Είπατε το μεγάλο «ναι» και τώρα ξεκινάτε με τις προετοιμασίες του γάμου σας! Ξεκινάμε με ένα βασικό και tricky κομμάτι, εκείνο το προσκλητηρίων. Συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, από το τι να γράψετε μέχρι το πότε και πώς να τα στείλετε!

Το θέμα

Καλό θα ήταν να έχετε κατασταλάξει στο θέμα του γάμου σας προτού ξεκινήσετε την αναζήτηση των προσκλητηρίων. Συνήθως, το στιλ του γάμου ταιριάζει με εκείνο των προσκλητηρίων, αφού είναι και η πρώτη εικόνα της ημέρας και θα ήταν ωραίο να τους προΐδεάζει. Βέβαια, αυτό δεν σας απαγορεύει να επιλέξετε ένα πιο fun προσκλητήριο ακόμα κι αν ο γάμος σας θα είναι πιο κλασικός!

Προσφώνηση

Μπορείτε να επιλέξετε τον παραδοσιακό ή τον σύγχρονο τρόπο και πιο συγκεκριμένα:

Για τους ελεύθερους:

-Σύγχρονος τρόπος προσφώνησης: Γιώργος Ευθυμιάδης

-Παραδοσιακός τρόπος προσφώνησης: Αξιότιμο κύριο Γιώργο Ευθυμιάδη (σε αιτιατική πτώση)

Για τους παντρεμένους:

-Σύγχρονος τρόπος προσφώνησης: Γιώργος & Μαρία Ευθυμιάδη / Γιώργος Ευθυμιάδης & Μαρία Παπαδοπούλου (αν η σύζυγος έχει κρατήσει το επίθετό της)

-Παραδοσιακός τρόπος προσφώνησης: Κύριο Γιώργο & κυρία Μαρία Ευθυμιάδη / Κύριο Γιώργο Ευθυμιάδη & κυρία Μαρία Παπαδοπούλου (αν η σύζυγος έχει κρατήσει το επίθετό της)

Αν πρόκειται για παντρεμένο ζευγάρι που ο ένας είναι γιατρός: Ιατρό Γιώργο και κυρία Μαρία Ευθυμιάδη / Ιατρό Γιώργο Ευθυμιάδη & κυρία Μαρία Παπαδοπούλου (αν η σύζυγος έχει κρατήσει το επίθετό της)

Οικογένειες:

-Σύγχρονος τρόπος προσφώνησης: Οικογένεια Γιώργου & Μαρίας Ευθυμιάδη

-Παραδοσιακός τρόπος προσφώνησης: Αξιότιμη οικογένεια Γιώργου & Μαρίας Ευθυμιάδη

Αν πρόκειται για οικογένεια γιατρού: Αξιότιμη οικογένεια Ιατρού Γιώργου Ευθυμιάδη

Για οικογένειες με μεγάλα παιδιά: Ιδανικά, καλό θα ήταν να στείλετε ξεχωριστά προσκλητήριο στους γονείς και στα παιδιά. Ειδικά, δε, αν τα παιδιά δεν μένουν πια στο πατρικό τους. Στην περίπτωση που τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς θα ήταν όμορφο να τα αναφέρετε στο προσκλητήριο, δηλαδή: Αξιότιμη Οικογένεια Γιώργου, Μαρίας & Ιωάννας Ευθυμιάδη

Ποιος θα γράψει την προσφώνηση

Ιδανικά, για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν καλλιγράφο. Αν, όμως, προτιμήσετε την DIY επιλογή, βεβαιωθείτε ότι ο γραφικός σας χαρακτήρας είναι ευανάγνωστος και κομψός. 

Yes I Do Tip: Προσπαθήστε να γράψετε το όνομα όσο πιο ίσια μπορείτε. Η μέθοδος του χάρακα είναι ξεπερασμένη και δεν θα σας τη συνιστούσαμε. 

Τι περιλαμβάνει

Τα ονόματά σας (π.χ. Γιώργος & Μαρία)

Την ημερομηνία (απαραίτητο)

Την ώρα (απαραίτητο)

Την εκκλησία ή το δημαρχείο (απαραίτητο)

Τις οικογένειες (απαραίτητο)

Τους κουμπάρους (απαραίτητο)

Πληροφορίες για την δεξίωση 

Πληροφορίες για τη δεξίωση

-Αν έχετε επιλέξει να καλέσετε περισσότερα άτομα στο μυστήριο και λιγότερα στη δεξίωση, θα χρειαστεί να τυπώσετε μία επιπλέον κάρτα με τις πληροφορίες του κέντρου ή του κτήματος, το οποίο θα μπει στον φάκελο όσων θα σας ακολουθήσουν στο πάρτι.

-Αν πάλι όλοι οι καλεσμένοι στην εκκλησία ή το δημαρχείο θα είναι και στο γαμήλιο πάρτι, μπορείτε απλά να συμπεριλάβετε τις πληροφορίες στο τέλος του προσκλητηρίου.

Κόστος

Τα βασικά έξοδα είναι η πρόσκληση (δηλαδή το χαρτί με τις πληροφορίες), ο φάκελος, η μακέτα και η εκτύπωση. Από εκεί κι έπειτα, το κόστος επηρεάζεται από την ποιότητα του χαρτιού που θα επιλέξετε (συνήθως όσο πιο χοντρό και συμπαγές, τόσο πιο κομψό αλλά και ακριβό), από το χρώμα του χαρτιού (τα έντονα χρώματα είναι πιο ακριβά), από τα διακοσμητικά στοιχεία που θα επιλέξετε να βάλετε (κορδέλα, δαντέλα) και φυσικά τα έξοδα της αποστολής τους!

Ποιοι είναι καλεσμένοι

Να είστε συγκεκριμένοι στο ποιος είναι καλεσμένος αποφεύγοντας έτσι μελλοντικές παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα, στο προσκλητήριο της φίλης σας που έχει σχέση αναφέρετε και τον plus one που μπορεί ή όχι να φέρει μαζί της.

Πώς σφραγίζουμε

Μπορείτε απλά να κλείσετε τον φάκελο. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να σφραγίζουν τον φάκελο με βουλοκέρι διακοσμώντας το με τα αρχικά τους ή ένα κομμάτι αποξηραμένου λουλουδιού. 

Πότε να τα στείλετε

Ιδανικά τα προσκλητήρια στέλνονται 2 μήνες πριν από τον γάμο. Ειδικά, αν ο γάμος συμπίπτει με αργίες, καλοκαιρινές διακοπές και γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή η Πρωτοχρονιά, θα ήταν καλό να στείλετε ένα «save the date» κάποιους μήνες νωρίτερα. Ασφαλώς, τα «save the date» δεν είναι ανάγκη να είναι έντυπα, αφού μπορούν να σταλούν άμεσα και εύκολα ηλεκτρονικά στα email των καλεσμένων σας.

RSVP

Το RSVP εντάσσεται στο προσκλητήριο για τη δική σας διευκόλυνση, για να γνωρίζετε κατά προσέγγιση τον αριθμό των ατόμων που θα παρευρεθούν στον γάμο. Μπορείτε να το συμπεριλάβετε ξεχωριστά σε μια κάρτα ή να αφήσετε μια σημείωση στο τέλος του προσκλητηρίου.

Πώς να τα στείλετε

Συνήθως και ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε μπορείτε να παραδώσετε οι ίδιοι τα προσκλητήρια. Στην «αποστολή» μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς σας μοιράζοντας τα προσκλητήρια σε στενούς συγγενείς. Αντίστοιχα, εσείς μπορείτε να δώσετε χέρι με χέρι τα προσκλητήρια σε συναδέλφους και καλούς σας φίλους. Για τα υπόλοιπα προσκλητήρια, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το ταχυδρομείο και, φυσικά, να προμηθευτείτε τα απαραίτητα γραμματόσημα. Τέλος, για όσους ζουν στο εξωτερικό, μπορείτε να ετοιμάσετε μια digital πρόσκληση που θα τους στείλετε μέσω email.

Έξοδα αποστολής

Ρωτήστε για το τι μπορεί να επηρεάσει το κόστος αποστολής των προσκλητηρίων προτού τα ταχυδρομήσετε. Θα εκπλαγείτε με τα στοιχεία που μεταβάλλουν τη χρέωση, για παράδειγμα, ένα τετράγωνο προσκλητήριο μπορεί να είναι πιο οικονομικό από ένα ορθογώνιο και αντίστροφα!

Plus: Γάμος και βάπτιση μαζί

-Αν επιλέξετε να στείλετε ένα κοινό προσκλητήριο για τον γάμο και τη βάπτιση του παιδιού σας, φροντίστε να ταιριάζει στο θέμα και την χρωματική παλέτα και των δύο. Σε αυτή την περίπτωση οι πειραματισμοί με ένα πιο fun μοτίβο ή ένα χιουμοριστικό κείμενο είναι απόλυτα ταιριαστή. 

-Αν πάλι στείλετε δύο διαφορετικά προσκλητήρια, σκεφτείτε να τα κλείσετε σε έναν φάκελο εξοικονομώντας έτσι ένα σημαντικό ποσό από την αποστολή τους. 

Διαβάστε επίσης…

Τα 10 πιο όμορφα wedding favors που είδαμε στο Pinterest

Και τώρα, τι γράφουμε στο προσκλητήριο γάμου; Ένας πλήρης οδηγός

Micro weddings bigger than life: Ιδέες για έναν γάμο με λίγους καλεσμένους και πολλή λάμψη