Σίγουρα ξέρετε τα βασικά για το πως φέρονται οι καλεσμένοι σε γάμους και βαπτίσια. Όπως το ότι δεν είναι σωστό μια καλεσμένη σε γάμο να φορέσει λευκά ή να ντυθεί υπερβολικά σε μια βάπτιση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το ζευγάρι αποφασίσει να συνδυάσει τα δύο αυτά μυστήρια σε μία μεγάλη ημέρα γιορτής;

Κατά γιο και νοικοκύρη…

Στις μέρες μας αυξάνονται όλο και περισσότερο τα ποσοστά της λεγόμενης «γαμο-βάπτισης». Αυτό συμβαίνει είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε με την ελπίδα να μειωθεί ο κόπος που θα καταβαλλόταν αν διοργανώνονταν δυο διαφορετικά events, είτε για λόγους budget. Ποιες είναι, λοιπόν, οι υποχρεώσεις των καλεσμένων μιας τέτοιας συνθήκης; Ας δούμε βήμα προς βήμα τον οδηγό καλής συμπεριφοράς των καλεσμένων σε γάμο και βάπτιση μαζί!

Cuteness overload.

Απαντήστε εγκαίρως στην πρόσκληση. Μην αμελήσετε να τη δεχτείτε ή να την απορρίψετε. Σκεφτείτε ότι ένας γάμος από μόνος του απαιτεί λεπτομερή οργάνωση με πολλά παρεπόμενα να εξαρτώνται από την απάντηση σας. Προσθέστε τώρα και την παράλληλη διοργάνωση μιας βάπτισης. Μην είστε αγενείς…

Σε ποιους απευθύνεται το προσκλητήριο; Δεν μπορείτε να φέρετε στο διπλό αυτό μυστήριο -αλλά και σε κανένα άλλο- κάποιον συνοδό εκτός αν αναγράφεται δίπλα από το όνομά σας το «+1». Επίσης, μη θεωρήσετε αυτονόητο το ότι είναι αποδεκτό να πάρετε μαζί τα παιδιά σας. Αν δεν περιλαμβάνονται τα ονόματά τους στο πίσω μέρος του προσκλητηρίου ή αν αυτό δεν απευθύνεται σε «οικογένεια», μην το κάνετε. Το πιθανότερο είναι οι μελλόνυμφοι να μην έχουν προβλέψει για παιδιά και να τους φέρετε εξ απροόπτου.

Δώστε σημασία στην επιλογή του δώρου. Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Όσον αφορά την αξία του δώρου, συνήθως ισχύει ο κανόνας που λέει ότι πρέπει να ισούται περίπου με την αξία του γεύματος που θα σας προσφέρουν. Αν υπάρχει κάποια λίστα γάμου ή ένας αριθμός λογαριασμού, η υπόθεση «δώρο» γίνεται σαφώς ευκολότερη. Η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε ξεχωριστό δώρο για τους νεόνυμφους και ξεχωριστό για το μωρό, καθώς τα ουδέτερα δώρα δεν αποτελούν ιδανική λύση. Αν, βέβαια, έχετε ήδη πάρει κάτι για το μωρό πριν από τη βάπτιση, σε κάποιο baby shower για παράδειγμα, το δεύτερο δώρο είναι προαιρετικό.

Ρωτήστε αν είναι προτιμητέο να παραδώσετε τα δώρα στην τελετή ή να τα στείλετε στο σπίτι. Στοιχειώδες, κυρίες και κύριοι Γουότσον! Όπως και να έχει, επιλέξτε να ταλαιπωρήσετε όσο λιγότερο γίνεται το ζευγάρι και βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει κάρτα και μάλιστα υπογεγραμμένη.

Ντυθείτε ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την τοποθεσία και το ύφος της περίστασης. Αυτό είναι γενικότερος κανόνας για τη ζωή μας. Εν προκειμένω, αν το χαρμόσυνο διπλό event πραγματοποιηθεί κατά τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, προτιμήστε κάτι απλό, πιο κοντά στις συνήθεις ενδυματολογικές επιταγές για μια βάπτιση. Αν, πάλι, πραγματοποιηθεί κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, δώστε μεγαλύτερη επισημότητα στο ντύσιμο σας. Η τοποθεσία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αλλιώς θα ντυθείτε αν μια τέτοια περίσταση λαμβάνει χώρα σε κάποιο νησί και αλλιώς στην πόλη. Έχετε στο νου σας, βέβαια, πως όλα αυτά τα επισκιάζει το ύφος της περίστασης, ειδικά αν τυχόν αναγράφεται dress code στο προσκλητήριο.

Φτάστε στην ώρα σας και κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της τελετής. Σεβαστείτε την ιερότητα της στιγμής. Δείξτε πόσο σημαντικό είναι για εσάς το ότι σας θέλουν παρόντες σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Να είστε προετοιμασμένοι για τη μεγάλη διάρκεια του διπλού αυτού μυστηρίου. Αν είναι να βγαίνετε συνεχώς έξω π.χ. από την εκκλησία, καλύτερα να μην παρευρεθείτε καθόλου στο γεγονός. Δείξτε ότι εκτιμάτε την πρόσκληση και ακολουθήστε τη ροή των τελετών.

Μην ξεχάσετε να χαιρετήσετε και να ευχαριστήσετε το ζευγάρι και τις οικογένειές τους. Πριν φύγετε, κάντε τον κόπο να σταθείτε σε εκείνη την «ατέλειωτη» ουρά για να δώσετε τις κατάλληλες ευχές.

Τέλος, θυμηθείτε τους καλούς σας τρόπους και μην ζητήσετε περισσότερες από μία μπομπονιέρες ή κεράσματα. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι είναι για το μικρό σας ξαδερφάκι!

Ευτυχείτε!

Διαβάστε επίσης…