Από τη Γωγώ Καρκάνη.

Η κορυφαία σχεδιάστρια μιλάει για την ελληνική μόδα, το αφήγημα ενός νυφικού αλλά και για το στοιχείο που κάνει μοναδική κάθε δημιουργία της!

Λίγοι σχεδιαστές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, έχουν αναπτύξει έναν τόσο στενό διάλογο ανάμεσα στη μόδα και την τέχνη όσο αυτή. Και μέσα από συλλογές-φόρο τιμής σε μουσικά και κινηματογραφικά αριστουργήματα, και με τα θεατρικά κοστούμια που έχει οραματιστεί και υλοποιήσει – μεταξύ άλλων, για τη Μελίνα Μερκούρη στο «Γλυκό πουλί της νιότης». Χαμηλών τόνων, αφήνει τις δημιουργίες της να μιλήσουν εκ μέρους της και το κάνουν με ένα τόσο οικείο ιδίωμα, που όλοι τη γνωρίζουμε με το μικρό της όνομα. Αν λοιπόν αναζητάμε ένα νυφικό φόρεμα αληθινά μοναδικό και με κορυφαία υπογραφή, το Atelier Loukia είναι μονόδρομος. Η εμβληματική Ελληνίδα σχεδιάστρια έκανε την τιμή να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο Yes I Do, όπου μιλάει για τη μόδα αλλά και τον γάμο.

Φωτογραφία  |  Δανάη Ίσαρη

Πώς συνδυάζετε στις δημιουργίες σας τη «γοητεία του εφήμερου της μόδας», για την οποία έχετε μιλήσει, με το «αχρονικό» στοιχείο που τις χαρακτηρίζει; Είναι εφικτή η ισορροπία τους;

Το εφήμερο έχει τη γοητεία εκείνου που συμβαίνει τη συγκεκριμένη στιγμή. Μετά χάνεται, αλλά μένει στη μνήμη σαν μια γοητευτική ανάμνηση, που θα επανέρχεται και πάντα θα υπάρχει.

Δεν κρύβετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην παιδική ηλικία σας – όπως τον χωρισμό των γονιών σας, την αυστηρότητα της μητέρας σας. Ποια ήταν τα προσωπικά εργαλεία με τα οποία τις μετουσιώσατε σε κάτι θετικό;

Η αυστηρότητα μπορεί να καταστρέφει τις παιδικές χαρές και αυτό να σε κάνει να ψάχνεις για τρυφερότητα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου. Επίσης, η έλλειψη του πατέρα, ως συμβόλου και προστάτη, είναι ένα θέμα σημαντικό, που μου ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστώ. Όμως, είχα την τύχη να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους, που ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για εμένα, και να κάνω πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι με βοήθησαν να ξεπεράσω τις ανασφάλειές μου και να προχωρήσω με θάρρος στη ζωή μου.

yes_i_do_loukia.jpg

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε μία κληρονομιά που άφησε στη σχεδιαστική ταυτότητά σας η περίοδος της ζωής σας στο Λονδίνο των Beatles, ποια θα ήταν;

Η εμπειρία του Λονδίνου ήταν η πιο μαγική περίοδος της ζωής μου και με έκανε να σκέφτομαι με τρόπο ανατρεπτικό πάνω στη μόδα.

yes_i_do_loukia_2.jpg

Με ποια υλικά απολαμβάνετε περισσότερο να δουλεύετε; Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους σας γοητεύουν;

Αγαπώ πολύ όλα τα υλικά και το χαρακτηριστικό της δουλειάς μου είναι ότι ανακατεύω διαφορετικές υφές μεταξύ τους. Ίσως αυτό να είναι και το στοιχείο που δίνει κάποια μοναδικότητα σε ό,τι κάνω.

Τα παραμυθένια νυφικά, έχετε πει, αφορούν κυρίως τη μαμά της νύφης, που μεγαλώνει την κόρη της με το αφήγημα «θα γίνεις νυφούλα, θα είσαι μια πριγκίπισσα». Ποιο αφήγημα περιγράφουν τα δικά σας νυφικά;

Τα νυφικά είναι, πιστεύω, μια οικογενειακή υπόθεση. Τον σημαντικότερο ρόλο τον παίζει η μαμά, και μη νομίζετε ότι δεν παίρνει μέρος και ο πατέρας, ο οποίος ονειρεύεται να συνοδέψει την κόρη του στην εκκλησία. Επίσης, είναι και οι φίλες της νύφης, οι οποίες είναι συνήθως και το μπέρδεμα για εμάς, γιατί μπλέκονται πολλές γνώμες. Ωστόσο, στο τέλος, θεωρώ ότι σχεδόν πάντα υπερισχύει η γνώμη της μαμάς.

yes_i_do_loukia_6.jpg

Με τον άντρα που παντρευτήκατε, αν και σε διάσταση, είστε οι καλύτεροι φίλοι, όπως έχετε πει. Ποια συμβουλή σχέσεων θα δίνατε, από την εμπειρία σας, σε μια μέλλουσα νύφη;

Δεν είμαι η κατάλληλη να δώσω συμβουλές. Πάντως, αυτό που θα έλεγα, εκτός από τον πρώτο καιρό που όλα είναι υπέροχα διότι δεν δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες, είναι ότι πρέπει να συνηθίσεις με το πέρασμα του χρόνου να δίνεις χώρο και χρόνο στον σύντροφό σου, και το ίδιο κι εκείνος. Αν χωρίσεις με τον άνθρωπο που παντρεύτηκες, να μην ξεχάσεις ποτέ ότι ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησες, άρα δεν είναι δυνατόν να γίνει «εχθρός» σου.

yes_i_do_loukia_3.jpg

Το καλοκαίρι είδαμε τον οίκο Dior να παρουσιάζει μια συλλογή-φόρο τιμής στην Ελλάδα και μάλιστα σε συνεργασία με Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες. Ποια νέα ή εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να προσθέσει η ελληνική μόδα στο παγκόσμιο πανόραμα;

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, όλα έχουν γίνει. Οι Έλληνες σχεδιαστές πρέπει να μάθουμε καλά την ιστορία της μόδας και να στραφούμε και λίγο στα παραδοσιακά μας αριστουργήματα.

yes_i_do_loukia_4.jpg

Υπάρχει κάποια δημιουργική παρακαταθήκη που σας άφησε η πανδημία, στη διάρκεια της οποίας οι χώροι της μόδας, του γάμου, της τέχνης γνώρισαν πρωτοφανείς συνθήκες εσωστρέφειας και αδράνειας;

Καθότι είμαι ένας άνθρωπος που σκέφτεται πολύ, η πανδημία μου έκανε καλό, γιατί πέρασαν από το μυαλό μου σκέψεις που δεν είχα τολμήσει ποτέ μέχρι τότε να «ακουμπήσω».

yes_i_do_loukia_5.jpg

Φωτογραφίες καμπάνιας: Νίκος Βαρδακαστάνης.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

yes_i_do_moving_loukia.jpg

Must Read:

Λουκία: Ξεκίνησα ανατρεπτικά, συνεχίζω ανατρεπτικά και, όσο δουλεύω, θα δουλεύω ανατρεπτικά | Yes I Do (yes-i-do.gr)

Οι ονειρικές δημιουργίες της Λουκίας στο Yes I Do Catwalk by ghd

Λουκία:Υψηλή ραπτική «στις μύτες»

Most Popular

YID Cover story | Δήμητρα Κοντοβά: She is a super girl!

YID 22: Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σα