Η κουβέντα μαζί του είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Γιατί ο κ. Ηλίας Μαρκετάκης, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Γάμου κ Βάπτισης είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης και Event Planner and Designer του Calma Event από το 2000. Επομένως η ματιά που έχει στα πράγματα έχει διπλό background. Συζητώντας μαζί του διαπιστώνω αμέσως πως μιλάω με έναν άνθρωπο που έχει θέσει σοβαρούς στόχους. Θέλει μέσω του Συλλόγου να αλλάξει τα δεδομένα στο wedding τοπίο. Θέλει να βοηθήσει, να κινητοποιήσει, να αλλάξει και – το πιο σημαντικό – να ενώσει. Να ενώσει τους επαγγελματίες του γάμου και της βάπτισης, ώστε όλοι μαζί, αλληλέγγυοι να φέρουν τον κλάδο τους σε μια νέα εποχή. Πώς θα είναι το 2023, πώς επηρέασε η πανδημία τους επαγγελματίες του γάμου και ποιες νέες ευκαιρίες προκύπτουν πάντα μετά από μία μεγάλη κρίση; Ο κ. Μαρκετάκης έχει τις απαντήσεις!

Συνέντευξη στη Μυρτώ Κάζη

Κύριε Μαρκετάκη, μυήστε μας στο έργο του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Γάμου και Βάπτισης. Πώς θα παρουσιάζατε τα όσα σπουδαία κάνετε σε κάποιον που ίσως δεν σας γνωρίζει καλά;
Η πολύχρονη ταλαιπωρία του κλάδου μας μέσα στην κρίση, όπως επηρέασε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους έτσι επηρέασε και τον δικό μας, χωρίς να έχουμε πάρει ανάσα, έρχεται ένα μεγαλύτερο πλήγμα, η πανδημία, με συνέπεια να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα όπως ακυρώσεις μυστήριων και επιστροφές προκαταβολών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Καθώς ο δικός μας κλάδος δεν έχει όργανο να τον υπερασπιστεί για να ακουστούν τα προβλήματα μας, μένει εκτός οικονομικής στήριξης που έτυχαν άλλοι κλάδοι επαγγελματιών. Αυτό ήταν και το σημείο όπου οι επαγγελματίες του κλάδου αποφασίσαμε να ενωθούμε και δημιουργήσουμε αυτό που σήμερα με χαρά σας παρουσιάζουμε, τον Πανελλήνιο σύλλογο Επαγγελματιών Γάμου και Βάπτισης. Ένα νόμιμο, θεσμικό όργανο, με όραμα να εκπροσωπεί, να βοηθά και να δένει αλληλέγγυους επαγγελματίες του κλάδου σε πανελλήνια εμβέλεια. Με σκοπό να παρέχει προστασία και στο εμπορικό κοινό του με έλεγχο στη σωστή λειτουργία των καταστημάτων – μελών του. Άρα πέρα από αξιώσεις που διεκδικούμε σαν επιχειρηματίες, έχουμε και υποχρεώσεις που φυσικά έχουν ένα σκοπό, την απόλυτη ικανοποίηση των καταναλωτών μας. Σπουδαίο – σοβαρό – επαγγελματικό το εγχείρημα που ως τώρα με επιτυχία έχουμε φέρει!

Πώς είναι το wedding τοπίο στην Ελλάδα μετά την έλευση της πανδημίας. Ποιοι επηρεάστηκαν, πόσο άλλαξαν τα δεδομένα και ποιοι ενδεχομένως ευνοήθηκαν από τις αλλαγές
Στην μετά covid εποχή ο κλάδος προσπαθεί να ορθοποδήσει, η αλήθεια είναι ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια σχετικά καλή – θα τολμούσα να πω – σεζόν που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να καλύψει το χάος που δημιουργήθηκε στη covid περίοδο. Στο wedding τοπίο επηρεάστηκαν ξεκάθαρα όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες χωρίς καμία εξαίρεση. Από τη θέση που βρίσκομαι δεν θεωρώ ότι υπήρξαν ευνοημένοι στον κλάδο μας πέραν μόνο από εκείνους που έμαθαν να λειτουργούν ακόμα πιο επαγγελματικά είτε συμμετέχοντας σε
σεμινάρια, είτε συζητώντας μεταξύ άλλων επαγγελματιών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά! Άλλωστε ο Έλληνας στην ιστορία του, στα δύσκολα βρήκε λύσεις, συσπειρώθηκε και κατάφερε να σταθεί όρθιος.

Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για το 2023;
Το 2023 θα είναι εξίσου μια δύσκολη χρονιά που χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να αποφευχθούν λάθη οικονομικού παράγοντα, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων πρώτων υλών που είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης τιμών. Και ξανά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άτυπη οικονομική κρίση, μιας και πολλά καταστήματα δεν μπορούν να προμηθευτούν απόθεμα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το ευρύ κοινό και ως εκ τούτου εκτιμούμε πως η λιανική πώληση θα μειωθεί αισθητά.

O Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Γάμου κ Βάπτισης, Ηλίας Μαρκετάκης.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη βάπτιση;
Η βάπτιση σαφώς και επηρεάστηκε σε μικρότερη κλίμακα αλλά ναι, επηρεάστηκε και άλλαξε το τοπίο, δημιούργησε μια κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση που δεν ταίριαζε στην κουλτούρα του Έλληνα που θέλει να γιορτάζει την ημέρα που το παιδί του βαπτίζεται.

Γιατί η Ελλάδα είναι ο απόλυτος wedding destination για τους ξένους; Τι πιστεύετε είναι αυτό που αγαπούν περισσότερο στην χώρα μας;
Η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμα ώστε να καθιερωθεί σαν απόλυτος wedding destination, είναι όμως στις λίστες πολύ ψηλά. Αυτό που αναζητούν στην Ελλάδα και την τοποθετούν ψηλά στη λίστα των Top wedding destinations, είναι τα εκπληκτικής ομορφιάς venues που επιλέγουν οι επαγγελματίες του χώρου, εκεί όπου αναδεικνύεται η ομορφιά της χώρας μας και η απίστευτα επαγγελματική προσέγγιση και εκτέλεση εκ μέρους των event planners σε όλο το πελατολόγιό τους. Επιστρέφοντας στη χώρα τους οι άνθρωποι των destination γάμων (γαμπρός, νύφη, καλεσμένοι) έχουν πάρει μαζί τους ένα σύνολο εκπληκτικής εμπειρίας και ανάμνησης που συμπεριλαμβάνει φυσικά και τις ομορφιές της Ελλάδας.

Πώς μπορεί ένας Σύλλογος να ενισχύσει και να υποστηρίξει το έργο των επαγγελματιών;
Ένα σύλλογος που έχει δημιουργηθεί από επαγγελματίες, που γνωρίζουν τα λάθη, τα κενά σημεία εργασιακού – πελατειακού καθεστώτος, που γνωρίζει τις παραλήψεις και την ανάγκη καλυτέρευσης σε κάθε επαγγελματικό επίπεδο είναι από μόνος του ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε επαγγελματία και οι επαγγελματίες που το αντιλαμβάνονται νωρίς είναι κερδισμένοι και νωρίτερα.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Συλλόγου για το μέλλον και ποια εμπόδια ίσως αντιμετωπίζετε καθημερινά;
Στόχοι του Συλλόγου είναι η ενημέρωση σε κάθε επίπεδο στα μέλη του, εκπροσώπηση στην πολιτεία και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, προαγωγή των αιτημάτων του κλάδου, δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με άλλους φορείς Ελλάδας και εξωτερικού, επιμόρφωση – διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Εμπόδια που συναντάμε είναι η δύσκολη διαδρομή σε κάθε θέμα που επιλύουμε, καθώς υπάρχει άγνοια στον θεσμό του Συλλόγου και κατά συνέπεια έλλειψη εμπιστοσύνης, που βέβαια λύνεται πολύ σύντομα καθώς έχουμε τη διάθεση να εξηγήσουμε και να πιστοποιήσουμε πάντα με νόμιμο τρόπο την εκάστοτε διαδικασία. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε υπάρχει διαφάνεια πάντα στον τρόπο που λειτουργούμε και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού που διαθέτουμε.

Πείτε μας κάτι για τον Σύλλογό σας που ενδεχομένως να μην γνωρίζει το ευρύ κοινό;
Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου από όλη την Ελλάδα και απευθύνεται σε όλους του επαγγελματίες του κλάδου όλης της Ελλάδας με σκοπό να παραμείνει ένα σημαντικό εργαλείο βοήθειας για τον επαγγελματία μέλος, αλλά και τον καταναλωτή. Αυτό από μόνο του είναι το σημαντικότερο μήνυμα που χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι.

Εσείς προσωπικά, σε τι λέτε πάντα “Yes, I Do”;
Yes, I Do! Μα φυσικά λέω στη δημιουργικότητα, στην ομαδική δουλειά, σεβόμενοι πάντα την ομάδα, Yes, I Do θα πω σίγουρα σε κάθε πρόκληση που μου δίνεται για να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να πάω ακόμα ένα σκαλί παραπάνω στα επαγγελματικά όριά μου, που στο τέλος θα με κάνουν ακόμα καλύτερο.

Για να ενημερώνεστε για τα νέα του Συλλόγου, κάντε κλικ εδώ.

 

RELATED POSTS

Οι γάμοι του 2023 θα έχουν χρώμα. Τι χρώμα; Viva Magenta!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Viva Magenta 18-1750, το χρώμα που η Pantone αντιστοίχησε στο 2023.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press