του μυστηρίου και της δεξίωσης αναφέρετε τις πλήρεις διευθύνσεις τους – ακόμα και αν εσείς π.χ. θεωρείτε την εκκλησία ένα ορόσημο της περιοχής που γνωρίζουν όλοι, δεν παίρνετε τίποτα ως δεδομένο.

3. Χάρτης: Επειδή το απρόοπτο των καλεσμένων που χάνονται στη διαδρομή για την εκκλησία ή τον χώρο της δεξίωσης δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο απρόοπτο αλλά πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ένας χάρτης μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, ειδικά αν παντρεύεστε σε εξωκλήσι ή αν η δεξίωση γίνεται σε εξοχικό κτήμα.

4. Πληροφορίες δεξίωσης: Αν δεν είναι καλεσμένοι όλοι και στη δεξίωση, προσθέτετε την πρόσκληση της δεξίωσης σε ξεχωριστό καρτελάκι.

5. Λίστα γάμου: Αν επιλέξετε να ανοίξετε λίστα γάμου, ιδανικά προσθέτετε την πληροφορία (π.χ. του καταστήματος ή του τραπεζικού λογαριασμού) στο προσκλητήριο και όχι σε ξεχωριστό καρτελάκι. Επισημαίνετε ότι η λίστα γάμου είναι προαιρετική με μια φράση όπως: «Η παρουσία σας στον γάμο μας είναι το μεγαλύτερο δώρο. Αν, ωστόσο, επιθυμείτε να μας τιμήσετε με ένα δώρο, η λίστα γάμου μας είναι…».

6. Θέμα γάμου (προαιρετικά): Αν έχετε επιλέξει κάποιο θέμα για τη γαμήλια δεξίωση, π.χ. beach party ή ρετρό, προσθέτετε μια υποσημείωση στο προσκλητήριο για το dress code.

7. Προθεσμία: Στους καλεσμένους της δεξίωσης αναγράφετε μια προθεσμία για να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά για την παρουσία τους, ιδανικά μια ημερομηνία αρκετά προγενέστερη από εκείνη που σας έχει δώσει ο χώρος δεξίωσης γιατί σίγουρα θα έχετε και καθυστερημένες απαντήσεις.

SOS: Προτού τυπωθούν τα προσκλητήρια, ζητήστε οπωσδήποτε ένα προσχέδιο για να αποφευχθούν τα ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη.

Πρότυπα κείμενα:

Αν θέλετε να ακολουθήσετε την τυπική οδό αντί να δοκιμάσετε την έμπνευσή σας σε στιχάκια, μερικές στάνταρ φράσεις για να ξεκινήσετε το κείμενο του προσκλητηρίου είναι: «Θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας η παρουσία σας στον γάμο μας που θα γίνει…»/«Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας την ξεχωριστή στιγμή της ζωής μας στον…»/ «Αρχίζουμε τη νέα μας ζωή…»

Και τώρα, τι γράφουμε στον φάκελο;

Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε αιτιατική στα ονόματα των καλεσμένων, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή τους.

– Αν είναι εργένης καλεσμένος:

Αξιότιμο Κύριο Γιώργο Παπαδόπουλο/Αξιότιμη Κυρία Μαρία Παπαδοπούλου (το αξιότιμος είναι προαιρετικό).

– Αν είναι παντρεμένο ζευγάρι:

Κύριο & Κυρία Γιώργο Παπαδόπουλο ή, για πιο casual προσκλητήρια, Γιώργο & Μαρία Παπαδοπούλου

– Αν η σύζυγος διατηρεί το επώνυμό της ή αν το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο:

Κύριο Γιώργο Παπαδόπουλο & Κυρία Μαρία Γιαννοπούλου

– Αν είναι παντρεμένο ζευγάρι με ανήλικα παιδιά:

Τα ονόματα των παιδιών δεν αναφέρονται στην πρόσκληση, μόνο το όνομα του πατέρα.

Αξιότιμη Οικογένεια Κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου

– Αν είναι παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά άνω των 18 ετών που ζουν ακόμα στο ίδιο σπίτι:

Αναφέρεται και το δικό τους όνομα στην πρόσκληση.

Κύριο & Κυρία Γιώργο Παπαδόπουλο & Ελένη Παπαδοπούλου

– Αν τα παιδιά είναι άνω των 18 ετών και ζουν σε διαφορετικό σπίτι, ετοιμάζουμε ξεχωριστή πρόσκληση.

Extra tip: Υπολογίζουμε να αφιερώσουμε περίπου ένα Σαββατοκύριακο στη συγγραφή των προσκλητηρίων, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτιο, σε περιεχόμενο και αισθητική.

 

RELATED POSTS