Brides-to-be, σας αξίζουν συγχαρητήρια! Μόλις δεχθήκατε την πιο όμορφη πρόταση της ζωής σας και ακολουθούν δεκάδες tasks μέχρι να συναντήσετε τον καλό σας στα σκαλιά της εκκλησίας. Να βρείτε ημερομηνία στο venue των ονείρων σας, να ετοιμάσετε τη λίστα των καλεσμένων, να καταλήξετε στο wedding concept… Η Ερατώ Φλέσσα, ιδιοκτήτρια της εταιρείας 5th Muse, είναι εδώ για να σας βοηθήσει να απολαύσετε στο έπακρο το ταξίδι της οργάνωσης του γάμου σας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: VASILIS TSAFOS

12-18 μήνες πριν

Wedding guest list: Μπορεί να σας φαίνεται “βουνό” but no worries… Υπολογίστε τους καλεσμένους σας κατά προσέγγιση, με μια απόκλιση 20-25 ατόμων. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ έπειτα στον καθορισμό του budget, διαφορετικά θα είναι όλα “στον αέρα”.

Make a budget: Eίναι ό,τι πιο σημαντικό έχετε να κάνετε προτού ξεκινήσετε την αναζήτηση του wedding venue, του νυφικού, του planner, του florist και των άλλων vendors για τον γάμο σας. Αν δεν έχετε προκαθορίσει το budget από την αρχή, θα δυσκολευτείτε στη συνέχεια. Όταν έχετε εικόνα για ένα total budget, καλό είναι να συμπεριλάβετε στις σημειώσεις σας και τα επιμέρους κόστη των επαγγελματιών, στους οποίους θα θέλατε να επενδύσετε παραπάνω.

God bless the wedding planner! Είναι μια καλή στιγμή να προσλάβετε έναν wedding planner. Aν το budget σας δεν το αντέχει, προσπαθήστε τουλάχιστον να ξεκινήσετε την οργάνωση από νωρίς. Φτιάξτε μια “to-do list” και μοιράστε αρμοδιότητες τόσο στον σύντροφό σας όσο και στους κουμπάρους ή και φίλους που θα ήθελαν να βοηθήσουν. Θερμή παράκληση: Μην το πάρετε όλο πάνω σας! Σας θέλουμε ξεκούραστες, χαλαρές και υπέρλαμπρες για τη μεγάλη ημέρα!

Your dream wedding exists! Όχι, δεν είναι καθόλου νωρίς! Το ύφος του γάμου συνολικά είναι αλληλένδετο με τα πάντα, από το venue και το νυφικό μέχρι τα προσκλητήρια και την εκκλησία. Οπότε είναι και αυτό που θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή των vendors. Για παράδειγμα, ένας boho γάμος στην παραλία δεν συνάδει με την επιλογή ενός παραμυθένιου νυφικού με πολύ τούλι και παγιέτες. Θέλουν όλα ισορροπία και αρμονία και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να δώσετε την κατεύθυνση από την αρχή και να μην αναλωθείτε στην αναζήτηση επαγγελματιών που δεν ταιριάζουν στο όραμά σας.

Venue & church? Check! Προσοχή! Το πού θα γίνει το μυστήριο αλλά και το πάρτι του γάμου σας είναι super crucial. Επισκεφθείτε τα venues που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια αναζήτησε εκκλησίες εκεί κοντά. Βέβαια, κάποια κτήματα έχουν δικό τους εκκλησάκι κι έτσι καθιστούν πιο απλή υπόθεση την αναζήτηση των δύο αυτών πολύ σημαντικών παραγόντων του γάμου σας.

Say cheese! Τώρα που έχετε μια καλή εικόνα για το πού, το πώς και το ύφος του γάμου σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλέξετε φωτογράφο, είτε σε συνεννόηση με τον/την planner σας είτε με δική σας αναζήτηση. Ο φωτογράφος που θα επιλέξετε αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το event σας. Χρειάζεται να σκεφτείτε το στιλ του επαγγελματία που αναζητάτε. Θέλετε να είναι και film photographer; Θέλετε έναν φωτογράφο για ένα πολύ φωτεινό αποτέλεσμα, με πιο παριζιάνικο ύφος ή μήπως ένα στιλ που να παραπέμπει σε Vogue editorial photography; Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιλέξετε με γνώμονα όχι μόνο την αισθητική του αλλά και τη μεταξύ σας επικοινωνία, μιας και ο φωτογράφος είναι από τους ανθρώπους που εκείνη την ημέρα θα έχετε τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση, θα σας καθοδηγεί και θα αναλάβει να αποτυπώσει με τον φακό του κάθε πτυχή της ιδιαίτερης αυτής ημέρας.

10 μήνες πριν

Wedding dress shopping alert! Επισκεφθείτε τους οίκους νυφικών που ταιριάζουν περισσότερο στην αισθητική σας και μην αναλωθείτε σε κουραστικά ραντεβού. Είναι σημαντικό η επικοινωνία σας με τους επαγγελματίες να είναι αρμονική, ώστε η εμπειρία των bridal fittings να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και διασκεδαστική.

Hair and makeup, hurry up! Την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής σας θέλετε να αφεθείτε στα χέρια εκείνα που θα σας κάνουν να νιώσετε η πιο λαμπερή εκδοχή του εαυτού σας. Γι’ αυτό πρέπει να βιαστείτε! Προγραμματίστε την πρόβα αρκετά νωρίς, ώστε, αν δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, να συνεχίσετε την αναζήτηση.

We invite you… Τα προσκλητήρια είναι η πρώτη εικόνα που θα έχουν οι καλεσμένοι από τον γάμο σας, επομένως χρειάζεται να τους δώσετε τη σημασία που τους αναλογεί. Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μια έρευνα αγοράς, εστιάζοντας στο πάχος και την ποιότητα του χαρτιού, πριν προχωρήσετε στην παραγγελία.

Florist, please, make my day! Φροντίστε να είστε ξεκάθαρη για το τι θέλετε στις συναντήσεις σας με τους floral designers. Συζητήστε για την εποχικότητα των λουλουδιών, ποια είδη είναι πιο ευπαθή και ποια πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε, να έχετε κατά νου τις πληροφορίες αυτές.

8 μήνες πριν

Hey Mister DJ, put a record on… Έφτασε η στιγμή να οργανώσουμε το κομμάτι της ψυχαγωγίας. Είτε είστε party animal είτε όχι, ο DJ θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο wedding party, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζει από πριν τις μουσικές προτιμήσεις σας και φυσικά ποιοι μπορούν να του ζητούν συγκεκριμένα τραγούδια τη μεγάλη βραδιά.

Save the date: Είναι νωρίς; Όχι! Καλό είναι τουλάχιστον οι πιο στενοί και αγαπημένοι σας άνθρωποι να ενημερωθούν εκ των προτέρων, ώστε να οργανώσουν το πρόγραμμά τους αναλόγως και να είναι διαθέσιμοι εκείνη την ημέρα.

Around the wedding table… Αν το venue που κλείσατε δεν διαθέτει caterer, θα χρειαστεί να κάνετε μερικά ραντεβού γευσιγνωσίας για να καταλήξετε στο catering και το menu. Επίσης, πρέπει να επιλέξετε κωδικούς πιάτων, ποτηριών και επίπλων, σε περίπτωση που χρειαστείτε tableware και furniture rentals.

6 μήνες πριν

Groom’s attire: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να επιλέξει το γαμπριάτικο outfit του. Αν πάλι θέλετε να αφήσετε ένα μυστήριο να πλανάται γύρω από τις εμφανίσεις σας, καλό είναι να έχετε συνεννοηθεί ως προς τα χρώματα και τις υφές, ώστε να είστε όσο πιο ταιριαστοί γίνεται.

Wedding favors: Αφού κατασταλάξετε σε concept, χρώματα και προσκλητήρια, σειρά έχουν οι μπομπονιέρες. Είτε είναι από τούλι, είτε μέσα σε κουτί, είτε πρόκειται για κάποιο χειροποίητο δώρο, είναι προτιμότερο να τις τοποθετήσετε στα τραπέζια του wedding venue παρά να τις μοιράσετε στην εκκλησία.

3 μήνες πριν

Beauty appointments: Check! Θεραπείες προσώπου, λεύκανση ή καθαρισμός δοντιών; Προγραμματίστε τα εγκαίρως για να μην αγχωθείτε. Πολλές νύφες δεν θέλουν να υπερβάλουν με τις θεραπείες ομορφιάς πριν από τον γάμο, άλλες πάλι θεωρούν τη διαδικασία πολύ χαλαρωτική. Επιλέξτε τόσες ώστε να αισθανθείτε πιο όμορφα!

What about a wedding coordinator? Σκεφτείτε την πιθανότητα να προσλάβετε έναν coordinator, ο οποίος θα συντονίζει όλους τους vendors τη μεγάλη ημέρα. Αν συνεργάζεστε ήδη με wedding planner, μπορείτε να ζητήσετε να σας διαθέσει αυτή την υπηρεσία, διαφορετικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο agency.

1-2 μήνες πριν

It’s bachelorette time! Αν οι κολλητές σας ετοιμάζουν πάρτι έκπληξη, ζητήστε τους να το προγραμματίσουν αρκετές ημέρες πριν από τον γάμο ώστε να προλάβετε να ξεκουραστείτε. Δεν θέλετε να πάτε στην εκκλησία με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, σωστά;

Keep calm and get married: Φτιάξτε μία to-do list με όλες τις τελευταίες υποχρεώσεις. Φροντίστε να είστε χαλαρή, να παραμείνετε προσηλωμένη στον στόχο σας και να περάσετε αξέχαστα με τον σύντροφό σας… no matter what.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: FIORELLO PHOTOGRAPHY

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do 

που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

5th Muse | Η μούσα του event planning, Ερατώ Φλέσσα, αποκαλύπτει στο Yes I Do τα μυστικά για έναν inspirational wedding

Ονειρεμένα γαμήλια concepts με γνώμονα την αισθητική και το συναίσθημα!

#Cancel_bridezilla …ή πώς να γίνεις η πιο cool νύφη ever!

Μήπως είσαι κι εσύ μια bridezilla;

Celebrating 10 years Yes I Do | Γιορτάζουμε 10 χρόνια με ένα επετειακό ΑΙ τεύχος!

Το cover story του ανοιξιάτικου τεύχους του Yes I Do δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον ταλαντούχο Κώστα Σπαθή.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press