Κουμπάρα: (ουσ., θηλυκό), ο άνθρωπος που παντρεύει ένα ζευγάρι, τους αλλάζει τα στέφανα σε έναν θρησκευτικό γάμο ή παρίσταται ως μάρτυρας σε έναν πολιτικό. Μία λέξη, πολλές αρμοδιότητες. Η κολλητή σας παντρεύεται και σας έκανε την τιμή να γίνεται κουμπάρα. Κανένα άγχος, η ομάδα του Yes I Do συγκέντρωσε τις 10 βασικές αρμοδιότητές σας! 

#1 Επιλέξτε το outfit μαζί με τη νύφη!

Ξεκλέψτε λίγο χρόνο με την bride-to-be για να επιλέξετε μαζί το οutfit που ταιριάζει στο δικό σας στιλ αλλά και στο ύφος του γάμου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είστε πιο εντυπωσιακή από τη νύφη, ακόμα κι αν η ίδια δεν σας το επισημάνει. Άλλωστε, η κουμπάρα με το στενό κόκκινο φόρεμα, ή εκείνο που μοιάζει με νυφικό κάθε άλλο παρά συμπαθητική δεν είναι! Μπορεί το βαθύ ντεκολτέ να αναδεικνύει το μπούστο σας ή το mini φόρεμα τα υπέροχα πόδια σας, ωστόσο σαν κουμπάρα οφείλετε να σεβαστείτε την ιερότητα του χώρου (αν πρόκειται για θρησκευτικό), την επισημότητα της τελετής (αν πρόκειται για πολιτικό) και αποφύγετε τις ενδυματολογικές υπερβολές.

Yes I Do Plus Info: Η παρουσία σας στην πρόβα νυφικού είναι αδιαπραγμάτευτη.

#2  Bachelorette

Το bachelorette είναι ψηλά στα to-do σας. Λάβετε υπόψη το στιλ και τις επιθυμίες της αγαπημένης σας φίλης και ετοιμάστε για εκείνη το πιο αξέχαστο bachelorette party! 

Το bachelorette party είναι κάτι που η νύφη θα θυμάται και θα αναπολεί όλη της τη ζωή. Γι’ αυτό μη διστάσετε να τη ρωτήσετε τι πραγματικά θα ήθελε να κάνει εκείνη την ημέρα, ώστε να της μείνει αξέχαστη.

#3 Το «δεξί χέρι» της νύφης

Οφείλετε να βρίσκεστε σε ετοιμότητα και να βοηθάτε το ζευγάρι σε ό,τι χρειαστεί, ανάλογα πάντα με τον ελεύθερο χρόνο σας. Τα προσκλητήρια, οι μπομπονιέρες, το family dinner πριν από τον γάμο είναι στιγμές που θα χρειαστούν τη βοήθειά σας.

#4 Τα έξοδα 

Τα έξοδα της κουμπάρας ποικίλλουν ανάλογα με τις επιλογές του ζευγαριού ή με τον αριθμό των κουμπάρων. Ωστόσο, τα βασικά έξοδα της κουμπάρας είναι τα εξής:

Λαμπάδες: η κουμπάρα αναλαμβάνει τον στολισμό και όχι ολόκληρης της εκκλησίας, που υπάρχει συνήθως παρανόηση
Στέφανα (obv)
Δίσκος, καράφα και ποτήρι (το έθιμο θέλει την κουμπάρα να φέρνει το κρασί το οποίο θα πιει το ζευγάρι)
Έξοδα εκκλησίας: Μην τα υποτιμήσετε, καθώς μπορεί να είναι περισσότερα από όσα νομίζετε! Ως «έξοδα της εκκλησίας» ορίζουμε συνήθως: τον παπά, τον φωτισμό, τον κλιματισμό κ.ά.
Δώρο της κουμπάρας προς το ζευγάρι

#6  Be there

Η κουμπάρα είναι ο «άνθρωπος» του ζευγαριού την σημαντική εκείνη ημέρα. Φροντίστε να χαλαρώσετε με ένα αστείο τον αγχωμένο γαμπρό, να πείτε για μια ακόμα φορά στη νύφη πόσο όμορφη δείχνει και φυσικά να το ζήσετε μαζί τους! Αφήστε τις ντροπές και φωτογραφηθείτε, χορέψτε και γελάστε. 

Yes I Do Tip: Προβάρετε τις πιο κολακευτικές σας πόζες μπροστά στον καθρέφτη, φροντίστε να πουδράρετε το πρόσωπό σας για να αποφύγετε τις υπερβολικές γυαλάδες.

#6 Back-up hostess 

Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές. Φορέστε το πιο όμορφο χαμόγελό σας γιατί ίσως χρειαστεί να κατευθύνετε τους καλεσμένους στα τραπέζια τους, να τους παροτρύνετε να γράψουν στο βιβλίο ευχών και να κάνετε το απαραίτητο socializing.

​​​​​​​#7 Μην ξεχάσετε τις βέρες!

Bάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας ή γεμίστε το ψυγείο με post-it αν χρειαστεί. Ίσως ακούγεται υπερβολικό ή απίθανο, αλλά το γαμήλιο άγχος θα χτυπήσει και τη δική σας πόρτα. Γι’ αυτό, καλύτερα να είστε safe than sorry.

Yes I Do Tip: Δείτε ξανά την κασέτα του γάμου των γονιών σας, αυτή που σαν παιδί σας έχει αναγκάσει η μητέρα σας να δείτε εκατοντάδες φορές, και επικεντρωθείτε στον τρόπο που αλλάζει ο κουμπάρος τα στέφανα. Καλό θα ήταν να κάνετε μία εξάσκηση αλλά μην αγχωθείτε αφού θα σας δείξει τον τρόπο ο παπάς!

#8 Βεβαιωθείτε ότι το ζευγάρι έχει φάει

Μπορεί να πέρασαν μήνες επιλέγοντας το τέλειο catering και μενού για το γαμήλιο πάρτι, όμως η ημέρα του γάμου θα είναι πιο πολυάσχολη από όσο έχουν φανταστεί. Εσείς φροντίστε ώστε να μένουν ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά να φάνε για να έχουν ενέργεια για χορό μέχρι το πρωί. 

#9 W.C. assistant 

Αμήχανο αλλά απαραίτητο task αφού σίγουρα έχετε οικειότητα με τη νύφη. Το εντυπωσιακό ball gown και η πολύμετρη ουρά είναι κάπως άβολα για την επίσκεψη της νύφης στην τουαλέτα. 

#10 After the wedding 

Ρωτήστε αν χρειάζονται κάτι και προσφερθείτε να βοηθήσετε. Από τη φροντίδα του νυφικού μέχρι την αποστολή ευχαριστήριων email. Αν όχι, να είστε απλώς το kind-reminder μιας από τις ομορφότερες μέρες της κοινής ζωής τους. 

O ρόλο σας είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογία της νύφης. Φροντίστε να είστε δίπλα της και να ζήσετε μαζί αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Επίσης, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ουσιαστικά για να αποφύγετε παρεξηγήσεις. Μπορεί να ντύνεται νύφη, αλλά παραμένει πάντα η κολλητή σας… 

Διαβάστε επίσης…

Τι πρέπει να κάνει η κουμπάρα το τελευταίο 24ωρο πριν το γάμο

Κουμπάρα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Οι φυλές της κουμπάρας