Είναι σπάνιο καίτοι εύηχο χρώμα το magenta. Προσωπικά, πρώτα το άκουσα και μετά το είδα. Ναι, γίνεται αυτό. Το 1998 είχα ερωτευτεί ένα τραγούδι των Savage Garden, το I want you, που οι στίχοι του έλεγαν σε κάποιο σημείο «and I am taken to a place where your crystal mind / and magenta feelings take up shelter in the base of my spine / sweet like a chic-a-cherry cola».

Είχα προσπαθήσει τότε να εντάξω το magenta σε ένα βασικό χρώμα, ως απόχρωσή του. Δεν μου έκανε όμως ούτε ροζ-φούξια, ούτε μωβ, ούτε άλικο όπως το βλέπουν κάποιοι. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα χρώμα ξεχωριστό, κατηγορία από μόνο του, που, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η γενεαλογία του φτάνει μέχρι το κρεμεζί – ναι, τη λέξη-χρώμα που πιθανόν να έχεις ακούσει μόνο στο τραγούδι Παιδί απ’ την Ανάβυσσο της Μαρινέλλας.

Φωτογραφία: Pantone.com

Το magenta βγαίνει από το κρεμέζι

Η Pantone, κατά την ανακοίνωση του Viva Magenta 18-1750 ως «χρώματος του 2023», το παρουσίασε ως «μια αντισυμβατική απόχρωση για μια αντισυμβατική χρονιά», ενώ συμπλήρωσε στο δελτίο Τύπου της ότι «αναβλύζει» από την οικογένεια των πορφυρών, άλικων χρωμάτων.

Οι ρίζες του βρίσκονται στο κρεμέζι, την κόκκινη ουσία που παράγεται από τα αβγά του εντόμου κέρμης. Η συγκεκριμένη χρωστική είναι από τις πιο πολύτιμες, δυνατές και φωτεινές των φυσικών βαφών και, προφανώς, δεν είναι vegan.

Ο «χαρακτήρας» του Viva Magenta 18-1750

Το Viva Magenta 18-1750 είναι ενδυναμωτικό, κατά πώς το διαφημίζει η Pantone στη σχετική ανακοίνωση, επαναστατικό, τολμηρό, συμπεριληπτικό, υβριδικό, επιβεβαιωτικό και δυναμικό σαν μια γροθιά κάτω από ένα βελούδινο γάντι.

Ως «μετεξέλιξη» του magenta του απλού, προσέτι, είναι ανοιχτό στους απέραντους ορίζοντες του ψηφιακού κόσμου, που ανοίγονται μπροστά στα μάτια μας μέσα από το Metaverse, το μετα-σύμπαν που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για να εκφράσουμε τον εαυτό μας.

Φωτογραφία: Pantone.com

Η θεωρία ότι τα χρώματα σημαίνουν κάτι, βέβαια, έχει αμφισβητηθεί, καθώς στην πραγματικότητα αποτελούν μια πολιτισμική κατασκευή και άγραφες πλάκες πάνω στις οποίες εμείς επενδύουμε νοήματα, μέσα από περίπλοκες και εν πολλοίς ασυνείδητες διεργασίες.

Φωτογραφία: Racool_studio/ Freepik

Κάνε ένα wedding statemement

Είτε αποφασίσεις να κάνεις έναν φουλ magentικό γάμο, είτε απλώς να ενσωματώσεις τη χρωματική πρόταση της Pantone στην ευρύτερη παλέτα που θα αξιοποιήσεις για τo wedding concept σου, ένα είναι το σίγουρο: θα κάνεις statement.

  • Στη νυφική σου εμφάνιση, μπορείς να παίξεις με το Viva Magenta 18-1750 και, φυσικά, τις συγγενείς του αποχρώσεις, τόσο στο μακιγιάζ, το μανικιούρ και το πεντικιούρ ή τα μαλλιά σου όσο και στα ρούχα, τα υποδήματα και τα αξεσουάρ που θα φορέσεις.
  • Για magentική εξτραβαγκάντζα, συμπλήρωσε το «χρώμα της χρονιάς» με άλλες αποχρώσεις του ροζ, του μωβ και του κόκκινου ή «ησύχασέ το» με ανοιχτό γκρι και παστέλ αποχρώσεις του μπλε.
  • Αλλιώς, πρόσθεσέ το ως λεπτομέρεια στην εμφάνισή σου, π.χ. με μια γκρο κορδέλα από μεταξωτό σατέν στα μαλλιά ή με ένα ζευγάρι υπέροχες magenta γόβες σεταρισμένες με ένα ολόλευκο νυφικό.
  • Το concept μπορεί να απογειωθεί μέσα από τη διακόσμηση, που περιλαμβάνει από τον ανθοστολισμό και το table dressing μέχρι τα προσκλητήρια και τον φωτισμό.
  • Απογείωσε το concept με το αυτοκίνητο που θα σε πάει στον χώρο τέλεσης του γάμου σου: Δεν θα ήταν υπέροχη μια vintage Ford Mustang του 1967 σε magenta χρώμα;

-Κλειώ Ευθυμίου

Κεντρική φωτογραφία: Image by wayhomestudio on Freepik

 

RELATED POSTS