Το bridal look, είτε larger-than-life είτε minimal, ολοκληρώνεται ιδανικά με ένα αφαιρετικό κόσμημα με συμβολισμούς, ρομαντισμό και έμπνευση. Γι’ αυτό, θα επιλέγαμε με κλειστά μάτια μια δημιουργία Αgapi’s Jewellery.

Απαρνηθήκατε την αρχιτεκτονική και το design, αντικείμενα των σπουδών σας στη Βρετανία, για το κόσμημα. Γιατί;

Το κόσμημα ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Μεγάλωσα μέσα στο κοσμηματοπωλείο του πατέρα μου, στο οποίο εμπορευόταν κυρίως χρυσό, οπότε είχα άμεση επαφή. Οι επισκέψεις μας στα εργαστήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον ενθουσιασμό που μου δημιουργούσε η διαδικασία κατασκευής των κοσμημάτων. Λίγο πριν από την εφηβεία συνειδητοποίησα ότι έχω κλίση στον τομέα αυτό, αλλά το άφησα στην άκρη, καθώς τότε με γοήτευε πολύ περισσότερο η αισθητική του χώρου και η αρμονία.

Η αρχιτεκτονική και το design τέμνονται, σε σημεία, με τον σχεδιασμό κοσμήματος. Πώς σας βοήθησαν οι σπουδές σας να εξελίξετε την τέχνη σας;

Οι σπουδές μου μου έδωσαν τις βάσεις για να κατανοήσω τι είναι η δομή, δηλαδή η διαδικασία δόμησης μιας ιδέας, πώς εξελίσσεται, γίνεται concept και, τελικά, μια συλλογή με ενιαία θεματική. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, με βοήθησε στο να εστιάσω στον ρυθμό και στην αλγοριθμική εξέλιξη μιας φόρμας.

 

Φωτογραφία | G WEDD FOTOGRAFIA BY GEORGE BOUZAKIS

 

«Κυρίως εμπνέομαι από τον μικρόκοσμο της φύσης» έχετε πει. Ποια φυσικά μοτίβα αποτελούν για εσάς τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης;

Στη φύση υπάρχει μια αλγοριθμική γεωμετρία, λόγου χάρη, στα λουλούδια, στα φύλλα, στους κορμούς των δέντρων. Ας πούμε ότι είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης ενός σχεδίου. Με γοητεύει αυτή η αρτιότητα των μαθηματικών, την οποία δεν την αντιλαμβάνεσαι εκ πρώτης όψεως, καθώς τα σχήματα και τα χρώματα εξελίσσονται τόσο άρτια και με συνοχή. Για παράδειγμα, στη συλλογή μου Seastories,εμπνευσμένη από τον μικρόκοσμο της φύσης, υπάρχουν πολλά οστρακοειδή της θάλασσας. Στο φυσικό περιβάλλον, επίσης, συναντάμε μια επαναλαμβανόμενη φόρμα, η οποία δημιουργεί υφές που εξελίσσονται. Αυτός ο μαγικός ρυθμός, που έχει επιμεληθεί από μόνη της η φύση, με γοητεύει και μου δίνει έμπνευση να σχεδιάσω.

Με ποια υλικά δημιουργείτε κυρίως;

Τα κοσμήματά μου είναι χειροποίητα από ασήμι 925, αλλά και από μπρούντζο. Το ασήμι με βοηθά να δημιουργήσω μικρά και ντελικάτα κοσμήματα που ταιριάζουν σε κάθε γυναίκα, προσδίδοντας πάντα φινέτσα και κλάση. Ο μπρούντζος με βοηθά να αποτυπώνω σχέδια μεγαλύτερου μεγέθους, λόγω του μικρότερου βάρους του. Επιλέγω, ακόμα, το ασήμι για αποφυγή τυχόν αλλεργιών, ενώ τον μπρούντζο όπου η επαφή του κοσμήματος με το δέρμα δεν είναι άμεση. Φυσικά, και η προσιτή τιμή τους συμβάλλει στην επιλογή μου, γιατί θέλω τα κοσμήματά μου να φορεθούν από όλες τις γυναίκες, κάθε οικονομικής δυνατότητας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην εσωτερική αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό χώρου, ένα σχόλιο της καθηγήτριάς μου, ότι η μακέτα μου έμοιαζε με σύγχρονο εικαστικό κόσμημα, και η επιθυμία της να το φορέσει, με έβαλε σε σκέψεις. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, και αποκτώντας κάποια επαγγελματική εμπειρία στο Λονδίνο πάνω σε αυτές, αποφάσισα πως δεν με αντιπροσωπεύουν και ότι έπρεπε να κάνω στροφή στο κόσμημα. Η χαρά της δημιουργίας με το χέρι ήταν απερίγραπτη σε σχέση με το να είσαι μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να σχεδιάζεις. Ουσιαστικά, αυτό που με γοήτευσε ήταν ότι ακόμα και τα πιο ανέφικτα σχέδια στον χώρο της αρχιτεκτονικής, στο κόσμημα είναι εφικτά. Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι μια τέχνη απτή και μπορεί να φορεθεί σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση.

 

 

Ποια νέα τεχνική που χρησιμοποιείτε μπορεί να αλλάξει το τοπίο του κοσμήματος;

Η σχεδίαση σε 3D πρόγραμμα και η 3D εκτύπωση με βοηθούν να έχω άρτιο αποτέλεσμα σε κάθε μου κόσμημα, φτάνοντας στην τελειότητά του, στόχος της δουλειάς μου, άλλωστε. Οι κλασικές αρχές βέβαια της αργυροχρυσοχοΐας είναι πάντοτε η πυξίδα μου, καθώς αποτελούν τα θεμέλια για να δομήσω οτιδήποτε περαιτέρω. Ποια είναι η νούμερο ένα συμβουλή που θα δίνατε σε μια νύφη για το κόσμημα που θα ολοκληρώσει την εμφάνισή της; Πολύ σημαντικό είναι να προσέξει ώστε να ταιριάζει στο πρόσωπό της και να αναδεικνύει όμορφα τα χαρακτηριστικά της. Σημαντικό εξίσου είναι να ταιριάζει και με το νυφικό, ώστε να συμπληρώνει αρμονικά το σύνολο

Τι θα θέλατε να συμβολίζει το κόσμημα που βρίσκει τη θέση του στο bridal look;

Θα ήθελα να φέρει καλή τύχη στη νέα, κοινή ζωή του ζευγαριού, λάμψη σε κάθε του στιγμή, πολλή πολλή αγάπη και ευτυχία. Ευχές που φαντάζουν κλασικές και τετριμμένες, ωστόσο είναι τόσο σημαντικές! Αν πάντως θα έπρεπε εμείς να επιλέξουμε μια συλλογή ιδανική για τη νυφική εμφάνιση, θα ήταν η Agapis…Επιλέξατε μία συλλογή πολύ στενά δεμένη με το brand μας, καθώς απεικονίζει το logo μας! Το σύμβολό της είναι η καρδιά, το αιώνιο σύμβολο της αγάπης σε πολλούς πολιτισμούς. Έχουμε προσθέσει στο εσωτερικό το «A», το οποίο, πέρα από το ότι είναι το αρχικό τουbrand μας, δηλώνει ότι η αγάπη είναι το Α και το Ω της ύπαρξής μας. Αυτό το γράμμα θυμίζει, ακόμα, τον διαβήτη, το σύμβολο της δομής, που, για να είναι σταθερή, πρέπει να βασίζεται σε αισθήματα αγάπης και αφοσίωσης! Άρα, ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας

 

Ποιες νέες τάσεις στο κόσμημα αξίζει να ακολουθήσουμε, ως νύφη ή ως καλεσμένη;

Για τις νύφες θα πρότεινα κάτι κομψό και παράλληλα εντυπωσιακό, όπως τα κοσμήματα με καλλιεργημένο μαργαριτάρι. Αποτελεί μια επιλογή αγαπημένη και αλάνθαστη. Για τις καλεσμένες, θα πρότεινα μεγάλα statement κολιέ από ασήμι και κοσμήματα με χρώμα, είτε από σμάλτο είτε από ημιπολύτιμους λίθους, καθώς είναι οι φετινές τάσεις και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Προτείνω να τολμήσουν! Κανένας, άλλωστε, δεν έγραψε ιστορία ακολουθώντας την πεπατημένη.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.