Από τη Γωγώ Καρκάνη

Δεν θέλω να με λυπηθείτε, ούτε να με χειροκροτήσετε. Θέλω να πω ότι η «γκαστρωμένη νύφη» δεν ανήκει, απαραίτητα, σε όλα του γάμου τα δύσκολα.

Δεν παντρεύονται όλες οι έγκυες νύφες με λευκό φόρεμα στην εκκλησία…

Δεν μου κάνει εντύπωση που ο γιος μου έχει φτερά στα πόδια, γιατί η εγκυμοσύνη μου ήταν ένας αγώνας δρόμου. Να προλάβω να μετακομίσω πριν μπω στον έβδομο μήνα (όταν μια μέλλουσα μαμά αρχίζει να ετοιμάζει, για παν ενδεχόμενο, την τσάντα του μαιευτηρίου), να προλάβω να τακτοποιήσω όλες τις εκκρεμότητές στη δουλειά πριν βγω σε άδεια τοκετού και, τέλος, να προλάβω να παντρευτώ πριν γεννήσω. Όχι για το «τι θα πει ο κόσμος» αλλά για να αποφύγουμε, μετά, τη γραφειοκρατία της αναγνώρισης του παιδιού.

Και κάπως έτσι μπήκαμε σε μια άλλη γραφειοκρατία, αυτήν του πολιτικού γάμου. Που εξαιτίας ενός μπερδέματος κράτησε περισσότερο από όσο υπολογίζαμε και φτάσαμε να εκλιπαρούμε στο δημαρχείο να μας δώσουν μια ημερομηνία γάμου χτεσινή, αν γινόταν. Τελικά καταφέραμε να τους συγκινήσουμε -ή να τους ζαλίσουμε- αρκετά ώστε να μας βολέψουν σε ένα κενό ανάμεσα στις υποχρεώσεις της αντιδημάρχου, στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης μου.

Σαν τα παιδικά αυτοκινητάκια που συνεχίζουν να τρέχουν από κεκτημένη ταχύτητα, έτσι κι εγώ συνέχισα εκεί όπου άλλες εγκυμονούσες θα είχαν σταματήσει, αναζητώντας στην τριακοστή έβδομη εβδομάδα της κύησής μου νυφικό φόρεμα. Η επιλογή του μαύρου ήταν μονόδρομος γιατί το μαύρο, ως γνωστόν, κόβει – ειδικά όταν έχεις μια κοιλιά που σου φτάνει ώς το στόμα.

Η Jeanne Moreau στην ταινία «Η νύφη φορούσε μαύρα» (1968).

Σε καμία περίπτωση, πάντως, αυτό το χρώμα δεν εξέφραζε την ψυχική μου κατάσταση, καθώς απόλαυσα όλη τη διαδικασία προετοιμασίας του γάμου – απλή και σύντομη, όπως την ήθελα. Λίγοι στενοί φίλοι και συγγενείς στο δημαρχείο και μετά στο εστιατόριο για ένα χαλαρό γεύμα κάτω από τη λιακάδα.

Μπορεί να μην έλιωσα στο αλκοόλ και τον χορό αλλά το μωρό τα έδωσε όλα χορεύοντας μέσα στην κοιλιά μου, τονωμένο και από την έξτρα ζάχαρη της γαμήλιας τούρτας. Τόσο τονωμένο μάλιστα, που δεν κρατιόταν άλλο και βγήκε λίγες μόλις μέρες μετά την τελετή, αρκετές πριν από την τελική ημερομηνία της γέννας που είχε δώσει ο γιατρός. Γι’ αυτό, όσο όμορφη και αν ήταν η δική μου εμπειρία από τον γάμο με την κοιλιά στο στόμα, το είχε το ρίσκο της. Θα σας συμβούλευα, λοιπόν, «να μην το δοκιμάσετε στο σπίτι».

Η αίθουσα τέλεσης πολιτικών γάμων στο δημαρχείο του Στρασβούργου.

Είμαι το μαύρο πρόβατο;

Ο πολιτικός γάμος θεσπίστηκε στη χώρα μας μόλις το 1982, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση, όπως γράφει το Σαν Σήμερα. Αλλά σταδιακά κέρδισε έδαφος, σε σημείο το 2012 οι πολιτικοί γάμοι να ξεπεράσουν τους θρησκευτικούς. Το 2018, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θρησκευτικοί γάμοι άφησαν ξανά πίσω τους πολιτικούς (24.418 και 23.010 αντίστοιχα), αν και τα σύμφωνα συμβίωσης παρουσίασαν αύξηση κατά 29,4% σε σχέση με το 2017.

Για ποιο λόγο πολλά ζευγάρια επιλέγουν τον πολιτικό γάμο ή κάνουν σύμφωνο συμβίωσης, ακόμα και σε μια χώρα βαθιά παραδοσιακή, θρησκευτική και με αγάπη για τις λαμπερές τελετές; Συνήθως για λόγους εγκυμοσύνης, ελλείψει χρημάτων, ή επειδή πρόκειται για αλλόθρησκα, άθεα ή ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, τουλάχιστον στις δύο πρώτες περιπτώσεις όπως σχολιάζει ο Βύρωνας Κοτζαμάνης -καθηγητής Δημογραφίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- ακολουθεί αργότερα η εκκλησία: «Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν να προχωρήσουν αρχικά σε ένα σύμφωνο συμβίωσης ή σε έναν πολιτικό γάμο, κι από τη στιγμή που αποκτήσουν παιδί προχωράνε σε θρησκευτικό γάμο συνδυάζοντας το μυστήριο με αυτό της βάφτισης. Στρέφονται προς τον θρησκευτικό γάμο, ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομικό το να συνδυάσουν τα δύο μυστήρια». Παρά τις ευκολίες του δημαρχείου, λοιπόν, ο θρησκευτικός γάμος καλά κρατεί. Αν και όπως διαπίστωσα ως εγκυμονούσα νύφη, με όποιον τρόπο κι αν αποφασίσουμε να επισημοποιήσουμε την αγάπη μας, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική γιορτή γίνεται μέσα μας.

Διαβάστε επίσης…

Η Catherine Deneuve κλείνει τα 76 και οι εικονικές bridal εμφανίσεις της δεν σταματούν να εμπνέουν!

Τα μαύρα «νυφικά» του Dior για το Φθινόπωρο του 2019

Αν ποτέ παντρευόμουν…